Skocz do zawartości

Koszyk na bidon - jaki wybrać aby nie zgubić picia ?

Aniaxxp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Wiele osób (albo tak mi się tylko wydaje) ma problemy z wyborem odpowiedniego koszyka na bidon dlatego też zakładam ten temat aby każdy mógł podzielić się swoim doświadczeniem w tej kwestii. :D

Jakich koszyków używacie/ używaliście ?

Które z nich polecacie, a które to tzw. "szajs" ?

Author FLY 33 <przeszły>

75799833_koszyk-na-bidon-fly-33-czarny-a

Jeżeli nie nastawiacie się na jazdę po korzeniach w lesie albo pokonywanie wybojów na dużych prędkościach to koszyk jak najbardziej się sprawdza. Gorzej jeżeli nagle zmienicie zdanie, a w bidonie będzie dużo picia. Wtedy możecie zsiadać z roweru i łapać picie  :D

Specialized Zee Cage II <teraźniejszy>

zee-cage-ii-right.jpg

Bidon jest trzymany pewnie. Do wyboru mamy dwie wersje, z wyciąganiem na prawą lub na lewą stronę. Jako, że koszyk ten "odziedziczyłam"  to wyboru wersji nie miałam. Mój to ten "prawostronny" co nie do końca mi odpowiada, ponieważ prawa ręka to moja wiodąca i nie specjalnie chcę ją odrywać w trakcie jazdy po lesie, a sięganie lewą to dodatkowa gimnastyka :D Koszyk na pewno sprawdzi się przy mniejszych ramach, gdzie w grę wchodzi tylko wyciąganie boczne, iiii... normalnie jeżeli wybierzecie odpowiednią wersję xD

Nie chcę montować koszyka na rurze pod siodełkiem, dlatego wyszłam z założenia, że do trzech razy sztuka i zamówiłam Elite Custom Race Plus.

Jedyne co mi pozostaje to czekać, a potem przetestować go w trudnych warunkach. Co z tego wyjdzie ? Zobaczymy ... 

Pozdrawiam ! :)

Opublikowano

Ja mam alu koszyk kelly's i trzyma wszystko się bez żadnego problemu. 

Opublikowano

Używam kilku aluminiowych koszyków De One kupionych za mniej niż 10 PLN

000000000000000000000000deone.png

Opublikowano (edytowane)

Używam kilku takich małych termosów 0,25 litra i tylko aluminiowe koszyki dały się dopasować aby mocno je trzymać

1_max.jpg

Edytowane przez alfine-11
Opublikowano

Ja używam koszyka Kross Claw i jak dla mnie nic więcej nie trzeba. Trzyma bidon bardzo dobrze.

Opublikowano

Ja posiadam Elite Custom Race plus i jest super. Nic nie telepie, bidon pewnie się trzyma, a wyjmowanie i wkladanie bidonu nie należy do naj łatwiejszych rzeczy ale nie jest źle. Ogólnie jestem z niego zadowolony i zastanawiam się nad zakupem drugiego egzemplarza. 

Jakby ktoś był zainteresowany, to ostatnio widziałem je w decathlonie, ale taniej masz tu:

https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://m.centrumrowerowe.pl/akcesoria/bidony-i-koszyki/koszyki-na-bidon-rowerowy/p,koszyk-na-bidon-custom-race-plus-elite,630600.html&ved=0ahUKEwi7ue2ohJrTAhVDLZoKHd4dAxkQFggtMAA&usg=AFQjCNHP0cUqM5VIl_ZgAN1Dwm67vTxauQ&sig2=eMm4FzrQWHP1smW7LL1J1Q

Pozdrawiam ;-)

• Pomógł 2
Opublikowano

Ja używam jakiegoś taniego koszyka na bidon kupionego najprawdopodobniej w Netto. Najczęściej pije z bukłaka a koszyka na bidon używam jako rezerwę aby włożyć tam kupione picie jeśli skończy mi się z bukłaka lub aby włożyć tam bluzę ;) 

Opublikowano

Używam koszyk ACCENT CALLISTO. Mam go i jest bardzo elastyczny, rozwiera się do szerszych bidonów także wszystkie bidony trzyma dobrze. Na dodatek jest bardzo lekki. Jego konstrukcja pozwala łatwo wsadzać bidon w ramach mniejszych oraz z mocno opadającą górną rurą ramy.

accent-callisto-carbon-koszyk-na-bidon-czarny-509777-549x800.jpg

Opublikowano

Kross Grid - bardzo dobrze wykonany i dobrze trzyma nawet na porządnych wertapach.
Bontrager RL - W zasadzie fajny ale raczej nie do użytku w rowerze górskim.

Opublikowano

Mi polecono Elite Custom Race i widzę, że sporo osób ich używa :) Ja jestem zadowolony, muszę dokupić drugi do kompletu. Na plus też świetny wygląd.

Opublikowano

Jeżeli napój lub bidon jest Wam wyjątkowo cenny to jednym z ciekawych rozwiązań jest regulowany koszyk na bidon.
ELITE, model: Pria Pave.

koszyk.png

Opublikowano

Te Elite Custom Race utrzymają butelkę? (0,7l  z ustnikiem po jakimś OSHEE czy czymś, czy wręcz może nawet 1,5l?)

Jaki bidon byście polecili pod ten uchwyt? "Złapie" wszystko, czy trzeba się czegoś wystrzegać? :-)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Murio napisał:

Te Elite Custom Race utrzymają butelkę? (0,7l  z ustnikiem po jakimś OSHEE czy czymś, czy wręcz może nawet 1,5l?)

Jaki bidon byście polecili pod ten uchwyt? "Złapie" wszystko, czy trzeba się czegoś wystrzegać? :-)

W moim elite custom race plus raz włożyłem butelkę (oczywiscie pełną) jurajskiej sport i nie było kolorowo. Nie wiem jak w Twoim modelu ale to nie jest Alu i nie za bardzo się bedzie się przystosowywać.

Pozdrawiam 

Edytowane przez Filipo
  • Pomógł 1
Opublikowano
2 godziny temu, Murio napisał:

Z oshee współpracują świetnie. Sam korzystam z tych butelek głównie.

• Pomógł 1
Opublikowano
6 godzin temu, Chris napisał:

Z oshee współpracują świetnie.

To jeden problem z głowy :-) Dzięki! :-)

Opublikowano

Dzisiaj testowałam mój nowy Elite Custom Race Plus w warunkach terenowych i muszę przyznać, że daje radę :D Nie ma problemów z wyciąganiem i wkładaniem bidonu, a co najważniejsze nic nie wypada :)

Opublikowano (edytowane)

A ja kupiłem przypadkiem w Tesco za 10 zł koszyk, który wygląda identycznie jak Topeak i jestem z niego mega zadowolony. Ma pokrętło do regulacji i mieści się w nim zarówno mała puszka Coca-Coli / Oshee jak i większe butelki.

koszyk.jpg

Edytowane przez Dany
  • Pomógł 1
Opublikowano

Tez cale 10 zl za szt 

Nie jezdze po nie wiadomo jakich dolach powinno byc ok 

20170425_161136.jpg Message_1493132159871.jpg
Opublikowano
1 godzinę temu, Dany napisał:

A ja kupiłem przypadkiem w Tesco za 10 zł koszyk, który wygląda identycznie jak Topeak i jestem z niego mega zadowolony. Ma pokrętło do regulacji i mieści się w nim zarówno mała puszka Coca-Coli / Oshee jak i większe butelki.

Mam właśnie taki koszyk Topeak, tylko w kolorze białym. Również polecam z uwagi na uniwersalność - możliwość zabrania różnych "cywilnych" butelek, nie tylko bidonów. Wygląda dość masywnie, ale nie jest zbyt ciężki - waży około 50g. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Żeby się nie rozpisywać na nowo, tutaj jest co mnie się SPRAWDZIŁO. Najtańsza rzecz jaką kiedykolwiek kupiłem w Chinach.

Bidon z Aliexpress

Edytowane przez Andet
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Poszukuję mocnego bocznego koszyka na bidon. Koszyk ma być do roweru mtb, niestety mała rama. Polecicie coś? 

Opublikowano (edytowane)

Kelllys Sidewinder.

stThumbnailPlugin.thumb.jpg.d850d68e90f7ec4927dd65c45c165788.jpg

Cena ok. 40zł. Waga 30g. Aluminiowy. Trzyma tak mocno, że bidon rysuje przy każdym wyjęciu/włożeniu. Z tego co spotkałem są dwie wersje kolorystyczne biała i czarna.

Edytowane przez Zbysio