Skocz do zawartości

Sigma bc 16.12 czy 16.16

Dariuszcz12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Tak jak w temacie ktory licznik wybrac?ktory polecacie?ktory jest lepszy? Czy oprocz wielkosci czyms sie roznia?

Edytowane przez Dariuszcz12
Opublikowano

Posiadam obydwa liczniki, szczerze mówiąc to bardziej z wyglądu i sposobu wyświetlania danych podoba mi się 14.16 (ta sama seria co 16.16). Jest trochę większy, funkcjonalność bardzo podobna. 16.16 ma bodajże funkcję ile zaoszczędziliśmy paliwa a 16.12 wszystko to samo oprócz tej oszczędności jeżeli się nie mylę. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to daj znać, postaram się odpowiedzieć.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, M.C napisał:

Posiadam obydwa liczniki, szczerze mówiąc to bardziej z wyglądu i sposobu wyświetlania danych podoba mi się 14.16 (ta sama seria co 16.16). Jest trochę większy, funkcjonalność bardzo podobna. 16.16 ma bodajże funkcję ile zaoszczędziliśmy paliwa a 16.12 wszystko to samo oprócz tej oszczędności jeżeli się nie mylę. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to daj znać, postaram się odpowiedzieć.

Moje pytanie to ktory lepszy i ktory wybrac?  I czym sie roznia?czy wybrac 16.12 czy 16.16? Oraz na ktorym z nich sa wyswietlane wieksze cyfry?

Oszczednosc paliwa to przydatma funkcja czy raczej taki malo przydatny bajer? 

Wersje przewodowa czy bezprzewodowa wybrac?

Opublikowano (edytowane)

Oba liczniki robią to samo, 16.16 to nowsze wydanie i ma większe cyfry, bardziej przejrzystą czcionkę jak i trochę nowszy ekosystem, ja bym brał 16.16. 

Co do funkcji oszczędności paliwa to musisz sobie sam odpowiedzieć.

Mam wersję bezprzewodową (14.16) i przewodową (16.12). Jest lekkie opóźnienie w wersji bezprzewodowej.

IMG_20170904_135112.png

Edytowane przez M.C
Opublikowano
Godzinę temu, M.C napisał:

Oba liczniki robią to samo, 16.16 to nowsze wydanie i ma większe cyfry, bardziej przejrzystą czcionkę jak i trochę nowszy ekosystem, ja bym brał 16.16. 

Co do funkcji oszczędności paliwa to musisz sobie sam odpowiedzieć.

Mam wersję bezprzewodową (14.16) i przewodową (16.12). Jest lekkie opóźnienie w wersji bezprzewodowej.

IMG_20170904_135112.png

To opoznienie czym sie objawia?

Opublikowano
2 godziny temu, Dariuszcz12 napisał:

Ja posiadałem 16.16 STS bezprzewodowa co do paliwa to trzeba sobie przeliczyć ale to raczej bajer nic coś przydatnego bardzie czujnik temperatury zewnętrznej przejrzysty wyświetlacz i podświetlanie i możliwość przesyłania danych na telefon przydatna rzecz  czy jest opóźnienie raczej nie przynajmniej ja nie widziałem działał dobrze może tylko jakie setki ale nieprzeszkadzające w niczym tym bardziej dla amatorskiej jazdy jeśli jesteś zainteresowany to polecam 16.16

Opublikowano

Opóźnienie objawia się tym, że zanim pokażą Ci się aktualne dane to minie jakiś ułamek czasu. Po tygodniu jazdy z bezprzewodowym 14.16 już się przyzwyczaiłem, nie jest to nic uciążliwego i zauważalnego jeżeli nie miałeś wcześniej przewodowego licznika. Na kablu po prostu wydawało mi się, że szybciej się aktualizował bo rok tak przejeździłem.

Opublikowano (edytowane)

To wersje przewodowa czy bezprzewodowa wybrac?czym sie kierowac przy wyborze? Ktora wersja jest mniej awaryjna?

Opublikowano

Posiadałem wersje bezprzewodową i przewodową. Jako pierwszy licznik polecam przewodowy. Z bezprzewodowym wiecznie mialem problem. Co chwile włączał komunikat "transport". Z przewodowym nigdy nie miałem żadnych problemów.

Ale żeby nie było. Masa ludzi ich używa i chwali. Może mój przypadek był wyjątkiem. Ale na tyle upierdliwy, że mnie zraził.

Opublikowano
7 godzin temu, Dariuszcz12 napisał:

Tym że licznik zaczyna liczyć (wyświetlać) prędkość/dystans itp dopiero po przejechaniu kilkunastu metrów. Ma to zapobiec włączaniu się licznika podczas np transportu (w tym przypadku np. wyprowadzanie roweru z domu, przestawianie w inne miejsce). Z tego co kojarzę to jeszcze kilka firm tak ma.

Sam używam licznika 16.12 STS CAD i jest to jeden z lepszych liczników na rynku. Osobiście w rowerze MTB preferuję właśnie licznik bezprzewodowy ale głównie dlatego że dwa razy uchlało mi przewody :P to też postanowiłem z nich zrezygnować.

Opublikowano

Czy do takiego licznika przewodowego 16.16 lub 16.12 w przypadku urwania przewodu badz uszkodzenia podstawki mozna zakupic te czesci oddzielnie?, czyli bez licznika.

