Danielo Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 Witam, jako że dopiero od nie dawna jestem posiadaczem szosy i jestem już po kilku jazdach ze względu na to jakie mamy warunki pogodowe musiałem się zabrać za czyszczenie roweru, i tutaj mam pytanie jak czyścić cały napęd łańcuch kasetę itp. nie bać się i całość przejechać myjką na mokro i wytrzeć do sucha, czy jednak coś trzeba później nasmarować? Aktualnie przetarłem całość suchą szmatką lecz gdy kręcę pedałami słyszę szelest piasku.
Gość Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 nie może go tam być. Pooglądaj filmy Szajbajka. Napęd ma być czysty i odtłuszczony czym to zrobisz - Twój wybór. Szczotki, pędzelki, szmatki... wszystkie chwyty dozwolone. Natomiast po KAŻDYM myciu łańcucha musisz go najpierw nasmarować a po kilku godzinach wytrzeć szmatką. idealny łańcuch jest nasmarowany w środku a suchy z zewnątrz
Łukasz82 Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) Jeżeli nie masz tak jak ja np. Skuwacza do łańcucha lub spinki w łańcuchu możesz to zrobić tak: Wkładasz plastikowy pojemniczek pomiędzy łańcuch a ramę napełniasz benzyną ekstrakcyjna i pędzelkiem, odcinek po odcinku czyścisz łańcuch. Jest to dosyć powolna czynność. Ja to traktuje jako formę terapii od stresów dnia codziennego Edytowane 7 Września 2017 przez Łukasz82
Danielo Opublikowano 7 Września 2017 Autor Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) Okej dzięki a samą kasetę też benzyną czy już tylko na sucho i jak rozumiem smarujemy później tylko łańcuch kasetę zostawiamy suchą ? Edytowane 7 Września 2017 przez Danielo
Łukasz82 Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 (edytowane) Wąska szmatka nasączona benzyną i wycierasz. Możesz też pędzelkiem na początku "pojechać" a potem przetrzeć szmatką. W okolicy piasty jednak robię to szmatką co by benzynka nie dostała się do łożysk piasty. Choć generalnie nie powinna to lepiej dmuchać na zimne Kasetę zostawiamy suchą. Edytowane 7 Września 2017 przez Łukasz82
Danielo Opublikowano 7 Września 2017 Autor Opublikowano 7 Września 2017 W takim razie zabieram się za czyszczenie dzięki
Gość Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 kasetę i łańcuch możesz spokojnie czyścić na mokro. więc płyn do naczyń i gorąca woda na przykład. i pędzelkujesz szczotkujesz itd. totem przetrzeć do sucha i nasmarować łańcuch.
Rekomendowane odpowiedzi