Aleksanderwsieci Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Podpinając się pod temat. Czy ktoś z użytkowników BC16.16 wie, lub może sprawdzić, czy w tym urządzeniu da się wprowadzić początkowy dystans całkowity licznika i jaką maksymalną wartość można wprowadzić? Licznik z Lidla skończył mi się na 9999,99 i dalej nie chce liczyć :) Pozdrawiam!
Darom Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 @M.C, @specialized34, @Puncu, @Red, @pizzaq - Powiedzcie mi proszę, bo nie mogę się zdecydować - który licznik jest zdecydowanie lepszy na rower MTB: przewodowy czy bez przewodowy ? i która wersja tego licznika jest lepsza: 14.16 ? 16.16 ? 16.16 sts ? czy 16.12 ? - Proszę podajcie mi link do właściwego licznika, który będzie mi dobrze działał i nie będzie gubił zasięgu. Żeby menu miał po polsku.
Puncu Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Przewodowy nie zgubi zasięgu bo jest przewodowy 16.12 jest po polsku, wiem, bo używam i polecam. Ale co ten licznik ma robić? Bo dla mnie część z tych funkcji jest zbędna 1
Darom Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 10 minut temu, Puncu napisał: Ale co ten licznik ma robić? @Puncu licznik ma pokazywać dokładnie z jaką prędkością jadę, pokazywać dokładną godzinę, pokazywać dokładną temperaturę, pokazywać ile już kilometrów przejechałem na rowerze i mieć menu po polsku i dobrze by było jakby było też podświetlenie licznika.
Darom Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 1 minutę temu, Puncu napisał: No to to wszystko tam znajdziesz. @Puncu powiedz mi proszę jeszcze czy lepsza jest wersja przewodowa czy bez przewodowa ? - jeśli przewodowa - to czy ta wersja licznika ma bardzo długi kabel ? wolę, żeby miał krótszy kabelek, żebym nie musiał owijać nim całego roweru.
Puncu Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Teraz, Darom napisał: lepsza jest wersja przewodowa czy bez przewodowa ? - jeśli przewodowa - to czy ta wersja licznika ma bardzo długi kabel ? Jak już pisałem. Przewodowa nie gubi sygnału. A przewód co najmniej 1m ma. Ale wystarczy go ciasno owinąć wokół przewodu hamulcowego i nic się nie dzieje. Dodatkowo, jak się boisz że urwiesz, owiń całość taśmą izolacyjną 1
Darom Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 @Puncu powiedz mi , bo mam nadzieje, że w tym liczniku niema czegoś takiego jak ile zużyłem paliwa? ani żadnej takiej głupiej funkcji ? i czy przez ten licznik też sobie mogę skanować przez aplikację sigma ?
Puncu Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Teraz, Darom napisał: bo mam nadzieje, że w tym liczniku niema czegoś takiego jak ile zużyłem paliwa? ani żadnej takiej głupiej funkcji ? Tej akurat nie, ale jest np. średnia kadencja, funkcja mało mi przydatna ale jest. 4 minuty temu, Darom napisał: i czy przez ten licznik też sobie mogę skanować przez aplikację sigma ? Nie, tego nie możesz. 1
Darom Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 5 minut temu, Puncu napisał: jest np. średnia kadencja @Puncu do czego ta funkcja służy ? jak nie mam lub nie będę miał tego dodatkowego adapterka zamontowanego z tyłu na ramie i magnesu ma pedale to ta funkcja nie jest potrzebna, bo nie będę w żaden sposób mierzy kadencji prawda ? można tę funkcję wyłączyć ?
Puncu Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Kadencja to liczba obrotów na minute. Nie da się jej wyłączyć, jest między innymi funkcjami. A licznik nie będzie pokazywał kadencji bez dodatkowego (przewodowego) czujnika. 1
M.C Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Mam przewodowy i bezprzewodowy licznik Sigmy. Obydwa mogę polecić, bardziej jednak wersje bezprzewodową bo bez problemu przekładam między rowerami i mogę ściągnąć do czyszczenia.
Puncu Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 1 minutę temu, M.C napisał: bardziej jednak wersje bezprzewodową bo bez problemu przekładam między rowerami Przewodową też możesz przekładać, trzeba tylko kupić drugą podstawkę.
