Skocz do zawartości

Sram gripshift będzie kompatybilny z przerzutką shimano ?

Adam333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej 

Chce zmienić w swoim rowerze manetki na obrotowe ale mam przerzutke shimano xt 10 rzędową i nie wiem czy będzie działało .

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Sziva napisał:

Przednia przerzutka będzie działać, ale tylna nie.

No są kombinacje manetka SRAM 9s i przerzutka Shimano tylna 10s z kasetą 9s i takowe działają.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Nie wiedziałam o takich kombinacjach, ale człowiek całe życie się uczy. Pytanie tylko czy nie taniej byłoby kupić przerzutkę Sram i czy @Adam333 chce na 9 rzędów przechodzić.

Opublikowano
36 minut temu, Sziva napisał:

Nie wiedziałam o takich kombinacjach, ale człowiek całe życie się uczy. Pytanie tylko czy nie taniej byłoby kupić przerzutkę Sram i czy @Adam333 chce na 9 rzędów przechodzić.

W tej sytuacji wyboru nie ma, tylko manetki Shimano Rapidfire są pod 10 rzędów...

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

>Sziva

Gdzieś mi się obiło o oczy, że posiadasz grip shifty - to sram czy shimano? W jakiej konfiguracji to u Ciebie chodzi?

Pytam, bo szukam sramowskich manetek obrotowych na 3x9 współpracujących z shimano. Znalazłem 3 modele: Centera, Attack, Rocket. Nic więcej :-(. Czy macie może jakieś info , który z nich jest najwyżej, może jakieś doświadczenia osobiste? Strasznie podoba mi się u młodego jak to śmiga  ... i bym spróbował ...

Opublikowano
37 minut temu, ahaja napisał:

>Sziva

Gdzieś mi się obiło o oczy, że posiadasz grip shifty - to sram czy shimano? W jakiej konfiguracji to u Ciebie chodzi?

Pytam, bo szukam sramowskich manetek obrotowych na 3x9 współpracujących z shimano. Znalazłem 3 modele: Centera, Attack, Rocket. Nic więcej :-(. Czy macie może jakieś info , który z nich jest najwyżej, może jakieś doświadczenia osobiste? Strasznie podoba mi się u młodego jak to śmiga  ... i bym spróbował ...

Ja mam gripshifty Srama.

W Giancie mam Gripshifty 3.0, które mają 18 lat i chodzą jak złoto - wczoraj sprawdziły mi się koncertowo na maratonie. Współpracują z przerzutką Sram X-7. Zestaw pod 8 rzędów.

W Meridzie miałam gripshifty X-9 (8rz.), a obecnie są X-0 z przerzutką X-0 (9rz.)

Ja bym odżałowała na przerzutkę Srama do manetek obrotowych, bo to gwarancja, że wszystko będzie chodzić miodnie. Tym bardziej, że przednia przerzutka może być i Sram i Shimano, a ważna jest tylko tylna.

W Soilu mam manetki Deore i przerzutkę SLX 2x10, ale to nawet w połowie nie działa tak sprawnie, jak te moje 18-letnie gripshifty Srama - nie mówiąc już o nowszych wypustach. Jak tylko przyjdzie wypłata, to zacisnę pasa i kupię zestaw Srama pod 2x10 w wersji gripshift.

Opublikowano
11 godzin temu, Sziva napisał:

Jak tylko przyjdzie wypłata, to zacisnę pasa i kupię zestaw Srama pod 2x10 w wersji gripshift.

Mąż Ci tak pozwala co miesiąc coś nowego? Musisz naprawde nieźle gotować. 😀

Opublikowano
8 minut temu, Zbysio napisał:

Mąż Ci tak pozwala co miesiąc coś nowego? Musisz naprawde nieźle gotować. 😀

Hahahahahahahahahaha! Ja gotować nie umiem wcale, więc to mąż kucharzy :) Dwa razy malowana kuchnia przez mnie była - raz tata malował w domu rodziców, a raz mąż w naszym mieszkaniu. Ja z kuchni jestem wręcz wypraszana, żeby szkód nie narobić.

