kristo Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Cześć, Przymierzam się do zmiany napędu z 2x10 na 1x10 proszę o wasze opinie co polecacie, założenie zębatki 42T czy 40T? i jakiej firmy HCC czy może A2Z ? może coś innego? Przerzutka tył to Shimano XT RD-M786 shadow plus słyszałem, że przy zębatkach 42T czasami są problemy z płynnością działania? Kaseta XT CS-M771 11-36
Red Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Przerzutka tył to Shimano XT RD-M786 shadow plus słyszałem, że przy zębatkach 42T czasami są problemy z płynnością działania?No nie z płynnością a z działaniem wogóle. Kółko prowadzące nie odsuwa się na tyle od koronki aby prawidłowo ją obsłużyć. Jest oczywiście na to rada bo na zachodnich serwisach aukcyjnych można nabyć "customowe" (że tak to nazwę) wózki zwiększające pojemność owej przerzutki ale nie zagłębiałem się w temat. 1
Maki Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zdecydowanie 42. Choc i to bylo by malo jak na moja noge. Ja to 50 bym potrzebowal. Dlatego wole 2x10 ze wzgledu na wiekszy zakres. A wiec 42 kup. 1
kristo Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Dzięki za sugestie spróbuję chyba z 40
marcinptomczyk@gmail.com Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Witajcie, czy jest możliwość zmiany wolnobiegu na kasete? Czy rozstaw tylnej osi ramy będzie pasował? Jak to sprawdzić ?
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 3 minuty temu, marcinptomczyk@gmail.com napisał: Witajcie, czy jest możliwość zmiany wolnobiegu na kasete? pewnie,że jest jak zmienisz koło z tyłu na takie z piastą z bębenkiem pod kasetę
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) możesz też zmienić samą piastę w swoim kole tylko nie wiem czy się będzie cenowo opłacało przeplatać koło Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez Gość
Red Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Zależy jaką ma obręcz. Jak to marketowa puszko-blacha to wymieniłbym całe koło ale jeśli to jakaś w miarę dobra obręcz to spokojnie można przepleść.Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka
MadOnion Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Przerzutka RD-M786 ma pojemność 35T obsługuje kasety 11-36. Przy jednej tarczy z przodu (w przypadku Twojego planu) pojemność nie będzie stanowić problemu ale ja bym się mocno zastanowił czy to Ci wypali bo ograniczeniem jest wielkość koronki.
marcinptomczyk@gmail.com Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 O co mi chodzi,mam stary rower sprowadzony ze stanów marki Schwimm i po skończonych wiosennych porządkach przypomniałem sobie o tym rowerze...chce go odnowić wstawiając większa ilość przełożeń,obecnie mam wolnobieg 7 rzędowy a chce zmienić na kasete 9 rzędową czy to w moim tylnym trójkącie się zmieści? Czy ma to sens i zy będzie to działać bo rower odnowiony ma być podarowany...
Gość Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Mozesz zmienić na kasetę 9 rzędową jak zmienisz piastę lub całe koło z tyłu jak pisałem wyżej. Oczywiście jeszcze łańcuch i manetka 9 rzędową musisz mieć , przerzutka powinna dać radę.
Franz Mauer Opublikowano 17 Maja 2017 Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) @kristo nie ma sie co dziwić, że przerzutki nie działają płynnie ponieważ przy zastosowaniu tarczy choćby 40T z przodu pojemność i zakresu kasety 11-36 wymaga zastosowania przerzutki tylnej o pojemności 65T, gdzie przerzutka ma maksymalnie 43T (przy wersji z najdłuższym wózkiem SGS) jest pewna tolerancja, o której wspominał Szajbajk na jednym z filmików, ale nie sądzę, aby wynosiła 22T...? Musiałbyś zdecydowanie zmniejszyć zakres kasety to może się taka zmiana uda, ale kaseta będzie samoróbką bo takiego zakresu jeszcze w oryginale nie widziałem Dnia 28.4.2017 o 07:39, MadOnion napisał: Przerzutka RD-M786 ma pojemność 35T obsługuje kasety 11-36. Przy jednej tarczy z przodu (w przypadku Twojego planu) pojemność nie będzie stanowić problemu ale ja bym się mocno zastanowił czy to Ci wypali bo ograniczeniem jest wielkość koronki. Pod warunkiem, że masz na myśli średni wózek (GS),bo długi wózek (SGS) ma pojemność 43T Edytowane 17 Maja 2017 przez Franz Mauer 1
bgn13 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Cześć wszystkim. Mam pytanie o sens rozwiązania i czy będzie działać. Chcę zmienić kasetę 10s 11-36t na 10s 11-40 sunrace mx3. Z przodu mam trzy blaty 42/32/24. Czy jak zmienię kasetę na 11-40 to czy to będzie śmigać? Przerzutka z tyłu to deore xt shadow.
Franz Mauer Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) 4 godziny temu, bgn13 napisał: Cześć wszystkim. Mam pytanie o sens rozwiązania i czy będzie działać. Chcę zmienić kasetę 10s 11-36t na 10s 11-40 sunrace mx3. Z przodu mam trzy blaty 42/32/24. Czy jak zmienię kasetę na 11-40 to czy to będzie śmigać? Przerzutka z tyłu to deore xt shadow. Nie napisałeś jaki model przerzutki posiadasz, ale domyślam się, że RD-M781. Może być problem, ponieważ przy napędzie w taki zestawieniu jak masz sięgasz maksymalnej pojemności tej przerzutki tj. 43T (pod warunkiem,że masz wersję z najdłuższym wózkiem SGS). Można byłoby spróbować założyć kasetę i zobaczyć co się będzie działo, ponieważ słyszałem (nawet Szajbajk o tym wspominał), że producenci przystosowali do nieco większych pojemności. Jednak to jest ryzyko. Druga sprawa to Twoja przerzutka może obsłużyć największą zębatkę 36T. Wydaje mi się, że albo musiałbyś zrezygnować z trzech blatów z przodu, albo pokombinować z przerzutką XT serii M8000, której pojemność przy wózku SGS wynosi właśnie 47T. Jednak i w tym przypadku mogą pojawić sie ograniczenia w wielkościach zastosowanych blatów z przodu - jeśli w ogóle to odpali,bo jest to przerzutka przewidziana pod napęd 1x. Edytowane 18 Czerwca 2017 przez Franz Mauer
Red Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 M8000-SGS jest pod wieloblat i ma dłuższy wózek niż M8000-GS który jest pod 1x. Jej (M8000-GS) wózek jest tej samej długości co SGS w M785 tyle że napędu 10s chyba nie ogarnie. Nie sprawdzałem.Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka
Red Opublikowano 18 Czerwca 2017 Opublikowano 18 Czerwca 2017 EDIT tu jest wszystko napisane co i jak https://www.1enduro.pl/naped-1x10/
Franz Mauer Opublikowano 19 Czerwca 2017 Opublikowano 19 Czerwca 2017 14 godzin temu, Red napisał: M8000-GS który jest pod 1x Okazuje się, że GS obsługuje również dwurzędowe korby. Zaczynam sądzić, że ten cały szum na temat osprzętu pod napęd 1x to trochę taka ściema marketingowa,bo okazuje się że jednak nowe modele nadal współpracują z 3 i 2 blatami.
Rekomendowane odpowiedzi