Skocz do zawartości

Czapka na zimę

Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam kilka wyrobów firmy Gore są one bardzo drogie ale wykonane z użyciem najlepszych materiałów i technologii Uwaga ! nie są to produkty wieczne zwłaszcza skarpety ! Mam ich kilka par zarówno długie jak i krótkie jak za takie pieniądze to nie polecam chyba , że naprawdę jest kogoś stać ta czapka z Twojego linku jest wręcz tania jak na Gore

Edytowane przez alfine-11
  • Pomógł 1
Opublikowano

gore w czapce którą podałaś, jest również na uszach... a to w czasie jazdy nie pomaga, bo zagłusza wszystko co jest dookoła, w przemyślanych rozwiązania, tam nie powinno być normalnej membrany

Opublikowano

Właściwie zależy mi, aby (zimą)  uszy były zakryte :) Co masz na myśli pisząc o tej membranie? :)

Opublikowano

mam na myśli, że membrana ogranicza słyszalność tego co na zewnątrz się dzieje i jak przylega to robi, to dość skutecznie, w czasie jazdy nie jest, to wskazane, bo jest niebezpieczne. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Hejo! Ilono ta czapka jest produktem najwyższej jakości, bardzo popularna firma na rynku szwajcarskim. Jeżeli rozmiarówka Ci pasuje to bierz i niech Ci służy :)

Opublikowano

Dobra czapka pod kask nie jest cała z materiału membranowego, na uszu zachodzi polar jak w mojej na przykład. Ze słyszeniem problemu nie będzie

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Racja, są nieprzyjemnie kosztowne, ale to powinno przechodzić w jakość. Dzięki za wskazówki :)

Ireneusz Maśliński
Opublikowano

Ja kupiłem dwie czapki dedykowane pod kask, zapłaciłem nieźle. W lutym tego roku spodobała mi się czapka z dzianiny w zwyczajnym sklepie odzieżowym za 14 zł i teraz jest moją ulubioną. W dodatku bez kasku fajnie wygląda. 

_20170410_143853.JPG

Opublikowano

Ja posiadam taką: http://www.salewa.com/en/ortles-ws-beanie.html

Membrana przeciwwietrzna na uszy - działa wyśmienicie, podczas dużego wiatru trochę hałasuje, ale to nie jest tak że nic się nie słyszy. Jeżeli masz dużą głowę - czapki mają bardzo fajne rozmiary i nawet na mnie dobrze pasują ;) 

Nie jest ona super ciepła - podczas minusowych temperatur zakładałem coś pod nią, lub kominiarkę na.

Opublikowano

Do temp -5 jeździłem w kominiarze+ opaska na uszy firmy thinsulate. Polecam to rozwiązanie, bo uszy i czoło chronione są super, a w cała głowę nie jest strasznie zimno. Jak jechałem w czapce to było trochę niewygodnie i głowa mokra mimo tego że było -11 i przyjechałem ledwo 3km. Polecam rozwiązanie kominiarka + opaska.

• Pomógł 1
Opublikowano
16 minut temu, Karolson napisał:

Jak jechałem w czapce to było trochę niewygodnie i głowa mokra mimo tego że było -11 i przyjechałem ledwo 3km. Polecam rozwiązanie kominiarka + opaska.

bo zimą jest tak, że dopóki ktoś nie spróbuje, nie zorientuje się, że bardzo łatwo można się zapocić, bo temperatury są odczuwane zupełnie inaczej niż jak statycznie stoimy sobie na przystanku, w czasie jazdy bardzo szybko robi się gorącą, chyba, że jedziemy rekreacyjnie po bułki ;)

Opublikowano

Dokładnie, dlatego po tej krótkiej praktyce poznałem swój organizm i wiem jakie rozwiązania stosować :D

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 12.04.2017 o 17:30, Karolson napisał:

Do temp -5 jeździłem w kominiarze+ opaska na uszy firmy thinsulate. Polecam to rozwiązanie, bo uszy i czoło chronione są super, a w cała głowę nie jest strasznie zimno. Jak jechałem w czapce to było trochę niewygodnie i głowa mokra mimo tego że było -11 i przyjechałem ledwo 3km. Polecam rozwiązanie kominiarka + opaska.

A propos jazdy w Kominiarce, jak rozwiązujecie problem z parującymi szybkami okularów w takiej sytuacji? Ja w tym roku z powodu aury ( przy temperaturach do 5 stopni na plusie) nadal dość często jeżdżę w Kominiarce (nie mam i nie używam czapki), tylko z powodu powyższego problemu dyskwalifikuje to używanie okularów. Macie na to jakiś patent żeby to że sobą pogodzić?

