Koń puder Opublikowano 11 Września 2017 Opublikowano 11 Września 2017 Cześć! Rower już jest w drodze do mnie a ja stoję przed wyborem pedałów. Chodzi o to że znam zalety systemu spd i chciałbym go używać, ale codziennie będę dojeżdżał rowerem do pracy. Czy znacie jakieś naprawdę godne polecenia pedały SPD/platforma czy może zdecydować się na pd-520 plus platformowe wpinki. Chyba że buty które wybrałem (m089) nadają się do chodzenia i nie zniszczą się szybko (w pracy i tak będę zmieniał butki )
Gość Opublikowano 11 Września 2017 Opublikowano 11 Września 2017 Ja od 3 miesięcy używam pedałów Shimano PD-A530. Bardzo dobrze sprawdzają się zarówno w terenie, kiedy wolę być wpięty, jak i podczas szybkiego wypadu do znajomego czy do pracy, kiedy nie chcę zakładać butów SPD lub nie mam na to czasu (jazda na platformach). Na prawdę godne polecenia.
Koń puder Opublikowano 11 Września 2017 Autor Opublikowano 11 Września 2017 Kurcze właśnie takie gdzieś znalazłem ale nie wiem dlaczego wydawało mi się że są to pedały obustronne z zapięciem z dodatkową ramka. To jest właśnie to czego szukałem
Gość Opublikowano 11 Września 2017 Opublikowano 11 Września 2017 Teraz, Koń puder napisał: Kurcze właśnie takie gdzieś znalazłem ale nie wiem dlaczego wydawało mi się że są to pedały obustronne z zapięciem z dodatkową ramka. To jest właśnie to czego szukałem Platformy nie są jakoś super wygodne jak typowe pedały platformowe z wkręcanymi pinami, bo czasami but potrafi się lekko przesunąć (są całe z aluminium). No ale coś za coś - to taka bardziej awaryjna wersja, priorytetem jest strona pod SPD. Jednakże w moim przypadku sprawdzają się w 100% no i nie mają jakoś zbytnio wygórowanej ceny.
WereWolf Opublikowano 11 Września 2017 Opublikowano 11 Września 2017 Ja mam u siebie zamontowane Shimano PD-T780 (Deore XT), można powiedzieć, że trochę bardziej trekkingowa wersja A530. Bloki takie same jak w serii Axxx, a platforma chyba trochę wygodniejsza, ale przyznam, że odkąd zamontowałem, to w zwykłych butach jechałem dosłownie raz... i to niecały kilometr Wyglądają tak:
Koń puder Opublikowano 11 Września 2017 Autor Opublikowano 11 Września 2017 Takie rozwiązanie jest przydatne w moim przypadku kiedy do pracy lecę w trampolotach a po pracy 50 km w teren SPD. Jak już rozmawiamy na ten temat to jakie butki do tego? Oczekuję od nich zacięcia sportowego ale z odrobiną wygody. Podoba mi się zatrzask w m089. Polecacie? Może jakieś inne modele?
trollu Opublikowano 11 Września 2017 Opublikowano 11 Września 2017 ja mam 089 i są ok, w chodzeniu nie stwarzają problemów, mają konkretny protektor więc pewnie wgryzają się w ziemię jak trzeba pchać rower pod górę. Myślę że jako pierwsze buty spd lub gdy ktoś nie chce wydawać worka pieniędzy są dobrym wyborem. Gdybym nie zwracał uwagi na kasę to pewnie wybrałbym ME7 Najwyższy model, może przez ten ściągacz na kostce nie sypie się tyle piachu do buta Co do pedałów to zależy jaki jest budżet - można poszukać typowych platform z spd i wykręcić jedną klatkę zatrzasku. Są tacy co tak robią, jest wtedy platforma z pinami i spd z drugiej strony. Tylko takie pedały chyba nie mają wersji "budżet". Przykład Exustar E-PM824
Puncu Opublikowano 11 Września 2017 Opublikowano 11 Września 2017 32 minuty temu, trollu napisał: Exustar E-PM824 A da się je dostać w Polsce? Gdyby mnie było stać to bym kupił Shimano AM7 i PD-M646 Ale weź dostań teraz te pedały
trollu Opublikowano 11 Września 2017 Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) no właśnie chyba nie, znalazłem kiedyś w sklepie w Szwajcarii. Kumpel ma AM9 (AM7 to wersja pod platformy, bez spd) i sobie chwali ale one są raczej dedykowane do DH - płaska podeszwa raczej nie sprzyjająca podchodzeniu - oczywiście da radę w nich podchodzić ale podeszwa jest jak w zwykłych adidasach, na mokrym pod górę będą się bardziej ślizgać niż buty z większym protektorem. ME7 czy ME5 będą wg mnie bardziej uniwersalne/dające pewność przy stąpaniu po ziemi. AM9 z dobrze dobranymi platformami spd będzie dawała najlepsze podparcie podczas jazdy Edytowane 11 Września 2017 przez trollu
Koń puder Opublikowano 11 Września 2017 Autor Opublikowano 11 Września 2017 jeśli o buty chodzi to starałbym się szukać czegoś jednak na najniższym poziomie cenowym jak na początek. Jak już będę znał swoje potrzeby będę się starał pod tym kątem szukać butów. Natrafiłem jeszcze na model m065 który posiada dwa rzepy ale ma całkiem dobre opinie (204zł na centrumrowerowe) i zastanawiam się czy warto dopłacać 100zł do klamry w m089.
trollu Opublikowano 11 Września 2017 Opublikowano 11 Września 2017 ja dopłaciłem właśnie ze względu na brak klamry w M065
Koń puder Opublikowano 11 Września 2017 Autor Opublikowano 11 Września 2017 A jak z wytrzymałością? ile czasu już je masz?
trollu Opublikowano 11 Września 2017 Opublikowano 11 Września 2017 jakoś wiosną kupiłem. Kilometrów dużo nie zrobiły ale sądzę że jeszcze dość długo posłużą
Puncu Opublikowano 12 Września 2017 Opublikowano 12 Września 2017 Równierz dopłaciłem. Zrobiłem w nich +/- 1000km póki co poza wymianą wkładki spisują się super
Rekomendowane odpowiedzi