Darom Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) 8 godzin temu, Puncu napisał: A licznik nie będzie pokazywał kadencji bez dodatkowego (przewodowego) czujnika. @Puncu nie rozumiem, po co w tym liczniku jest ta funkcja kadencji skoro nie może mierzyć tej kadencji ponieważ nie zawiera dodatkowego czujnika ? To tak jakbyś kupił rower bez łańcucha. - Bez sensu trochę. Czy gdybym się później zdecydował na ten czujnik kadencji do tego licznika polecanego przez Ciebie, to który czujnik byś mi polecił ? żeby pasował do tego modelu licznika i dobrze mi odmierzał i wyświetlał te obroty bez zakłamań. I mam nadzieje, że w tym zestawie z czujnikiem jest też dobry magnes do założenia na pedał tak ? jest taki duży ten magnes ? czy taki malutki srebrny okrągły ? Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez Darom
Puncu Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 3 minuty temu, Darom napisał: To tak jakbyś kupił rower bez łańcucha. Nie, to tak jakbyś kupił samochód bez radia ale z szufladką na nie. Tu masz czujnik kadencji.https://www.centrumrowerowe.pl/zestaw-kadencji-sigma-bc-1609-16-12-pd1674/ 1
M.C Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Przewodową też możesz przekładać, trzeba tylko kupić drugą podstawkę. Wiem wiem, mam dwie podstawki przewodowe ale musiałem użyć zacisków żeby kabel nie odstawał bo ciasna sztyca jest. Nie podoba mi się to w tym rowerze bo przy v-brejkach śmietnik się robi z brudu i potem trzeba wszystko ściągać. Bezprzewodowy przez rok użytkowania ani razu nie szwankował, tak samo jak ten na kablu po trzech więc czego nie weźmiesz to będziesz zadowolony. Co do kadencji to miałem w zestawie, ale uwaga bo na allegro jak kupiłem to dostałem stary model czujnika którego nie da się regulować nachylenia za pomocą śruby przez co jest bezużyteczny (znajomy kupił w centrumrowerowe i dostał całkiem inny czujnik który można regulować tak jak ten z przodu). [mention=1799]M.C[/mention], [mention=1036]specialized34[/mention], [mention=917]Puncu[/mention], [mention=518]Red[/mention], [mention=2910]pizzaq[/mention] - Powiedzcie mi proszę, bo nie mogę się zdecydować - który licznik jest zdecydowanie lepszy na rower MTB: przewodowy czy bez przewodowy ? i która wersja tego licznika jest lepsza: 14.16 ? 16.16 ? 16.16 sts ? czy 16.12 ? - Proszę podajcie mi link do właściwego licznika, który będzie mi dobrze działał i nie będzie gubił zasięgu. Żeby menu miał po polsku. Odpowiadając na pytanie, wybrał bym 14.16 bezprzewodowy. W MTB jak będziesz jeździł po górach to przyda Ci się znać nachylenie i wysokość (bardziej niż ile paliwa zaoszczędziłeś). Ubrudzi się coś to szybko ściągniesz gumkę z czujnika, przetrzesz i wszystko estetycznie. Sent from my iPad using Tapatalk
Darom Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 @Puncu proszę powiedz mi czy te kabelki czujnika kadencji podpina się do licznika ? i te kabelki przeciąga się po całej ramie roweru aż do tyłu ?
pizzaq Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Wskazania średniej kadencji dla mnie są przydatne żeby stwierdzać po jeździe czy pracuję wydajnie podczas całego treningu. Chwilowe wskazania nie dają spojrzenia na całość. Przydatne jeżeli komuś zależy na tempie pedałowania (mi zależy), ogólnie jak nie masz potrzeby to nie zakładaj czujnika. Co do oprogramowania: producent założył że te funkcje które są niezależnie od tego czy ich będziesz używał, czy nie są na wyświetlaczu. Biorąc pod uwagę cenę BC16.12STS uważam że to dosyć sensowny licznik patrząc na cenę, możliwości jakie daje i jakość wykonania.
