zibijz Opublikowano 10 Września 2017 Opublikowano 10 Września 2017 Witam. Od jakichś 3 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Gravela Marin Four Corners. Rower pierwsza klasa- tego oczekiwałem od roweru tej kategorii, mając jednak świadomość że są lepsze w tym gatunku, ale jak dla mnie jest wystarczający. O wrażeniach z jazdy napiszę kiedy indziej (a są naprawdę świetne- uniwersalność tego roweru jest zaskakująca :-)). Jest jednak jeden mały mankament który troszeczkę mnie irytuje- mianowicie napęd 3x9 Shimano Sora. Chciałbym go lekko zmodyfikować ponieważ rzadko kiedy korzystam z młynka. Jazdę zaczynam na przełożeniu 1x3 lub 1x4. Przy 2x1 jest troszkę za duży przekos i czuć ocieranie łańcucha. Chciałbym więc zmodyfikować napęd na 2x9, jednak nie za bardzo wiem jak się za to zabrać. Czy jest sens takiego rozwiązania? Co muszę wymienić? Jak to skonfigurować? Czy wystarczy tylko wyrzucić przedni najmniejszy blat, czy warto wymienić na jakiś inny z przodu, z inną liczbą zębów? Jak później wyregulować przednią przerzutkę? Jak to będzie wszystko współpracować ze sobą i czy różnica będzie zadowalająca? Z góry dzięki za Wasze wszelkie sugestie, pomysły i zainteresowanie tematem. Pozdrawiam
Gość Opublikowano 10 Września 2017 Opublikowano 10 Września 2017 Ściągasz zębatkę z korby, regulujesz przerzutkę przednią i tyle powinno wystarczyć...
zibijz Opublikowano 10 Września 2017 Autor Opublikowano 10 Września 2017 A co z odległością korby od ramy? Chyba coś trzeba dać w miejsce zębatki. Wybacz, coś mi się wydaję zbyt oczywiste i proste Twoje rozwiązanie mojego dylematu. Co na to inni forumowicze. Czy rozwiązanie w wersji SpiderMAN rzeczywiście okaże się wystarczające?
Gość Opublikowano 20 Września 2017 Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) Nic... Zostaje jak było... Linia łańcucha będzie dobra Edytowane 20 Września 2017 przez Gość
Rekomendowane odpowiedzi