nie_pytaj_kto Opublikowano 14 Września 2017 Opublikowano 14 Września 2017 Cześć, poszukuję myjki do łańcucha, do której można zalać coś do odtłuszczenia i umyć łańcuch bez jego zdejmowania. Co polecacie?
Franz Mauer Opublikowano 14 Września 2017 Opublikowano 14 Września 2017 Koniecznie potrzebujesz urządzenie? Ja używam piankę Fenwics. Nie niszczy ramy, ani łożysk. Nie trzeba ściągać łańcucha i myje cały napęd. Mycie i odtłuszczanie napędu zajmuje 3 min. Oglądnij filmik na youtube
nie_pytaj_kto Opublikowano 14 Września 2017 Autor Opublikowano 14 Września 2017 Pianka wydaje się być dobrym pomysłem, jednak ostatnim krokiem mycia jest jej spłukanie na co w mieszkaniu nie mogę sobie pozwolić.
Franz Mauer Opublikowano 14 Września 2017 Opublikowano 14 Września 2017 17 minut temu, nie_pytaj_kto napisał: Pianka wydaje się być dobrym pomysłem, jednak ostatnim krokiem mycia jest jej spłukanie na co w mieszkaniu nie mogę sobie pozwolić. Ja płuczę stosując zwykły spryskiwacz do kwiatów. Podstawiam miskę lub podkładam szmatę. Potem wycieram do sucha łańcuch i jak wszystko przeschnie to smaruję. Ostatnio spieszyłem się i suszyłem suszarką do włosów 1
nie_pytaj_kto Opublikowano 14 Września 2017 Autor Opublikowano 14 Września 2017 1 minutę temu, Franz Mauer napisał: Ja płuczę stosując zwykły spryskiwacz do kwiatów. Podstawiam miskę lub podkładam szmatę. Dobry pomysł 2 minuty temu, Rezus napisał: Najlepszy jest szejk. O szejku też myślałem, ale pianka w sumie wyczyści też kasetę i korbę.
Franz Mauer Opublikowano 14 Września 2017 Opublikowano 14 Września 2017 23 minuty temu, nie_pytaj_kto napisał: O szejku też myślałem, ale pianka w sumie wyczyści też kasetę i korbę. Dokładnie tak Choć szejk wychodzi taniej,bo pianka to koszt ok 55 zł, ale starcza naprawdę na dłuuuugo.
Gość Opublikowano 14 Września 2017 Opublikowano 14 Września 2017 Ja ostatnio wsadzam łańcuch do myjki ultradźwiękowej, którą zalewam benzyną ekstrakcyjną.
IOO Opublikowano 14 Września 2017 Opublikowano 14 Września 2017 2 godziny temu, Sziva napisał: Ja ostatnio wsadzam łańcuch do myjki ultradźwiękowej, którą zalewam benzyną ekstrakcyjną. Z myjka ultradźwiękowe jest ten problem ze fundujesz sobie aromaterapia. 2 godziny temu, Rezus napisał: Najlepszy jest szejk. W pełni się zgadzam, testowałem myjke i skończyło się na szejkowaniu bo piach został.
Gość Opublikowano 18 Września 2017 Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Gdy ja korzystam z różnego rodzaju myjek (miałem dwie), to za jakiś czas miewałem problemy z łańcuchem. Mówię tu o myjkach ze szczotkami. Aktualnie czyszczę łańcuch szmatką nasączoną alkoholem izopropylowym, następnie 3 minuty czyszczenia szczoteczką do zębów, wytarcie do sucha i smarowanko. Zero problemów, a tak co chwilę łańcuch chrobotał i myślałem, że muszę kupić drugi. A metodą na szejka straciłem dwa łańcuchy. Także preferuję spędzić nieco więcej czasu przy rowerze, niż szybko za pomocą chińskich wynalazków Edytowane 18 Września 2017 przez Gość
Gość Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 Jak straciłeś te łańcuchy metodą na szejka?
Franz Mauer Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) 15 minut temu, Sziva napisał: Jak straciłeś te łańcuchy metodą na szejka? Teoretycznie można. Wystarczy, że łańcuch niewłaściwie się ułoży w naczyniu i przy mocniejszym potrząsaniu ogniwka mogą się powyginać. Poza tym dodatkowo ogniwka tłuka o ogniwka. Szejkowanie jest skuteczne, ale pod warunkiem, że nie robi się tego zbyt często. Mi szejkowanie zawsze kojarzyło się zanurzeniem łańucha w preparacie wypłukującym stary smar i pozostawieniu go w nim na jakiś czas oraz tylko delikatnym potrząsaniu tuż przed wyciągnięciem,aby również piasek się wydostał. Teraz używam pianki Fenwics oraz zwykłej szczotki do naczyć i nie ma problemu Edytowane 19 Września 2017 przez Franz Mauer
Gość Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 Ja wsadzam do myjki ultradźwiękowej zalanej rozpuszczalnikiem ekstrakcyjnym, a po wyjęciu jeszcze szczotką w zlewie przejeżdżam. Co nie odpadnie samo w myjce, od ręki praktycznie odchodzi po przejechaniu szczotką i łańcuch jest jak z fabryki.
