Misterrajt Napisano 3 Wrzesień 2017 Udostępnij Napisano 3 Wrzesień 2017 (edytowane) Czy istnieje takowa mapa ? Chodzi mi o stan nawierzchni : gładki asfalt, lekko zniszczony asfalt, bruk, itp. Byłaby to super pomoc szczególnie dla jeżdżących na wąskich oponach. Przypuszczam jednak , że nawet green velo nie ma takie mapy ? I nie chodzi tu o ścieżki rowerowe (które niekoniecznie nadają się dla "szczupłych") Edytowane 3 Wrzesień 2017 przez Misterrajt Odnośnik do komentarza
JakubP Napisano 3 Wrzesień 2017 Udostępnij Napisano 3 Wrzesień 2017 Raczej ciężko jest taką mapę stworzyć, to trzeba by GPS-em nagrywać odcinki dróg a później je opisywać gdzieś w tej mapie. Wątpię żeby takie coś powstało, ale może jednak. Fajna sprawa byłaby. A może jest aplikacja, w której użytkownicy oceniają dany fragment dróg? Odnośnik do komentarza
Misterrajt Napisano 3 Wrzesień 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Wrzesień 2017 No nie całkiem ciężko, bo prawie każdy telefon z gps ma i wie po jakiej drodze jedzie (niekoniecznie rowerem !) I wystarczy teraz żeby po powrocie z trasy walnął kreskę np zieloną, która oznacza np super asfalt w jakimś miejscu w internecie (hmmm) A trochę nas tu chyba jest ? A dobrze wiedzieć po czym się będzie jechało. Może jest tu jakiś informatyk na tym forum. Wiem że ciekawym programem jest Qgis. Tylko nie wiem na razie jak go uczynić ogólnodostępnym do edycji w sieci ??? Odnośnik do komentarza
nonz Napisano 3 Wrzesień 2017 Udostępnij Napisano 3 Wrzesień 2017 Nie wyobrażam sobie nawet rekreacyjnej jazdy rowerem z nosem w telefonie i ocenianie jakości pokonanych dróg jak i ocenianie ich po powrocie do domu. Idąc dalej, przykładowo dla jednego rowerzysty droga, którą jedzie będzie spełnieniem podróżniczych marzeń, a dla drugiego trzęsący koszmar pełen kurzu. Jest w Polsce zbyt wiele dróg, które są podatne na warunki atmosferyczne. Odnośnik do komentarza
Misterrajt Napisano 3 Wrzesień 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Wrzesień 2017 (edytowane) 57 minut temu, nonz napisał: Nie wyobrażam sobie nawet rekreacyjnej jazdy rowerem z nosem w telefonie i ocenianie jakości pokonanych dróg jak i ocenianie ich po powrocie do domu. Idąc dalej, przykładowo dla jednego rowerzysty droga, którą jedzie będzie spełnieniem podróżniczych marzeń, a dla drugiego trzęsący koszmar pełen kurzu. Jest w Polsce zbyt wiele dróg, które są podatne na warunki atmosferyczne. Nie chodzi o spełnienie podróżniczych marzeń a o jakość podłoża. Wiem , że dla większości (mtb czy innych górskich) z amortyzatorami nie ma to znaczenia. Ja natomiast posiadam posiadam taki rower : i mimo, że ma opony 35 z dobrym bieżnikiem to po wjechaniu w takie kocie łby - to np mój łeb odpada ,żartuję - nadgarstki odpadają. A mapka pomogłaby np wytyczyć trasę , którą można przejechać na węższych slickach ... itd. A i nie chodzi tu o gapienie się w telefon tylko orientowanie się, w którym miejscu odcinek był .. właśnie do dupy. Edytowane 3 Wrzesień 2017 przez Misterrajt Odnośnik do komentarza
