Kro Opublikowano 12 Września 2017 Opublikowano 12 Września 2017 Cześć, dziś natknąłem się na tabelkę z parametrami doboru ramy do wzrostu użytkownika. Ja mam 175 cm wzrostu, zawsze dla rowerów 26" dobierana była dla mnie ramą w rozmiarze M. W tabelce Krossa dla rowerów MTB (o takich tu mowa) przypisano mi ramę 17", czyli rozmiar S. Czy te zmiany maja jakies powiązanie z obecnymi zmianami rozmiarów kół? Podejrzewam, że nie, ale zaczęło mnie to zastanawiać. Chce kupić rower (MTB Kross) i mocno się zastanawiam jaka ramą bedzie dla mnie odpowiednia.
Red Opublikowano 13 Września 2017 Opublikowano 13 Września 2017 17" w przypadku Kross'a to jest akurat dobry ponieważ posiada dosyć duże ramy. Poza tym mało producentów robi teraz ramy w rozmiarze 18". BTW u Kross'a rama 17" to zdaje się jednak M-ka 1
Franz Mauer Opublikowano 13 Września 2017 Opublikowano 13 Września 2017 Wynika to z zastosowanej wielkości kół oraz geometrii ramy. Do oznaczeń typu S,M bym się wogóle nie przywiązywał, ponieważ producenci mają w tym zakresie swobodę interpretacji. Ja np. firma GT zaniża rozmiarówkę i pod oznaczeniem S (taki mam) faktycznie kryje się rozmiar 16,5",co u wielu innych producentów ma oznaczenie M. 1
grzechu84 Opublikowano 12 Listopada 2017 Opublikowano 12 Listopada 2017 @Red ma rację, Z tego co wyczytałem na forach to u krossa jest problem z przekrokiem przy wiekszych rozmiarach.
Rekomendowane odpowiedzi