Skocz do zawartości

Dorobienie części na zamówienie

Migacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam rower kross level b2 2015 i pękł mi właśnie 4 hak od tylnej przerzutki i pytanie czy ma ktoś namiary do firmy która by dorobiła by mi taki hak na zamówienie z jakiegoś innego materiału bo ten aluminiowy czy co to tam jest to porażka ;-;.

Załącznik do zdjęcia haku

https://scr.hu/GZYoqz

Z góry przepraszam za brak interpunkcji jak by komuś to przeszkadzało.

Edytowane przez Migacz
Opublikowano

Hak po to jest że ma pękać przy uderzeniu i tym samym chronić przerzutkę przed uszkodzeniem. Jak dasz wytrzymały hak to zniszczysz zmieniarkę

Opublikowano

No dobra rozumiem tylko najbardziej irytuje mnie to  ze jak on się nawet minimalnie wygnie zmienię bieg i pęka a raz mi się nawet zdarzyło że jak wyjąłem koło to hak odpadł także coś nie halo według mnie

Opublikowano
1 minutę temu, Migacz napisał:

zmienię bieg i pęka a raz mi się nawet zdarzyło że jak wyjąłem koło to hak odpadł także coś nie halo według mnie

No bo jest coś nie halo. Oczywiście hak może ci wykonać każdy sprawny ślusarz ale niech to będzie jednak coś co nie narazi przerzutki na uszkodzenie w razie kraksy.

Opublikowano

Ja bym się zastanowił nad przyczyną jak sam mówisz samoistnego pękania. Tam nie ma prawa być takich naprężeń! Coś musi nienaturalnie wyginać przerzutkę

Opublikowano
10 minut temu, Red napisał:

No bo jest coś nie halo. Oczywiście hak może ci wykonać każdy sprawny ślusarz ale niech to będzie jednak coś co nie narazi przerzutki na uszkodzenie w razie kraksy.

Akurat ostatnio to mi właśnie uratowało przerzutkę gdyż wkręciła się w koło i zrobiła 180 stopni i pękł na szczęście i dobrze że to było jak jechałem powoli pod górkę ;p

7 minut temu, zibi_j1 napisał:

Ja bym się zastanowił nad przyczyną jak sam mówisz samoistnego pękania. Tam nie ma prawa być takich naprężeń! Coś musi nienaturalnie wyginać przerzutkę

Już się zastanawiałem i nie mogę znaleźć przyczyny ;/

Opublikowano

A na którym biegu to się dzieje? Czy nie ma to znaczenia? 

Opublikowano

To nie ma znaczenia 

O dam taki przykład kolega z którym jeżdżę ma taki sam rower tylko że on ma około 3.5tyś km ja prawie 6 tys i ma nadal oryginalny hak

Opublikowano

Dlatego właśnie kocham mojego Alfine'a :)

Ale do rzeczy, biegi w dół wchodzą normalnie? I jak wszystko działało jak było nowe?

Opublikowano

Tak w dół wchodzą normalnie i jak chce w górę to pęka ale to jak się lekko wykrzywi wtedy a tak on nowego było dobrze i pierwszy mi pękł przy 2 tyś jak dobrze pamiętam ale to przez małą glebę xD I następne 2 haki przy minimalnym wygięciu >:(

Opublikowano

Lekko się skrzywiła przy ostatnim wkręceniu 

Teraz, trollu napisał:

ale skąd to wygięcie? same z siebie się gną? 

Nawet nie wiem wiesz jak logicznie pomyśleć to samo nic się nie gnie więc może przez oparcie roweru czy coś 

https://scr.hu/GZYoqz

W tym miejscu jest według mnie wada fabryczna tych haków 

Opublikowano

A patrzyłeś jak chodzi pantograf przerzutki? Tak bez niczego,bez łańcucha i bez linki.

Opublikowano

jeżeli tak to wybacz, ale sam sobie jesteś winien :) jak sam nieumyślnie krzywisz hak to nie dziw się, że pęka. Tylko tak jak napisano wyżej - hak ma chronić przerzutkę i pierwszy ma pęknąć. Możesz iść do firmy która wycina np. laserem czy plazmą albo wyfrezować hak nawet z hartowanej stali. Tylko czy to wyjdzie na dobre w końcowym rozrachunku? 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, trollu napisał:

jeżeli tak to wybacz, ale sam sobie jesteś winien :) jak sam nieumyślnie krzywisz hak to nie dziw się, że pęka. Tylko tak jak napisano wyżej - hak ma chronić przerzutkę i pierwszy ma pęknąć. Możesz iść do firmy która wycina np. laserem czy plazmą albo wyfrezować hak nawet z hartowanej stali. Tylko czy to wyjdzie na dobre w końcowym rozrachunku? 

Tylko masz namiary na taką firmę ? Rozumiem moja wina tylko mnie irytuje to że tak łatwo to pęka

3 minuty temu, remigiusz napisał:

A patrzyłeś jak chodzi pantograf przerzutki? Tak bez niczego,bez łańcucha i bez linki.

Nie

Edytowane przez Migacz
Opublikowano

To sprawdź,ale skoro biegi w dół wchodzą,to nie wiem czy będzie jakiś opór w działaniu przerzutki. 

Opublikowano

popytaj u znajomych czy ktoś nie ma frezarki w garażu czy w jakiejś narzędziowni. tak byłoby najtaniej 

Opublikowano

Jak nie pęknie hak to albo rozwalisz przerzutkę albo skrzywisz ramę (lub pęknie) znajdź przyczynę spróbuj podmienić przerzutkę. Zobacz czy miejsce mocowania haka jest prosto

Opublikowano

Sprawdz też czy rama jest prosta, zwłaszcza w okolicy haków koła.  Jak tyle razy urwalem hak to mogło coś tam się pokrzywić. 

Jak pierwszy raz urwalem hak to jak mocno przywalileś? Mnie udało się urwać hak tylko raz i to w zjazdówce ale gleba była taka że się nawet korba z krzywiła i to solidnie.