Opublikowano

bezprzewodowy jest o tyle 'spóźniony', bo czujnik musi złapać bodajże dwa obroty koła. tak mniej więcej i to tylko na starcie, potem pokazuje już rzeczywisty wynik.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem jak wersja BC 16.16, ale wersja BC 16.12 rozpoznaje dwa rowery. W zestawie masz jedną stację i jeden miernik, ale bez problemu można dokupić drugi zestaw stacji dokującej na kierownicę i czujnika. I cieszyć się jednym licznikiem na dwóch rowerach.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

BC 16.12 STS kupiłem dwa lata temu i od razu miałem problem, bateria starczała na 7-10 dni. Zareklamowałem, został wymieniony i od tego czasu nie mam problemów. Dołożyłem czujnik kadencji, dogadują się bezproblemowo, raz tylko "zgubił" mi w menu wskazania kadencji, ale przy następnej jeździe (dwa dni później) już było OK. Licznik z podświetleniem, ale rzadko z tego korzystam chociaż głównie jeżdżę nocami. Do MTB sugeruję bezprzewodowy. Części: podstawki, czujniki, magnesy itp dostępne bez problemów i za nieduże pieniądze. Sugeruję tylko zdublować mocowanie , do gumek dodać trytytki. Miałem raz akcję na 2 minuty przed startem w maratonie że strzeliła mi gumka trzymająca czujnik prędkości, teraz wszystkie mam zdublowane trytytkami i trzymają się jak trzeba.

Ogólnie Sigma jest moją ulubioną marką takich urządzeń. Wciąż mam pierwszy licznik elektroniczny który ojciec przywiózł mi z Berlina Zachodniego (było takie coś ;) ) w 1990 r. Stareńka BC300 wciąż sprawna, tyle że już nieco przestarzała ;) 

Edytowane przez pizzaq
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dodatkowe funkcje sigmy 16.16 których nie posiada 16.12

Chyba niczego nie pomyliłem i nie przeoczyłem
1.Możliwosć przesyłania ustawień przez DATA CENTER
2.Możliwosć przesyłania ustawień przez LINK App
3.Połączenie z LINK APP poprzez protokół NFC (tylko Android)
4. Możliwość ustawienia interwału serwisu przez UFSB
5. Dzienna oszczędność paliwa
6. Odległość do punktu przeznaczenia (tylko z aplikacją Link app)
7. Czas do punktu przeznaczenia (tylko z aplikacją Link app)

Czy będziesz z tych funkcji korzystał musisz sobie sam odpowiedzieć.

W tym roku zastanawiałem się nad 16.16 ale mi osobiście nie podobają się wyświetlania liczb w dolnej linii. Jakieś takie kanciaste ;). Ale to sprawa gustu ;). Ww funkcje dla mnie niepotrzebne. Dlatego wybrałem 16.12 i w pełni  mi wystarcza na dwóch rowerach. Wersja bezprzewodowa z CAD.

Wersja przewodowa wiadomo trzeba ciągnąć kable. o ile z widelca nie jest aż taki problem to pomyśl jak ewentualnie pociągnąć przewód od kadencji i jak to będzie wyglądać na ramie.  

W wersji bezprzewodowej są czasem problemy, że licznik gubi sygnał od prędkości lub kadencji i trzeba konfigurować tzn podczas jazdy przytrzymać jeden z przycisków licznika. Ale wg mnie to tylko i wyłącznie wina źle usytuowanych sensorów od liczników. Ja milem raz taki przypadek poprawiłem natychmiast tzn zbliżyłem magnes do sensora i po sprawie. Przejechane prawie 1000km bez problemów.

Bezwładność wskazania jest przy starcie jedziesz a licznik przez chwilę pokazuje 0km/h i przy ostrym zatrzymaniu ty stoisz a na liczniku np 10km/h jest to tak chwilowe że 99,999% tego nie zauważysz a nie wpływa na prawidłowe wskazania. Bardziej bym się skupił na prawidłowym wprowadzeniu obwodu koła (nie koniecznie z tabelki dołączonej do licznika tylko tą faktycznie posiadaną fizycznie zmierzoną)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Widze że temat odżył więc zapytam. Do licznika Sigma 16.12 jaki polecicie czujnik kadencji i jaki jest jego koszt? Są wersje przewodowe i bezorzewodowe? Mnie by interesowała przewodowa.

Ktoś mnie może nakierować?

Wysłane z mojej Nokii 3310

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie a ktory wybrac Sigma 16.14 czy 16.16 ??

Opublikowano

ten temat caly przeczytalem lecz tutaj jest rozmowa o Sigma 12.16 a 16.16 

a mnie interesuja liczniki 16.14 a 16.16

dlaczego zdecydowanie 16.16 ?? w czy jest lepszy ??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Mam licznik Sigma 16.16. STS Z kadencją.Można na liczniku sprawdzić jakoś całkowity dystans licznika? Bo mam tylko dystans trasy a chciałbym ogólny sprawdzić. I drugie pytanie. Na liczniku mam przejechane 30 km i po przesłaniu danych przez NFC w programie pokazuje 20 km. Jakby coś oszukiwało.  Ktoś coś z was wie ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam, mam pytanko który z liczników zachowuje pamięć przy wymianie baterii, 16.16 ma tą funkcje a czy 16.14 też to posiada? albo któryś z wcześniejszych modeli?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie wymieniłem baterię w sigmie 14.16 STS i straciłem część danych, choć rzekomo powinny zostać zapisane. Licznik zapamiętał ustawienia i sumy, ale dane z sekcji "statystyka" zostały zapomniane.