Antyszprycha Opublikowano 9 Września 2017 Opublikowano 9 Września 2017 Witam Panowie, zwracam się do Was z pytaniem. W związku z zbliżającą się złą aurą wypadałoby skupić się nad zakupem trenażera. Budżet do 800 zł z oponą. Pytanie nr 1 - używka czy nowy Pytanie nr 2 - wrzuciłem na ruszt elit, tacx z seri blue - czy dobrze ? Pytanie nr 3 - czy poza trenażerem musze mieć jeszcze jakieś akcesoria ? (czujnik kadencji, pulsometr mam w Mio)
hanus Opublikowano 9 Września 2017 Opublikowano 9 Września 2017 Ma pewno jeszcze odpowiedni zacisk ;-)
Gość Opublikowano 9 Września 2017 Opublikowano 9 Września 2017 Zacisk zwykle dostaje się w komplecie z trenażerem. Do trenażera przyda się dedykowana opona, a co do czujników, to zależy co dostaniesz w zestawie z trenażerem. Mi udało się kupić w zeszłym roku dość okazyjnie, bo za 550 nowy Elite Qubo Power Mag Smart B+, który ma czujnik prędkości i kadencji na Bluetooth i 8 stopni obciążenia. Teraz mam w rowerze zamontowanego Garmina z czujnikiem prędkości i kadencji na tylnym kole i nie potrzebuję dodatkowych czujników. Jeśli masz licznik Mio, to może wystarczy dokupić ichniejszy czujnik prędkości i kadencji i masz po kłopocie. U mnie Garmin właśnie z takim podwójnym czujnikiem od Mio działa. A jaki trenażer Cię interesuje? Magnetyczny czy rolkowy? Ja mam też rolkowy Tacx Antares i o ile sama idea rolek jest bardzo ok i niezwykle mi się ten typ trenażerów podoba, o tyle ten model ma kompletnie skaszaniony system mocowania łożysk. Do plastikowej tuby włożono po prostu łożyska i obecnie latają tam one sobie radośnie, bo tuba się wyrobiła. Nawet klej anaerobowy do łożysk nie dał rady i co jakiś czas owijam łożyska (6 sztuk) taśmą "makgajwerką", wbijam w miejsce mocowania i jakoś z tym jeżdżę do czasu, aż nie zacznie się rodeo i klekot na pół bloku, bo taśma wylazła - czyli średnio co 3 jazdy. Problem dość znany w tym modelu, ale jak mi nerwy puszczą w końcu albo skończy się taśma, to kupię rolkowy Elite Arion i przestanę sąsiadów straszyć odgłosami latających łożysk Jakość wykonania magnetycznego Elite za to klasa sama w sobie. I ładny i funkcjonalny i bez przebojów, a poza tym koło do rolki dociskamy własnym ciężarem.
Antyszprycha Opublikowano 9 Września 2017 Autor Opublikowano 9 Września 2017 (edytowane) Powiem szczerze, że nie miałem nigdy doczynienia z trenażerami więc informacji na ich temat nie mam żadnych, zero wiedzy więc chybo powinienem odnieść się do wujka google aby zobaczyć co z czym, o co chodzi z trenażerem magnetycznym a rolkowym, do czego służą stopnie obciążenia, czym jest taśma itp. Tak więc dajcie mi chwilę abym wrócił mądrzejszy hehe Ok już się ogranąłem w temacie w związku z tym zapytam który wybrać ? 1. https://www.decathlon.pl/trenaer-aleno-smart-id_8398214.html 2.https://www.sportpoint.pl/pl/trenazery-rowerowe-wykorzystujace-magnetyczny-uklad-oporowy/6998-tacx-satori-smart-ebon-150-zl-t2400-8714895045313.html?gclid=EAIaIQobChMIt_6EsaCZ1gIVT4uyCh3WCQ7LEAQYASABEgK2wPD_BwE 3.https://www.rowertour.com/p/17187/elite-qubo-hydromag-trenazer-hydro-magnetyczny 4.https://www.decathlon.pl/trenaer-flow-smart-800-w-id_8345488.html 5. https://dotsport.pl/elite-novo-force-trenazer.html?gclid=EAIaIQobChMI3afrmqGZ1gIVE5SyCh2q_AXOEAQYAyABEgLhVvD_BwE Czy wszystkie modele będą mogły mieć połączenie z zwiftem ? Edytowane 9 Września 2017 przez adambike
Gość Opublikowano 10 Września 2017 Opublikowano 10 Września 2017 Tu masz listę trenażerów, które współpracują ze Zwiftem: https://support.zwift.com/hc/en-us/articles/203152565-Which-trainers-does-Zwift-support- Czy Twój komputer jest 64-bitowy? 32-bitowe nie obsługują Zwifta.
