Reset Opublikowano 11 Września 2017 Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) Witam, Zastanawiam się nad zakupem w/w ramy. W związku z tym że nigdy nie posiadałem ramy karbonowej mam kilka pytań, mimo że przeczytałem już wiele na ich temat. Drugą kwestią jest wkład supportu pressfit. A więc po kolei: 1. Spotkałem się z opiniami że ramy karbonowe są mniej wytrzymałe od aluminiowych, ale czy ja jako amator, kupujący ramę karbonową tylko dlatego że mam dość dźwigania na czwarte piętro, muszę się tym poważnie przejmować? Myślę że połamanie ramy w moim przypadku to SF. Co myślicie? 2. Rama jest pod widelec z rurką "tapered", a ja posiadam z "prostą" (1 1/8 - wybaczcie, słabo ogarniam temat sterów w rowerze )- coś tam wyczytałem że przed zakupem nowego amorka, uchroniłaby mnie przejściówka. No i pytanie: czy ktoś korzysta z takiego rozwiązania? Jakie są wasze odczucia? Jest w ogóle jakaś różnica? Czy może lepiej zapolować na widelec z taperowną rurką? 3. Wkład pressfit- na kanale SzajBajka dot. wkładów powiedział on że wielu zawodników narzeka na strzelanie supportu ZWŁASZCZA W RAMACH KARBONOWYCH. Jakie macie doświadczenia/wiedzę na ten temat? NIenawidzę gdy coś strzela lub trzeszczy w rowerze. Jeszcze gorsze jest to że jakieś dwa tygodnie temu wymieniłem support (HH2) bo strzelał, dopłaciłem za namową do XTR- da się go tam jakoś wpakować? (wątpię ale zapytam ). p.s. przed chwilą obejrzałem jakiś filmik gdzie gość składa rower na tej ramie i zauważyłem że wkręca wkład supportu. Ja stwierdziłem że jest pressfit, bo tak wygląda na zdjęciu. Jeżeli ktoś ma wiedzę proszę o sprostowanie. (byłoby super zostać przy HH2 <3) To na razie tyle mnie interesuje, w trakcie dyskusji pewnie pojawi się więcej pytań. Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi. https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiVqq3rjZ3WAhVMYVAKHeOvCN0QjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.bikekatalog.pl%2F2012%2F%2Fkomponenty%2F297%2FKross.Level.A%2B%2F&psig=AFQjCNG6eaB5a1gsHtanv0vcIeFb8cWuQA&ust=1505218435373187 Edytowane 11 Września 2017 przez Reset
Papynsky Opublikowano 11 Września 2017 Opublikowano 11 Września 2017 Co osoba, to inna opinia o pressficie. Sam od niedawna jestem stety-niestety posiadaczem takiego rozwiązania w szosie. Jestem świeżo po wymianie suportu i zobaczymy jak to będzie śmigać. Na minus może być to, że próba samodzielnej wymiany takiego suportu, będzie trochę trudniejsza i będzie wymagała odpowiednich narzędzi, albo wykonania ich samemu.
pitmax Opublikowano 11 Września 2017 Opublikowano 11 Września 2017 mam pressfit w MTB, prawda jest taka jak go skatuję w terenie w błocie to potrafi sobie strzelać nawet w aluminiowej ramie, spraw załatwia czyszczenie i smarowanie, ale żeby to zrobić trzeba mieć odpowiednie narzędzia wiedzę jak to zrobić.
Reset Opublikowano 11 Września 2017 Autor Opublikowano 11 Września 2017 Już przeczytałem cały internet na temat pressfit. WYczytałem że w karbonowej ramie, nalezy go montowac na sucho to po pierwsze, po drugie ze bardzo wazne aby przylozyc sie do montazu, a na to wszystko kupic support z wymiennymi lozyskami w ktorym te miski beda osadzone "na stale". Ale to znowu rodzi problemy (przynajmniej dla mnie), a mianowicie support ktory jest wzglednie polecany to koszt 400 zł (99$- aluminiowy jakies tam łozyska skośne czy jakos tak bla bla bla), a i tak nie ma pewnosci ze nie bedzie trzaskow . Ale co pojawialo sie prawie w kazdej dyskusji to wniosek ze supporty Shimano to strata pieniedzy i warto doinwestowac do chocby Accenta ktory jest aluminiowy, uszczelniany podwojnie i ma wymienne lozyska. Dzieki za podjecie dyskusji, a punkty 1 i 2 coś ktoś?
specialized34 Opublikowano 12 Września 2017 Opublikowano 12 Września 2017 Może i tak może i nie nie do końca prawda nie wszędzie są takie problemy sam od maja sosiadam ramę haibike karbon do tego fulla jest tam suport shimano mtb rower dostaje po dupie piach błoto woda co tylko możliwe dość silny nacisk na korbe i nie widzę żadnych problemów tylko podstawa to dbanie o wkład suportu u mnie dodatkowo idzie jeszcze smar by mniej woda się dostawała.ale jak napisał@Reset że są problemy i to w rowerach droższych np problem ma kumpel w specialized s-works za 25tys suporty za 500 i niestety padaja. Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
Reset Opublikowano 12 Września 2017 Autor Opublikowano 12 Września 2017 Troche z innej beczki... Co myślicie? Mam duży problem z dobraniem rozmiaru 189 cm wzrostu i trochę nie rozumiem tego: R Frame Width : 135mm ( if you like frame for 142mm axle , please contact us) co to za parametr? Oraz czy jest to pod support HHII (BSA to chyba to czego szukam prawda?) http://www.ebay.com/itm/FR207-Full-Carbon-3K-Matt-Mountain-Bike-26ER-Frame-BSA-21-Headset-Clamp-/252321356802?hash=item3abf865c02:g:1HIAAOSweW5VF-DA
Gość Opublikowano 12 Września 2017 Opublikowano 12 Września 2017 (edytowane) del Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Gość
Reset Opublikowano 12 Września 2017 Autor Opublikowano 12 Września 2017 Dzięki Tomek! A co do rozmiaru chodziło mi bardziej o to że nie wiem czy 21 jest właściwy dla mojego wzrostu. Obecnie mam 21 ale jak to pomierzyłem to zupełnie inna geometria. Już dostaje świra od tych wszystkich parametrów geometrii ram
pitmax Opublikowano 13 Września 2017 Opublikowano 13 Września 2017 Myślę że 21 cali jest dla Ciebie optymalne, ale czy na pewno chcesz ramę pod kola 26 "
Reset Opublikowano 16 Września 2017 Autor Opublikowano 16 Września 2017 Teraz jezdze na 26" gdy kupowalem rower nie bylo takich z 29". Chcialbym kupic rame i przelozyc czesci. Kupno rany pod 29 to rowniez potrzeba zakupu amortyzatoraWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi