Skocz do zawartości

coś strzela w kole i przesuwające się koło

kamilprelich

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć od wczoraj mam problem z kołem kiedy jadę bardzo wolno około 5 km/h nic się nie dzieję ale kiedy zaczynam jechać trochę szybciej piasta zaczyna strzelać trzaskać coś w tym stylu. Kiedy postawie rower do góry nogami i zacznę obracać koło nic się nie dzieje ale kiedy mocniej napędzę koło zaczyna strzelać.  Moja piasta to shimano SLX .

Kiedy zamykam szybkozamyczak koło przesuwa się na skos wymieniłem szybkozamykacz i nie pomoglo 

Opublikowano

Koło ma luzy na piaście?

Postaw rower na kołach i sprawdź, czy koło nie ma luzu na boki, nawet minimalny luz jest do eliminacji. Koło obraca się bez oporu?

Jeśli ma luzy będzie trzeba rozebrać i sprawdzić co się dzieje w środku.

Opublikowano

Koło ma luz i to nie drobny i obraca się z oporem, ponieważ  ociera o tarcze

Opublikowano

No to trzeba serwis przeprowadzić. Które to koło? Potrzebne będą dwa klucze 17 i na prawdę płaska 15. Operacja jest na prawdę prosta. Jedynie późniejsze skręcenie konusów może być kłopotliwe jeśli nigdy tego nie robiłeś, bo koło nie może mieć żadnego luzu i musi się obrać bez oporu. A będzie to wymagało wyczucia, bądź kilku prób. ;-)

Jeśli to tylne koło to oś rozkręcaj nie od kasety ;-)

Szajbajk ma na swoim kanale jak to robić, ale tutaj jest również spoko filmik który na pewno pomoże ;-) jeśli się zdecydujesz samemu to naprawić

Opublikowano (edytowane)

A może łożyska do wymiany?

Edytowane przez Miloszs
Opublikowano

Trzeba rozebrać i sprawdzić ;-) Choć profilaktycznie polecam od razu nowe założyć, bo za komplet nowych ~ 8 zł