kamilw Opublikowano 14 Września 2017 Opublikowano 14 Września 2017 Witajcie. Mam w jednym z rowerów korbę Shimano FC-RS500. Mocowana na octalink. Widziałem filmik, w którym Daniel wybija tę korbę z ramy młotkiem, ale nie bardzo widzi mi się walenie młotkiem w karbonową ramę.
Red Opublikowano 14 Września 2017 Opublikowano 14 Września 2017 Potrzebny jest ściągacz do systemu Octalink ale możesz poradzić sobie używając choćby podkładki 16mm (albo starej monety o podobnym rozmiarze). Ja swego czasu po prostu wkładałem do środka odpowiedniej długości pręt na którym mógł oprzeć się zwykły ściągacz ma kwadrat.
Fenthin Opublikowano 14 Września 2017 Opublikowano 14 Września 2017 FC-RS500 to korba ze zintegrowaną osią. Jesteś pewien, że to ten model? Tak czy inaczej. Jeśli jednak zintegrowana oś, w lewym ramieniu odkrecasz plastikową i luzujesz metalowe śruby, po czym ściągasz ramię. Prawe zostaje i albo wyjdzie lekko, albo faktycznie trzeba stuknąć młotkiem w oś. Najlepiej gumowym lub przez jakieś drewienko. Jeśli faktycznie coś na Octalink, potrzebujesz ściągacz, z nakładką Octalink/ISIS. Odkręcasz w każdym z ramion śruby mocujące korbę, wewnętrzny element ściągacza ustawiasz tak by zewnętrzny gwint ściągacza móc wkręcić w gwint w ramieniu (możliwie jak najgłębiej!!), po czym wkręcasz wewnętrzny element aż korba zejdzie. Powtarzasz przy drugim ramieniu.
kamilw Opublikowano 15 Września 2017 Autor Opublikowano 15 Września 2017 Co do modelu jestem pewny. Faktycznie mogłem się pomylić. Zdjąłem lewe ramię, ale prawego wyjąć nie mogę. Musiałbym użyć młotka, ale mam pewne obawy, że mogę uszkodzić karbonową ramę.
Red Opublikowano 16 Września 2017 Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) To zakup gumowy/plastikowy młotek. Te ze sklepu pokroju "castrama" czy inny "unimet" nie są jakoś porażająco drogie (właściwie to wychodzi całkiem tanio) a zrobią tą samą robotę co drogie Park Tool'e. Edytowane 16 Września 2017 przez Red Autokorekta wie lepiej ech...
Fenthin Opublikowano 16 Września 2017 Opublikowano 16 Września 2017 Nikt nie każe Ci walić w tę oś jakbyś chciał skuć posadzkę. Ot, trzeba nieco ruszyć ją w łożyskach. Gumowy młotek/przekładka służy wyłącznie temu, by nie uszkodzić wielowypustu ani gwintu.
Rekomendowane odpowiedzi