de Villars Napisano 3 Wrzesień 2017 Udostępnij Napisano 3 Wrzesień 2017 Fajny pomysł, samemu coś takiego mi chodziło po głowie, niestety nie mam pojęcia jak to technicznie zorganizować. Chyba że ręcznie malować zielone kreski po mapie w jpg-u Odnośnik do komentarza
WereWolf Napisano 4 Wrzesień 2017 Udostępnij Napisano 4 Wrzesień 2017 Testowałem ostatnio trochę Komoot (póki co tylko do tworzenia trasy, bo do nawigacji w trasie fajnie sprawdza mi się Locus). Na stronie Komoot przy tworzeniu trasy można wybrać jakim rowerem jedziemy, system automatycznie próbuje wtedy dostosować trasę do naszych warunków sprzętowych, przy tworzeniu i podsumowaniu trasy widać też rodzaj podłoża w danych miejscach. Niestety z tego co zauważyłem, nie można temu ufać w 100%, przynajmniej nie na polskich drogach. Zdarzało mi się naciąć na drogę polną, mimo że w podsumowaniu trasy był ciągle asfalt i/lub drogi utwardzone. Póki co chyba nie ma systemu, który miałby 100% pokrycie dróg w Polsce, a Komoot to chyba jedyny z taką funkcją, który na razie widziałem. 1 Odnośnik do komentarza
rxy Napisano 24 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 24 Marzec 2018 Robimy taką mapę, zapraszam na http://siecrowerowa.pl/ Więcej tu: https://siecrowerowa.pl/blog/w-skrocie/ 1 Odnośnik do komentarza
rxy Napisano 13 Kwiecień 2018 Udostępnij Napisano 13 Kwiecień 2018 Opublikowaliśmy kolejną wersję testową mapy Sieć Rowerowa: https://siecrowerowa.pl/blog/testowa-wersja-serwisu-4-2/ szybciej działa na telefonach, ma możliwość działania częściowo jak aplikacja mobilna*, pokazuje na mapie aktualne położenie z GPS, dodane nowe szlaki długodystansowe, dodane bardzo wstępne propozycje Sieci Tras Rowerowych dla Trójmiasta, drobne zmiany UI. Zapraszam do testowania i podzielenia się uwagami Odnośnik do komentarza
grissley Napisano 25 Maj 2021 Udostępnij Napisano 25 Maj 2021 A nie ma jakiejś mapy, gdzie byłby chociaż zaznaczony rodzaj nawierzchni (np asfalt/bruk/szuter/coś tam/polna)? Wydaje mi się, że zarządy dróg takie informacje mają. Ja podpieram się google street view przy układaniu trasy, ale często street view jest sprzed np 5 lat i w międzyczasie dużo się pozmieniało. Albo w danej okolicy wogóle street view nie ma i loteria... Odnośnik do komentarza
grissley Napisano 26 Maj 2021 Udostępnij Napisano 26 Maj 2021 OSMAnd+ bazuje na openstreetmap. Korzystam z openstreetmap przy planowaniu tras, ale jednak oznaczenia rodzajów nawierzchni nie są tam zawsze poprawne. W ostatni weekend nawet zaplanowałem sobie trasę w pełni po asfalcie (wg openstreetmap), a w realu okazało się, że parę odcinków dróg było gruntowe - z większą ilością dziury na m2, niż czegokolwiek w miarę równego... Odnośnik do komentarza
m0cna Napisano 26 Maj 2021 Udostępnij Napisano 26 Maj 2021 18 godzin temu, grissley napisał: A nie ma jakiejś mapy, gdzie byłby chociaż zaznaczony rodzaj nawierzchni (np asfalt/bruk/szuter/coś tam/polna)? Wydaje mi się, że zarządy dróg takie informacje mają. Ja podpieram się google street view przy układaniu trasy, ale często street view jest sprzed np 5 lat i w międzyczasie dużo się pozmieniało. Albo w danej okolicy wogóle street view nie ma i loteria... Komoot przecież oznacza nawierzchnię. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi