Yan Opublikowano 14 Września 2017 Opublikowano 14 Września 2017 Ostatnio podczas przeglądu nowego roweru okazało się że nie mam podkładki pod lewym i prawym ramieniem korby. Korba to shimano FC-RS500. Zgodnie z instrukcją jaką znalazłem w internecie podkładki powinny być. Aktualnie wszystko działa poprawnie ale rower ma niewiele przejechane. Zastanawiam się czy brak podkładek może negatywnie wpłynąć na żywotność łożysk pressfit? Spotkaliście się z taką praktyką może specjalnie pozbyliście się tych podkładek żeby nie zbierał się brud? Ilość podkładek zależy od grubości mufy suportu w przypadku pressfit'a? Dodam że w hollowtechu pod rowery mtb nie ma takiej podkładki ale jest szpara pomiędzy łożyskiem a ramieniem. W starym rowerze nie zauważyłem żeby coś złego działo się z korbą więc nie wiem czemu podkładki nie zamontowano. Link do schematu korby http://si.shimano.com/pdfs/ev/EV-FC-RS500-3679.pdf . Brakująca podkładka to Y1F316000.
Nurek_ Opublikowano 14 Września 2017 Opublikowano 14 Września 2017 To są podkładki dystansowe, do ustalania linii łańcucha. Jeśli twój rower to szosa, to prawdopodobnie ma węższą mufę - 68mm i te podkładki są niepotrzebne. Standardem w MTB jest 73mm i wtedy podkładki się stosuje. 14 minut temu, Yan napisał: Dodam że w hollowtechu pod rowery mtb nie ma takiej podkładki ale jest szpara pomiędzy łożyskiem a ramieniem. W starym rowerze nie zauważyłem żeby coś złego działo się z korbą więc nie wiem czemu podkładki nie zamontowano. Tu akurat powinna być.
Gość Opublikowano 7 Października 2017 Opublikowano 7 Października 2017 W przypadku roweru szosowego również wpadłem w panikę, że nie ma podkładek. W rowerach szosowych montujemy najczęściej bez żadnych podkładek. Jest wszystko w porządku. Natomiast w przypadku MTB jak najbardziej COŚ JEST NIE TAK i powinieneś uzupełnić wkład suportu o podkładki - dostaniesz je w dobrych sklepach rowerowych. Jeżeli masz napęd od roweru górskiego i mufę o szerokości 68 mm, nałóż dwie podkładki (o szerokości 2,5 milimetra) z prawej strony i jedną z lewej strony, Jeżeli masz napęd od roweru górskiego i mufę o szerokości 73 mm, wystarczy że nałożysz jedną podkładkę z prawej strony, W przypadku napędu od roweru szosowego nie musisz zakładać żadnych podkładek.
Yan Opublikowano 7 Października 2017 Autor Opublikowano 7 Października 2017 (edytowane) @m4rvell0us w górski są podkładki między łożyskiem a ramą a mi chodzi o podkładkę między łożyskiem a korbą. Przejechałem z 250km bez podkładki i jest wszytko dobrze. Nie ma żadnych luzów więc póki co nie będę się przejmował. Jak się coś zmieni np. rozpadnie się łożysko to zdam relację Edytowane 7 Października 2017 przez Yan
Gość Opublikowano 7 Października 2017 Opublikowano 7 Października 2017 Aaa strzeliłem gafę. Tak to jest jak szybko chce się pomóc hehe. To niestety nie mam pojęcia, szczerze mówiąc nie spotkałem się z czymś takim, także nie będę udawał znawcy
Franz Mauer Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 (edytowane) Jeśli piszesz o podkładkach, które w specyfikacji są oznaczone nr 5 to według mnie ich brak nie wpłynie na linię łańcucha i pojawienie się jakichkolwiek luzów w korbie. Ich zadaniem może być dodatkowe uszczelnienie zapobiegające dostawanie się syfu do wnętrza suportu. Może to wynikać z faktu, że one wypełniają wyżłobienie w ramionach korby Możesz go dokupić: https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/tarcze-i-czesci/p,uszczelka-miedzy-lozyskiem-a-ramieniem-hollowtech-ii-shimano,12780.html https://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-korb/prod/Y1F316000 Edytowane 8 Października 2017 przez Franz Mauer
Rekomendowane odpowiedzi