Skocz do zawartości

Myjka do łańcucha

nie_pytaj_kto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możliwe, że jest jak mówisz. Jednak spodobał mi się taki sposób mycia i mogę to zrobić bez zdejmowania łańcucha, które wydaje mi się niezbyt korzystne dla niego. Poza tym mycie w myjce ultradźwiękowej to może jest czas 3-6 minut ale dodając do tego rozkuwanie i zakuwanie łańcucha to już trochę więcej czasu. Dodatkowo ultradźwiękowa myjka może przypadkiem wymyć coś, czego zbytnio nie chcemy wymywać :). Nie wiem tego, to tylko domysły.

Opublikowano
46 minut temu, niespecjalny napisał:

dodając do tego rozkuwanie i zakuwanie łańcucha to już trochę więcej czasu.

Tego akurat w kółko nie powinno się robić. Spinka do łańcucha ;) Mówi ci to coś? :D

46 minut temu, niespecjalny napisał:

Dodatkowo ultradźwiękowa myjka może przypadkiem wymyć coś, czego zbytnio nie chcemy wymywać :). Nie wiem tego, to tylko domysły.

Z reguły z łańcucha chcemy wymyć wszystko oprócz łańcucha, tak więc można wrzucać śmiało do myjki, raczej się nie rozpuści :P 

Opublikowano

Oglądałem mój łańcuch. Ni cholery żadnej spinki nie widziałem. Skoro producent jej nie dał, to nie powinno jej tam być. Co do wymywania wszystkiego prócz łańcucha to wyobrażam sobie, że smarowanie nie likwiduje całkowicie tarcia, a jedynie je zmniejsza. Tarcie powoduje powstawania opiłków i luzów, które nie są zauważalne do czasu, kiedy te opiłki pomieszane z oliwą nie zostaną wypłukane. To trochę jak nagar w silniku spalinowym. Wypłucz go, a zobaczysz co się stanie. 

Opublikowano

@niespecjalny, niespecjalnie póki co masz wiedzę

2 godziny temu, niespecjalny napisał:

Jednak spodobał mi się taki sposób mycia i mogę to zrobić bez zdejmowania łańcucha, które wydaje mi się niezbyt korzystne dla niego. Poza tym mycie w myjce ultradźwiękowej to może jest czas 3-6 minut ale dodając do tego rozkuwanie i zakuwanie łańcucha to już trochę więcej czasu. Dodatkowo ultradźwiękowa myjka może przypadkiem wymyć coś, czego zbytnio nie chcemy wymywać :).

Godzinę temu, niespecjalny napisał:

Oglądałem mój łańcuch. Ni cholery żadnej spinki nie widziałem. Skoro producent jej nie dał, to nie powinno jej tam być. Co do wymywania wszystkiego prócz łańcucha to wyobrażam sobie, że smarowanie nie likwiduje całkowicie tarcia, a jedynie je zmniejsza. Tarcie powoduje powstawania opiłków i luzów, które nie są zauważalne do czasu, kiedy te opiłki pomieszane z oliwą nie zostaną wypłukane. To trochę jak nagar w silniku spalinowym. Wypłucz go, a zobaczysz co się stanie. 

ale spoko, każdy zaczynał. Jednak na początek radzę odrzucić własne domysły i poczytać forum celem nabrania wiedzy.

Producenci nie zawsze dają w łańcuchy spinkę ale kiedy miałem tak w swoim rowerze od razu rozkul;em łańcuch i założyłem spinkę - w tym momencie rozpięcie jej i zapięcie zajmuje zaledwie 5 sekund (może nawet mniej :) ). Idąc dalej, skoro czyścisz łańcuch nie ściągając go to po kolejnym nasmarowaniu zbiera od razu syf chociażby z kasety, którą co jakiś czas też należy przeczyścić a jakoś nie widzę tego bez ściągania łańcucha.

2 godziny temu, Zalas napisał:

Z reguły z łańcucha chcemy wymyć wszystko oprócz łańcucha, tak więc można wrzucać śmiało do myjki, raczej się nie rozpuści :P 

To właśnie puenta !!! :D 

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Antyszprycha wódki  izotonika mu dać :D 

Tak więc podsumowując, z łańcucha chcemy wymyć wszystko co nie jest jego stałą konstrukcją (opiłki, olej, i inne badziewie jak bród). Metoda mycia jest dowolna grunt żeby skuteczna i nie niszczyła łańcucha (myjki ultradźwiękowe tego nie robią).
Spinek do łańcucha nie ma w większości seryjnych rowerów. To nie oznacza, że nie powinno ich tam być. Kupując taki sam łańcuch "na sztukę" jak masz seryjnie na 90% dostaniesz też spinkę gdyż aktualnie większość producentów je dodaje ;) [shimano daje specjalny bolec / pina (jak zwał tak zwał)]. Nawet jeżeli nie dodał wystarczy taką spinkę dokupić, oczywiście kompatybilną z naszym łańcuchem i w niczym nie będzie przeszkadzać gdyż zastępuje ona jedno ogniwko (czyt. podmieniasz jedno ogniwko na spinkę). 
Smarowanie łańcucha oraz czyszczenie kasety jest najefektowniejsze i najwygodniejsze podczas rozebrania części napędu aczkolwiek nie jest konieczne, choć tak jak mówi @Antyszprycha wszystko się papra od wszystkiego a 10 rzeczy na raz nie jesteśmy w stanie umyć. Więc mycie nierozebranego napędu to albo kupa pracy albo zrobienie tego niedokładnie. 
@niespecjalny tak jak gada @Antyszprycha :

3 godziny temu, Antyszprycha napisał:

@niespecjalny, niespecjalnie póki co masz wiedzę

ale spoko, każdy zaczynał. Jednak na początek radzę odrzucić własne domysły i poczytać forum celem nabrania wiedzy.

I w pełni się z tym zgodzę ;) 

Opublikowano

OK panowie. Poddaję się, ale myjki ultradźwiękowej i tak nie kupię. Nie dla tego, że droga. Chcę sobie trochę popracować :). 

Opublikowano
14 godzin temu, niespecjalny napisał:

OK panowie. Poddaję się, ale myjki ultradźwiękowej i tak nie kupię. Nie dla tego, że droga. Chcę sobie trochę popracować :). 

Ja też nie mam i nie płaczę z tego powodu :P 

Opublikowano

Skoro już rozmawialiśmy o spinkach, to może podpowiecie jaka była by dobra do łańcucha Shimano CN-HG54 10 rzędowego?

Opublikowano

Pop prostu spinka shimano do łańcucha 10 rz

Opublikowano
10 godzin temu, Antyszprycha napisał:

Pop prostu spinka shimano do łańcucha 10 rz

Przeglądając oferty sklepów nie natrafiłem na żadną spinkę produkcji Shimano.

Opublikowano
11 godzin temu, niespecjalny napisał:

Skoro już rozmawialiśmy o spinkach, to może podpowiecie jaka była by dobra do łańcucha Shimano CN-HG54 10 rzędowego?

Wippermann Connex Link

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A po umyciu pianką/myjką trzeba jeszcze czegoś użyć? Oczywiście nie smaru.