Antyszprycha Opublikowano 10 Września 2017 Autor Opublikowano 10 Września 2017 Godzinę temu, Sziva napisał: Tu masz listę trenażerów, które współpracują ze Zwiftem: Lista jest chyba niekompletna bo nie widzę Tacx Satori Smart +, który również działa z zwift'em Godzinę temu, Sziva napisał: Czy Twój komputer jest 64-bitowy? 32-bitowe nie obsługują Zwifta. Działam na systemie OSX od apple i ale mam też wrzuconego windowsa za pomocą Parallels'a z wersją 64-bitową.
Antyszprycha Opublikowano 10 Września 2017 Autor Opublikowano 10 Września 2017 Up odświeże Panowie (sorry za ominięcie regulaminu) ale jutro chciałbym dokonać zakupu a nie znam Waszej opinii Głównie chodzi mi o to czym różni się Tacx Satori Smart + a Tacx Flow Smart. Z Elite Qubo Power Mag jak i Elite aleno Smart mają kuszącą cene...
michwoz Opublikowano 12 Września 2017 Opublikowano 12 Września 2017 Satori Smart nie jest trenażerem interaktywnym (nie zmienia automatycznie oporu). Jedynie transmituje dane odnośnie mocy i kadencji. Nazwałbym go raczej pseudosmartem. Jego plusem jest możliwość kalibracji odczytów mocy. Flow Smart jest w pełni interaktywnym trenażer typu Smart. Zmienia automatycznie opór i transmituje wszelkie dane. Qubo Power Mag i Aleno Smart NIE są trenażerami interaktywnymi podobnie jak Satori Smart. Nie mają również możliwości prostej kalibracji odczytów mocy (w przeciwieństwie do Satori). Do Zwifta zdecydowanie najlepszy będzie Flow Smart.
Antyszprycha Opublikowano 12 Września 2017 Autor Opublikowano 12 Września 2017 5 godzin temu, michwoz napisał: Flow Smart jest w pełni interaktywnym trenażer typu Smart. Zmienia automatycznie opór i transmituje wszelkie dane. Chodzi o to ze nie posiada manetki do zmiany poziomu oporu tylko sterowane jest to z pozycji tel lub tabletu ? Ps. Flow ma mniejszy ciężary zmienny koła zamachowego od Satori Smart
Maniek8787 Opublikowano 13 Września 2017 Opublikowano 13 Września 2017 Witam też zastanawiam się nad zakupem trenazera i ten proponowany tutaj elite aleno smart także wpadł mi w oko. Pytanie tylko dlaczego tak mało informacji na jego temat ? Nawet na stronie zwifta nie ma go w obsługiwanych a na stronie decatholonu pisze ze jest ? To jakaś nowość ?
Gość Opublikowano 13 Września 2017 Opublikowano 13 Września 2017 Ten trenażer ma czujnik prędkości i kadencji, a moc wylicza. Opór ustawia się ręcznie i wtedy przykładowo w aplikacji My eTraining, ustawia się jaki poziom oporu mamy na rolce i na podstawie kadencji i prędkości, program wylicza nam moc. Zwift jest kompatybilny z tym czujnikiem, a trenażer działa na tej samej zasadzie, co Qubo Power Mag Smart B+. Być może jeszcze nie dodali tego modelu do listy, ale tutaj kluczowy jest czujnik.
Antyszprycha Opublikowano 13 Września 2017 Autor Opublikowano 13 Września 2017 @Sziva model Od Tacx - Flow jest jak kolega wyżej pisał w pełni interaktywnym trenażerem, czy zatem wybór własnie jego nie będzie najkorzystiejszy ? (pomijam aspekt cenowy pozycjonowanych trenażerów.