Puncu Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 35 minut temu, Darom napisał: @Puncu proszę powiedz mi czy te kabelki czujnika kadencji podpina się do licznika ? i te kabelki przeciąga się po całej ramie roweru aż do tyłu ? Tak i tak. 1
Dessiner Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Opublikowano 12 Sierpnia 2018 (edytowane) Panowie 14.16 vs 16.12 który wybrać? Edytowane 12 Sierpnia 2018 przez Dessiner
sender Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Dessiner napisał: Panowie 14.16 vs 16.12 który wybrać? mam BC14.16 STS i nie polecam. Po jakimś czasie przestał zapisywać przebieg łączny, któregoś dnia sobie zdechł, wymieniłem baterię i o dziwo nie musiałem nic programować, licznik całkowitego przebiegu dalej nie działa. Przy kolejnej śmierci baterii, po włożeniu nowej zaczął migać zegar w pozycji do ustawienie, można było sobie klikać ale tylko godzinę zmieniał, nie można było przełączyć na minuty ani wybrać innej pozycji z menu. Po 30 min. przestał i się znów sam ustawił. Czujnik kadencji- jednego dnia działa kolejnego dnia chociaż nie jest ruszany i pozostaje w tej samej pozycji nie działa. Miałem wcześniej inne liczniki Sigmy i takich jajec nie robiły, gdybym mógł znaleźć paragon reklamowałbym dziada. Gwoli ścisłości, baterie w czujnikach-prędkości, kadencji i samego komputerka wymienione na nowe. Jestem teraz w kropce, kupić sam licznik czy w ogóle pożegnać się z Sigmą.
andre Opublikowano 14 Października 2018 Opublikowano 14 Października 2018 (edytowane) <gdzie jest przycisk usuń?> Edytowane 15 Października 2018 przez andre
greg76 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Pytanie dot. SIgma 16.16 STS. Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć cokolwiek, jak robi się reset licznika/przywarca ustawienia fabryczne/kasuje wszystkie ustawienia? Wyjęcie Baterii nawet na całą noc nie załatwia tematu. Potrzebuję w związku z tym, że licznik nie łączy się z czujnikami prędkości i kadencji - z żadnym z 2 zestawów na 2 rowerach? Ktoś ma jakiś pomysł?
ABC_Marcin Opublikowano 5 Marca 2019 Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) Witam serdecznie. Jestem rowerowym amatorem i mam pytanie odnośnie czujnika Sigma Bc 16.16 (zarówno w wersji: przewodowej jak i bez) ...a mianowicie znalazłem opis (allegro) i chciałem zapytać/potwierdzić funkcje: - podświetlenie - temperatura - polish language - ''Chip pamięci pozwalający nie utracić wartości całkowitych i ustawień'' - ''Dwunastomiesięczne statystyki' to mnie ciekawi najbardziej czy w tym liczniku (ale W LICZNIKU a nie po podłączeniu do aplikacji w smartfonie) jest może właśnie taka opcja aby osobno (i w całości od momentu montażu również rzecz jasna) zliczał np. przebyty dystans w ciągu roku / 12 m-cy? że np. od stycznia do grudnia zlicza i moge sobie bez przysłowiowej ''zamoty'' rzucić okiem na bieżący roczny dystans całkowity a potem porównywać rok do roku i bić rekordy . Czyli w skrócie czy licznik zlicza dystans całkowity i oprócz tego 12 miesięczny za bieżący rok? Może ktoś zrozumie o co mi chodzi Obecnie od kilku lat mam licznik sigma 7.16 ale ten 16.16 z podświetleniem, temperaturą, brakiem utraty danych i jakby jeszcze były te 12 m-czne statystyki to bym sobie z chęcią wymienił A może jakiś inny licznik sigmy lub nie (w rozsądnej cenie np do 200-300 zł) ma opcję takich 12 miesięcznych statystyk. Z góry dziękuję za ewentualną odpowiedź i pozdrawiam Edytowane 5 Marca 2019 przez ABC_Marcin
Nadir Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 Właśnie zakładam nowy licznik Sigma Sport 14.16 STS CAD i chciałem zapytać kolegów czy można do niego wprowadzić przejechany wcześniej dystans , a jeśli tak to gdzie? Chodzi mi o to aby nie kasował mi tego przy resecie trasy. Wcześniejsze Sigmy miały "Total Distance" , a tutaj tego nie widzę w menu. To samo będzie po każdej wymianie baterii. Idzie mi o to, aby po wybraniu: MENU>SETTINGS>TOTALS>ALLReset nie wyzerował całego dorobku przejechanych kilometrów. To są chyba funkcje wspólne całej nowej rodziny Sigmy.
Rekomendowane odpowiedzi