Skocz do zawartości

Kadencja jest MEGA ważna! Wniosek z tempówek. !!!

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Dziś ciężkie 2 godziny na trenażerze z tempówkami 4x30 minut na mocy 236 W. W połowie treningu coraz trudniej było mi utrzymać moc (przełożenie 2/4, kadencja 80 obr/min, tryb ERG). Zmiana przełożenia na 2/5 i podniesienie kadencji do 85 obr/min dało efekt 240W i ZNACZNIE mniejsze zmęczenie. W trybie ERG program dostosował obciążenie, choć i tak moc była wyższa - tak jednaj jechało mi się zdecydowanie łatwiej.

Zatem wyższa moc na "lepszej" kadencji, to mniejsze zmęczenie.

20170907_230208.jpg
  • Pomógł 1
Opublikowano

Mam bardzo podobne spostrzeżenia. Zmiana biegu, podkręcenie kadencji, tętno maleje, prędkość się utrzymuje lub nawet lekko wzrasta, a nogi są w stanie dłużej pociągnąć.

Opublikowano

@Sziva masz rację, nie latam zawodowo ale jak daję sobie w kość to widzę tą różnicę :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Odkąd zacząłem na nowo jeździć staram się trzymać kadencję. Niby fajnie niby coraz lepiej do czasu aż pojawia się inny kolarz. Objeżdża mnie kto i jak chce (jadąc z mniejszą kadencją niż ja) dzisiaj miałem trzy takie przypadki. Zrzucenie przełożenia na cięższe odrobinkę zmniejsza kadencję a prędkość podnosi z 23 do 28km/h ale za długo tak nie pociągnę :/

Opublikowano
28 minut temu, zibi_j1 napisał:

Zrzucenie przełożenia na cięższe odrobinkę zmniejsza kadencję a prędkość podnosi z 23 do 28km/h ale za długo tak nie pociągnę :/

Bez interwałów progresywnych tego nie poprawisz. Spróbuj, to świetne ćwiczenie, dające porządne efekty.

Opublikowano
Bez interwałów progresywnych tego nie poprawisz. Spróbuj, to świetne ćwiczenie, dające porządne efekty.
Możesz mi wytłumaczyć na PW na czym one polegają/jak mam to zrobić ?
Opublikowano

A czemu na PW? Interwały progresywne to nic innego jak trening ze zwiększonym obciążeniem. Na początek zakładasz jak ma być twoja docelowa kadencja. Przyjmiemy że to jest te 85obr/min. Rozgrzewkę zaczynasz z blatu i największej koronki. Po upływie rozgrzewki czas na interwał. Zrzuć o dwie koronki w dół i utrzymuj tempo na kadencji do czasu aż poczujesz pieczenie (ewentualnie przez minutę). Wytrzymaj chwilę. Wrzuć i jedną koronkę w górę i utrzymuj kadencję. Jedź w ten sposób przez minutę następnie zrzuć o dwie koronki w dół. Wykonaj interwał tak samo jak poprzedni następnie wrzuć i jeden. Powtarzaj aż zejdziesz w dół kasety lub dopóki dasz radę.

Można też wykonać to ćwiczenie w formie piramidki. Kiedy zjedziesz na sam koniec kasety zacznij zmieniać biegi w górę kasety wrzucając o dwie i zrzucając o jedną koronkę. Trening zakończ rozjazdem.

• Pomógł 1
Opublikowano

Mam napęd 3x8. Czy robić to na średnim blacie? Te 85 trzymam podczas 15km podróży z i do pracy. Więc nie tylko mam problem z utrzymaniem kadencji co z utrzymaniem jej na twardszych przełożeniach. Są dni że jak rozpędzę rower to lecę i jakoś to idzie. A są takie że nie rozbujam go na cięższym biegu i tyle...

Opublikowano (edytowane)

Możesz robić na jakim chcesz i z jaką chcesz kadencją. Ja robię na dużym blacie (bo w zasadzie to i tak mam do wyboru jedynie 36-26 :P ) z kadencją 90.

Edytowane przez Red
Opublikowano

Popróbuję w takim razie w drodze do pracy tempówki na odchudzanie a na powrocie interwały ;) dziękówka!