Skocz do zawartości

Kaseta Altus vs Alivio upgrade czy niepotrzebny wydatek?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od pewnego czasu w moim rowerze znajduje się kaseta SHIMANO Altus CS-HG31 z wąskim zakresem przełożeń 11-30.

Nie ufam jej (boję się że wyzionie ducha równie szybko jak poprzedni Sram) i przyzwyczaiłem się do stopniowania kasety 11-32

Mam możliwość za całe 50zł kupić kasetę Alivio CS-HG51 wraz z łańcuchem CN-HG71. Rzekomo po przebiegu 200km.

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/zestawy-kaseta-lancuch/p,zestaw-kaseta-alivio-cs-hg51-lancuch-cn-hg71-8-rz-shimano,407081.html

Czy myślicie że warto zainwestować te 50 zł? będzie jakaś odczuwalna zmiana w pracy i wytrzymałości?

Opublikowano (edytowane)

Za 5 dych warto ;) Tylko weź ze sobą przymiar żeby sprawdzić łańcuch i na pewno będzie trzeba przyjrzeć się zębom, bo nigdy nie wiadomo jak kto jeździł... Ogólnie w poprawę działaniu bym nie wierzył, wytrzymałość? Też raczej nie... Ale jeśli jest to po takim przebiegu to warto się zainteresować i nawet się lekko potargować. Takie moje zdanie.

Edytowane przez hanus
Opublikowano

Widać, że napęd nie był jakoś szczególnie czyszczony, bo nawet do zdjęć ni został ;) Kaseta wygląda ok, ale co z łańcuchem? Nie wiadomo :/ Może poproś o zdjęcie z przymiarem? Wtedy będzie można stwierdzić w jakim stanie jest łańcuch, bo kaseta wygląda według mnie OK.

Opublikowano (edytowane)

To już moja poprzednia 11-32 mimo 1500km lepiej wygląda...

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, SpiderMAN napisał:
To już moja poprzednia 11-32 mimo 1500km lepiej wygląda...

Odpuszczam temat. Zmiany raczej nie poczuję... A kasę przeznaczę na start w zawodach... @SpiderMAN a co to za kaseta

Edytowane przez Gość
Opublikowano
10 godzin temu, zibi_j1 napisał:

Odpuszczam temat. Zmiany raczej nie poczuję... A kasę przeznaczę na start w zawodach... @SpiderMAN a co to za kaseta

Muszę sprawdzić. Na ten moment oznaczenia nie pamiętam.