Opublikowano
8 minut temu, The_Thing napisał:

A propos jazdy w Kominiarce, jak rozwiązujecie problem z parującymi szybkami okularów w takiej sytuacji? Ja w tym roku z powodu aury ( przy temperaturach do 5 stopni na plusie) nadal dość często jeżdżę w Kominiarce (nie mam i nie używam czapki), tylko z powodu powyższego problemu dyskwalifikuje to używanie okularów. Macie na to jakiś patent żeby to że sobą pogodzić?

No właśnie, ten sam problem niestety... U mnie nic nie dyskwalifikuje jazdy w okularach, bo nie potrafię już jeździć bez, serio są nieocenione dopiero wtedy, kiedy się ich przez przypadek zapomni :D Może sposobem byłyby na okres zimy google narciarskie? Może debilnie by to wyglądało, ale myślę, że by pomogło na problem zaparowania. Jednak wiążę się to z dodatkowymi kosztami. Nie mniej jednak ja sie najzwyczajniej w świecie zatrzymuje żeby przetrzeć okulary jak już nic nie widzę, nie bawie się wycieranie jedną ręką podczas jazdy, bo to niewygodne. 

Opublikowano

Jak pisałem, ja jeżdżę wtedy bez okularów ale to tylko połowiczne rozwiązanie bo przy dużych prędkościach w mroźne dni oczy bez okularów mi tak łzawią, że i tak nic nie widzę, przy mocnym deszczu to samo, nie mówiąc już o śmieciach wpadających do oczu.

O goglach też myślę, ale to będzie ostateczność. Może istnieje jakieś połączenie kominiarki z dobrą wentylacją z odpowiednimi okularami, które by nie parowały?

Opublikowano
10 godzin temu, The_Thing napisał:

A propos jazdy w Kominiarce, jak rozwiązujecie problem z parującymi szybkami okularów w takiej sytuacji?

ściągam kominiarkę w dół, tak aby jej końcówka nie stykała się z początkiem okularów, bo to powoduje, że powietrze wtłaczane jest pod nie. Dobry rozwiązaniem jest także używanie kominiarek, które mają różne siateczki, dziurki w obrębie ust, po za tym ważne jest też żeby całkiem obciągać w dół kominiarkę w czasie postojów, bo to właśnie w ich trakcie najbardziej parują, a potem trudno się tej pary pozbyć

• Pomógł 1
Opublikowano
12 godzin temu, The_Thing napisał:

Szanowny kolego. Jeżeli chcesz się dowiedzieć czegoś o parujących okularach w czasie jazdy w kominiarce załóż osobny post a to z dwóch przyczyn:

Po pierwsze: koleżanka Ilona pyta o czapkę zimową i temat parujących okularów może ją nie interesować a to bądź co bądź  jest jej post!

Po drugie: na pewno są osoby które ten temat by zainteresował ale przez myśl im nie przejdzie szukania go w poście o czapce zimowej!

• 2 lata później...
Opublikowano

@Łukasz_PSimond dla bardzo grzejących się osób, w sensie tych, które mocno cisną na ścieżce w ramach terningu bedzię za ciepły, bo jest z dwóch warstw, a od środka to cienki polar, dla tych co powoli sobie jadą do pracy lub na wycieczkę i sie nie gotują, będzie ok.

• Pomógł 1
Opublikowano

No właśnie dzisiaj ją oglądałem i wydaje się mało oddychająca, stąd moje pytanie. Dzięki ;)

Opublikowano

Jak chcesz coś co na mocniejszy wysiłek to zerknij sobie na czapkę Endury Pro SL Skullcap 2019 https://endurastore.pl/czapka_pro_sl_skullcap_2019,47,1131.html
Jest lekko docieplona i zrobiona z nieprzewiewnego materiału, oprócz bocznych wstawek nad "opaską", które mają zdecydowanie większą przepuszczalność. Jak na razie wypróbowałem ją w warunkach od 2 do 10 stopni i wydaje się, przynajmniej dla mnie optymalna. Moja od tej na zdjęciu różni się brakiem otworów na pokryciu uszu. Możliwe, że dlatego z założoną szczelnie na uszy czapką mocniej słychać szum powietrza.  Wystarczy lekko odchylić albo okulary wsunąć pod czapkę i efekt znika.
Wstępnie miałem nabyć wersję Pro SL Winter 2019 ale daszek niestety powoduje, że czapka wydaje się mieć rozmiar mniej niż wskazywało by oznaczenie.

• Lubię to! 1