Skocz do zawartości

Problem z klockami hamulcowymi

Dychu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z piszczącymi klockami hamulcowymi .Czy macie pomysły co może być przyczyną?

Opublikowano (edytowane)

może być zatłuszczona tarcza hamulcowa. piszczą zawsze czy tylko jak są mokre?

tak na przyszłość pisz bardziej szczegółowo, jakie hamulce, klocki, tarcze

Edytowane przez Gość
Opublikowano

piszczące klocki w tarczach, szczególnie jeśli są to metaliki nie są niczym złym, można to zostawić w spokoju, nic im nie będzie 

Opublikowano

Piszczą nawet jak są suche, a tarcze odtłuszczełem .

Opublikowano

Jeżeli siła hamowania jest dobra to nie ma co się przejmować.

Opublikowano

nie napisałeś jakie masz klocki , możesz spróbować wyjąc z zacisku i przeszlifować klocki na drobnoziarnistym papierze ściernym jeśli Ci to bardzo przeszkadza 

Opublikowano

Klocki  chyba pół metaliczne nie jestem pewien ponieważ dopiero się uczę 

Opublikowano

Wystarczy tylko nam podać nazwę i model hamulców na tej podstawie możemy konstruktywnie spróbować pomóc rozwiązać problem :) 

Opublikowano

Wyczytałem teraz , że te hamulce uchodzą za ciche kiedy są suche , to jeszcze jedno czy to są nowe hamulce ?

Opublikowano

Klocki nie są nowe ,rower kupiłem używany już z tymi klockami.

Opublikowano

Jeśli potrafisz proponuje sprawdzić w jakim są stanie technicznym jeśli nigdy tego nie robiłeś to niech to zrobi ktoś doświadczony przy Tobie w ten sposób zobaczysz jak to się prawidłowo powinno robić SAMODZIELNE MANIPULOWANIE PRZY HAMULCACH BEZ ODPOWIEDNIEJ WIEDZY JEST BARDZO NIEBEZPIECZNE !

Opublikowano

Nie są w w złym stanie okładziny nie są mocno starte

Opublikowano

Mimo to , że może to być taki ich urok to jednak polecam poddać hamulce sprawdzeniu specjaliście bo przyczyn piszczenia może być kilka a zdalnie ich nie naprawię ;) ponadto nigdy i nikomu nie zalecam bagatelizować problemów z hamulcami jest to sprawa bezpieczeństwa a nawet życia !

Opublikowano

A gdybym chciał wymienić klocki to jakiej firmy polecasz ?

Opublikowano (edytowane)

Do tych hamulców producent przewiduje klocki półmetaliczne czyli tylko takie , firma ma drugorzędne znaczenie okładziny polecam kupić w sklepie stacjonarnym przy ich cenie przesyłka jest zbyt kosztowna

Edytowane przez alfine-11
Opublikowano

To już wiem jakie klocki kupię

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka