ponczi Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 Siemanko. Aktualnie w swoim rowerze posiadam opony 26x1.6 (40-559 bodajże). Po zmianie przedniego koła mam dętkę Maxis ultralite z wentylem presta , obsługującą szerokości opony od 1.25 do 1.75. Jak ma się sprawa z bezpieczeństwem, wytrzymałością dętki, gdybym włożył oponę 2.1 cala, a więc szerszą? Znalazłem dość fajną ofertę, ale w przypadku konieczności zakupu dętki, w ogólnym rozrachunku nie byłoby już tak fajnie.
nonz Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 Dętki w wersji Light są wykonane z minimalnej ilości gumy przez co rzadko mają dużą rozpiętość szerokości. O ile zwykła dętka poradzi sobie w większej oponie to użycie lekkiej wersji jest niebezpieczne.
Nurek_ Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 Opona nie będzie ci się dobrze układać na zbyt cienkiej dętce. Zajrzyj do decathlonu, tam czasem w promocji są dwupaki dętek po 12 zł.
Franz Mauer Opublikowano 6 Września 2017 Opublikowano 6 Września 2017 Dla komfortowej i bezpiecznej jazdy powinno się zakładać dętki dobrze wypełniające wnętrze opony. Najlepszym wg mnie rozwiązaniem jest zastosowanie dętki przeznaczonej do opony większej niż używana. Dętka nie powinna być nadmiernie rozciągnięta, ponieważ teoretycznie traci na swojej elastyczności,co w konsekwencji przekłada się na elastyczność opony, a w dodatku mocniej narażona jest na uszkodzenia. Osobiście używałem wskazane przez Ciebie dętki maxxi i bywały przypadku,że już na etapie wsadzania ich do opony ulegały uszkodzeniom. Kup normalną rasową dętke np. Continentala, które nie kosztują dużo i nie kombinuj z tego typu odchudzaniem kół. Możesz mieć z tym więcej problemów niż pożytku.
ponczi Opublikowano 6 Września 2017 Autor Opublikowano 6 Września 2017 Z tyłu mam geaxa, który powinien być bodajże do 2.2. Z przodu wsadziłem ultralite, gdyż lekkie oraz są na prestę. Rozważam jeszcze zakup Kendy Kanine, która ma 1.9 cala. Ogólnie chodzi o minimalizowanie kosztu zmiany oraz by nie marnować sprzętu.
Rekomendowane odpowiedzi