Do pracy chodzę, do rachunków się dokładam, to i mogę sobie za resztę coś kupić ;) 

Opublikowano

No widzisz. A mi żona zabrania. Chociaż może to i dobrze bo za dużo bym wydawał.

Opublikowano
21 minut temu, Zbysio napisał:

No widzisz. A mi żona zabrania. Chociaż może to i dobrze bo za dużo bym wydawał.

Ja mogę wydać do granicy tego co zarobię, bo mamy osobne konta z mężem. Grubsze wydatki są tak czy siak uzgadniane, ale każdy w ramach swojego konta i pensji ma pewną autonomię. Układ chyba zdrowy, bo funkcjonuje tak już bez zgrzytów od 14 lat :) 

Opublikowano

Dzięki Sziva.

Na razie muszę pozostać z tą RD-M591 bo w przpadku przejścia na całego srama się robią dość poważne koszty ... a to prawie 2 nowe koła ;-).  Chociaż znalazłem nowa 'krzynkę biegów' X7 za 99zł ... w jakiejś prowokacji.

Dlatego potestował bym najpierw tą opcję z manetkami dedykowanymi do shimano. Z tych modeli, które wypisałem ponoć Rocket był najwyższy ... trudno coś o tym znaleźć.

Bo przodem chyba nie mam co się przejmować prawda?

Opublikowano
2 minuty temu, ahaja napisał:

Dzięki Sziva.

Na razie muszę pozostać z tą RD-M591 bo w przpadku przejścia na całego srama się robią dość poważne koszty ... a to prawie 2 nowe koła ;-).  Chociaż znalazłem nowa 'krzynkę biegów' X7 za 99zł ... w jakiejś prowokacji.

Dlatego potestował bym najpierw tą opcję z manetkami dedykowanymi do shimano. Z tych modeli, które wypisałem ponoć Rocket był najwyższy ... trudno coś o tym znaleźć.

Bo przodem chyba nie mam co się przejmować prawda?

Nie, przodem się nie przejmuj.

Nie wiem po ile chodzą teraz Rockety, ale policz sobie tylko czy te testy Ci się opłacą czy może lepiej od razu troszkę dołożyć do przerzutki.

Opublikowano
16 minut temu, ahaja napisał:

Centera to 55zł a Rockety 90.

Jest jeszcze takie coś, ale nie wiem jaki to model: https://www.olx.pl/oferta/manetki-sram-3x9-CID767-IDqRH23.html

Ze zdjęć wynika, że Sram SX5.

Znalazłam do nich taki opis:

producent: Sram

model: SX 5

typ: manetki obrotowe Grip Shift

dedykowany napęd: 3x9 (korba 3-rzędowa, kaseta 9-rzędowa)

system 1:1, kompatybilne z przerzutkami tylnymi Sram (wyłącznie)

kompatybilne z przerzutkami przednimi Sram/Shimano

optyczne wskaźniki przełożeń

kolor: czarno-srebrny

w komplecie stalowe linki przerzutkowe

w komplecie instrukcja (w jęz. angielskim) do manetek 4.0/MRX Pro (ten sam typ)

waga rzeczywista: ok. 210 gr

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję Sziva.

Ps.

Sziva, jeszcze pytanie: czy stosujesz do nich jakieś specjalne klamki, takie z podcięciem czy standard? Masz może zdjęcie jak to u Ciebie wygląda?

Edytowane przez ahaja
Opublikowano (edytowane)
Dnia 16.04.2018 o 11:04, ahaja napisał:

Dziękuję Sziva.

Ps.

Sziva, jeszcze pytanie: czy stosujesz do nich jakieś specjalne klamki, takie z podcięciem czy standard? Masz może zdjęcie jak to u Ciebie wygląda?

Znaczy o hamulce się pytasz?

W tym wątku masz pokazane na zdjęciach, jak Sram X-9 wygląda na kierownicy z hamulcami Avid SD7.

Obecnie mam założone gripshifty Sram X-0 z hamulcami Sram Guide i też ładnie wszytko pracuje. Problemu nie zauważyłam i nigdy się nad tym nawet nie zastanawiałam - gripshifty można ustawić tak, że nie kolidują z niczym.

Edytowane przez Gość