Antyszprycha Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 @Szivajaką dokładnie myjkę ultradzwiękową masz ? Temat ciekawy bo u mnie podczas szejkowania w łańcuchu mimo wszytsko pozostaje dużo piasku ;/
Zalas Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 6 godzin temu, Franz Mauer napisał: Teoretycznie można. Wystarczy, że łańcuch niewłaściwie się ułoży w naczyniu i przy mocniejszym potrząsaniu ogniwka mogą się powyginać. Poza tym dodatkowo ogniwka tłuka o ogniwka. Szejkowanie jest skuteczne, ale pod warunkiem, że nie robi się tego zbyt często. Ta teoria jest inwalidą... Czemu tak myślę? Wystarczy ostrożnie wsadzić łańcuch do odpowiednich rozmiarów butelki a nie upychać do jakiejś małej po Nestea czy innej herbatce i raczej nic się nie pognie. Mocne trzęsienie? Po kiego? To ma być szejk a nie młot pneumatyczny, masz potrząsać a nie napi... napie... naparzać jak oszalały. Ogniwka tłuką o ogniwka? Jakie to straszne. A jak łańcuch nawala po ramie, albo zrywa kamieniami wystrzelonymi z pod koła, czy nawet się po nim czasem przeharata jakimś drzewem w terenie to już wszystko spoko i cacy? Że nie robi się tego zbyt często? Jak ostro używam zjazdówki to robię to nawet 2-3 razy w tygodniu i wcale nie zauważam szybszego zużycia napędu a wręcz przeciwnie, wytrzymuje o wiele dłużej niż jak nic z nim nie robię
Franz Mauer Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 @Zalas Nie do końca rozumiem sens Twojego postu. Piszesz, że teoria jest inwalidą, a potem ją potwierdzasz w pierszym zdaniu. Napisałem, ze jeśli tą metodę wykorzystuje sie z głową to problemów nie powinno byc.
Zalas Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) Godzinę temu, Franz Mauer napisał: @Zalas Nie do końca rozumiem sens Twojego postu. Piszesz, że teoria jest inwalidą, a potem ją potwierdzasz w pierszym zdaniu. Napisałem, ze jeśli tą metodę wykorzystuje sie z głową to problemów nie powinno byc. Nigdzie w swoim poście nie widzę potwierdzenia twoich słów poza tym, że może się tak stać jeśli zrobi się to na siłę etc ale wydaje mi się, że to się tyczy większości napraw/konserwacji Edytowane 19 Września 2017 przez Zalas
Gość Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 @adambike Moja myjka to model CD-7910(A) - dokładnie taka: http://www.gotronik.pl/myjka-ultradzwiekowa-cd7910-750ml-p-3253.html A łańcuch udaje się domyć tak:
_r0adie Opublikowano 2 Marca 2018 Opublikowano 2 Marca 2018 Ja od 3 lat korzystałem z Finish Line Chain Cleaner i byłem mega zadowolony. Służyła niezawodnie. Aktualnie wymieniłem na ParkTool CM-5.2, jednakże zbyt krótko korzystam z tego narzędzia, aby wyrobić sobie o nim jakieś subiektywne zdanie. Plus to wymienne szczotki, które można zakupić oddzielnie.
Janerka Opublikowano 22 Czerwca 2018 Opublikowano 22 Czerwca 2018 Hm, ja własnie zastanawiam się nad inwestycją w coś takiego myjka ultradźwiękowa, ale nie jestem pewien.
niespecjalny Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Czegoś tu nie rozumiem. Myjka ultradźwiękowa za 850 PLN żeby umyć łańcuch? Jestem dosyć zielony jeśli chodzi o rowery i ich konserwację, ale nie dalej niż wczoraj umyłem łańcuch szczoteczką do zębów i płynem do mycia łańcucha wlanym do gumowej miseczki służącej do rozrabiania gipsu. Łączny koszt około 60 PLN, przy czym litr płynu starczy na kilka lat, bo można go używać wielokrotnie zlewając ponownie do pojemnika po odstaniu. Cała operacja zajęła 10 minut. Nawet nie pomyślałem o zdjęciu łańcucha. Po co? Może ja o czymś nie wiem? 1
Antyszprycha Opublikowano 26 Czerwca 2018 Opublikowano 26 Czerwca 2018 2 godziny temu, niespecjalny napisał: Czegoś tu nie rozumiem. Myjka ultradźwiękowa za 850 PLN żeby umyć łańcuch? Jestem dosyć zielony jeśli chodzi o rowery i ich konserwację, ale nie dalej niż wczoraj umyłem łańcuch szczoteczką do zębów i płynem do mycia łańcucha wlanym do gumowej miseczki służącej do rozrabiania gipsu. Łączny koszt około 60 PLN, przy czym litr płynu starczy na kilka lat, bo można go używać wielokrotnie zlewając ponownie do pojemnika po odstaniu. Cała operacja zajęła 10 minut. Nawet nie pomyślałem o zdjęciu łańcucha. Po co? Może ja o czymś nie wiem? To za dobrze na tym nie wyszedłeś Szczoteczkę co jakiś czas musisz zmieniać. Ja zakupiłem ostatnio najprostszą myjkę ultradzwiękową za 99 plnów. Czas mycie 3-6 minut
Rekomendowane odpowiedzi