Gość Opublikowano 13 Września 2017 Opublikowano 13 Września 2017 Ależ ja nie doradzam tego trenażera zamiast Flow. Kolega @Maniek8787 pytał się o Elite Aleno i zastanawiał się czy będzie on pracować ze Zwiftem, bo nie ma go na liście.
Antyszprycha Opublikowano 13 Września 2017 Autor Opublikowano 13 Września 2017 (edytowane) Wiem ja po prostu pytam o zdanie:) Up. Informuję iż trenażer został zakupiony. Padło na Tacx Flow Smart (udało się wyrwać nówke w meeeeeeeeeeeega dobrych pieniądzach). Chyba jestem w czepku urodzony. Przeglądałem ten trenażer na stronie decathlonu ale nie pokazywało dostępności w sklepie Poznań Franowo ani Komorniki więc postanowiłem zadzwonić celem ustalenia czy aby na pewno go nie mają. Cena na stronie to 1099.Tak więc połączyłem sez odpowiednim działem, zapytałem Pana o produkt i dostałem info, że trenażer jest na miejscu jedna jedyna, ostatnia sztuka i teraz najlepsze, w czasie rozmowy odświeżam stronę f4 i nagle ukazuje mi się cena 799, odświeżam jeszcze ze dwa razy i pytam faceta czy aby na pewno to poprawna cena, przecież kilkanaście sekund wcześniej był za 1099. Zarezerwowałem, pojechał, złożyłem (przy okazji wpadły naklejki na rower) i jutro zacznę zabawę z urządzeniem ale najpierw muszę uporać się z zamontowaniem dętki i opony od trnażera bo nie udaje mi się, jest jakieś dziwne jajo i opona nie ociera równomiernie całą powierzchnią po rolce.... Edytowane 14 Września 2017 przez adambike
Rosebikes Opublikowano 3 Października 2017 Opublikowano 3 Października 2017 Gdyby ktoś szukał fajnego trenażera to tylko do jutra tj do 4 października jest promocja na Tacx Booster T2500. Cena 140 euro plus 8,95 wysyłka, ale gdy zaprenumeruje się newsletter można otrzymać voucher na 10 euro więc wysyłka nie boli. Koszt wysyłki zawiera w sobie także ewentualny, darmowy zwrot do sprzedawcy gdy trenażer się zepsuje. https://www.rosebikes.pl/article/tacx-booster-t2500-indoor-trainer/aid:528234
Bicker Opublikowano 20 Listopada 2017 Opublikowano 20 Listopada 2017 @Antyszprycha Napisz kilka słów jak sprawuje się trenażer który kupiłeś. Czy jesteś z niego zadowolony? Zastanawiam się nad zakupem tego samego modelu. Cena obecnie wynosi 999zł ale "czarny piątek" przed nami
Antyszprycha Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor Opublikowano 21 Listopada 2017 @Bicker jestem mega zadowolony, według mnie to najlepszy stosunek ceny do jakości no i jest to już trenażer interaktywny, wsiadasz i kręcisz, nie interesuje Cię, żadne ustawianie manualne oporu. Za te kasę nie ma się co zastanawiać, mam zrobione już na niem kilkaset km nic się nie dzieje !
tymooteusz Opublikowano 26 Grudnia 2017 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Dnia 21.11.2017 o 14:30, Antyszprycha napisał: @Bicker jestem mega zadowolony, według mnie to najlepszy stosunek ceny do jakości no i jest to już trenażer interaktywny, wsiadasz i kręcisz, nie interesuje Cię, żadne ustawianie manualne oporu. Za te kasę nie ma się co zastanawiać, mam zrobione już na niem kilkaset km nic się nie dzieje ! Jest to mój pierwszy post na forum. Witam i pozdrawiam w ten świąteczny czas wszystkich miłośników dwóch kółek. Mam pytanie do Ciebie odnośnie ukompletowania zestawu Tacx Flow Smart T2240. Czy kupując w Decathlonie otrzymujemy w komplecie antenkę USB ANT+, czy też musimy dokupić osobno?
Antyszprycha Opublikowano 26 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2017 Anteny, nie ma, w zestawie jest trenażer oraz podstawka pod przednie koło
Kajgana Opublikowano 25 Grudnia 2018 Opublikowano 25 Grudnia 2018 I jak trenazer sprawuje się po ok roku użytkowania? Pytam, bo sam jestem teraz przed podobnym wyborem.
Rekomendowane odpowiedzi