Skocz do zawartości

Shimano SLX I-spec II czy obejma ?

aju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawa + lewa manetka w systemie I-spec II wiążą się z kosztami około 230-250zł (SL-M7000)

Prawa + lewa manetka na obejmę to jakieś 230zł (SL-M7000) ale dochodzi wskaźnik i uniwersalność.

Z jednej strony dla mnie ten wskaźnik to straszny badziew bo trzeba uważać odwracając rower kołami do góry itp ;) (no i na slx nie ma skali jaki to bieg ) ale zyskujemy pewność że np za dwa lata założę je na kierownicę... patrząc że już mamy trzeci i-spec może doradzicie co przyszłościowo wg Was jest lepszym rozwiązaniem.

Opublikowano

Jak ci nie pasuje wskaźnik, to przecież możesz zdemontować. Bierz na obejmy, najbardziej uniwersalne i możesz manetki ustawić niezależnie od klamek.

Opublikowano

ja mam na i-specu, ułożenie klamek i manetek ok, wygląd bardzo ok:P

Opublikowano
20 minut temu, Rezus napisał:

Jak je zdemontować? Nie da się

Chyba, że się coś zmieniło w 11-rzędowych, ale w 10 i 9 nie było z tym problemu. Nawet do manetek była zaślepka, zatykająca dziurę po telewizorku. Sam zdejmowałem z lewej manetki, żeby mi bliżej gripów weszła blokada amora.

Opublikowano (edytowane)

SL196A04.jpg

Odkręcasz tą widoczną śrubkę, telewizorek schodzi, zakładasz zaślepkę, przykręcasz i po sprawie.
Tu masz filmik jak to się robi dla 10.

Tu jest unboxing SLX-a, w pewnym momencie widać jak wyjmuje z pudełka woreczek z zaślepką.

Edytowane przez Nurek_
  • Lubię to! 1
Opublikowano

I tak po prawdzie, to stykły by SL-M610, mają wszystko co wyższe grupy i niższą cenę... ;)

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.09.2017 o 17:27, aju napisał:

Prawa + lewa manetka w systemie I-spec II wiążą się z kosztami około 230-250zł (SL-M7000)

Prawa + lewa manetka na obejmę to jakieś 230zł (SL-M7000) ale dochodzi wskaźnik i uniwersalność.

SL-M7000 też jest tylko pod 11. Z tego co pisałeś wychodziło, że ma być 11

1 godzinę temu, aju napisał:

Ale ja chcę pod 10s :)

Jak chcesz pod 10 http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/manetki/manetki-shimano-slx-sl-m670-na-obejme-29507.html

Edytowane przez Nurek_
Opublikowano
2 godziny temu, aju napisał:

SLX SL-M7000 jest przeznaczona do napędów 11-rzedowych. To, że da się ją zastosować w napędach 10-rzędowych, wynika z tego że ciąg linki jest prawie taki sam w manetkach 10 i  11 rzędowych. Prawie, nie znaczy że taki sam, niemniej różni się na tyle mało, że podobno działa. Niemniej oficjalnie, strona Shimano Ci powie, że manetka 11 nie obsługuje przerzutek 10-rzedowych.

Dlatego jak masz napęd 10-rzędowy - kup manetkę pod 10 rzędów, po co masz kombinować i jeszcze płacić za to więcej?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pod 10 rzędowe nie zastanawiał bym się nawet nad tym czy zakładać na i-Speca.

Zdecydowanie brał bym na obejmy.

Opublikowano
Dnia 15.09.2017 o 14:19, aju napisał:

Slx znalazłem pod 10s, xt z nowszej linii nie widzę.

XT są pod 10s, ale w wersji trekking T8000, która ma dokładnie wszystko to, co wersja MTB (instant release itd), a ponadto ma dokładną podziałkę na wskaźniku przełorzenia, więc jest nawet lepsza niz M8000.