Skocz do zawartości

Zawody typu cross country. Co warto wiedziec startujac w nich?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej. W Niedziele mam zawody typu cross country. Sa to moje pierwsze tego typu. Zawsze smigalem na maratonach i z zawodami xc nie mialem do czynienia.

Co warto bym wiedzial startujac w tych zawodach? Jak sie do nich przygotowac? Jak sie zachowc na samych zawodach? Na co uwazac?

Zawody to konkretnie Kujawia XC w Bydgoszczy

Edytowane przez Maki
Opublikowano

Grunt to dobrze wystartować i zająć dobrą pozycje już na początku :) potem są problemu typu że ludzie hamują na zjazdach i traci się cenne sekundy. 

Dobrze jest też objechać trasę jeśli masz taka możliwość. Trzymać się swojego tępa, nie szarżować na samym początku jak to mówił Danielski  w jednym z ostatnich filmików i myślę, że i dobre nastawienie się przyda :D . Przed zawodami nie rób sobie totalnego chillu żebys nie wypadł z rytmu. Pojeździj sobie nawet dzień przed wyścigiem. A w dniu wyścigu zjeść porządne śniadanie :) jednak tak z godzine przed startem lub nawet wiecej.

W czasie wyścigu jak i wspominał Daniel dużo pić. Ja żłopie wodę jak stary opel olej. Nawodnienie ważna rzecz. Jakaś prosta ? szybki łyk i jazda dalej. 

Pozdrawiam ciepło 

Marek :)

• Pomógł 1
Opublikowano

A jakieś rady typu. Czego nie robić? Kiedy np. można wyprzedać? itd.

Opublikowano

Z pewnością pomocne jest krzyczenie gdzie jedziesz. Lewa prawa środek. Wyprzedzasz według własnego rozsądku tam gdzie czujesz że wyprzedzisz. Nie każdy zjazd jest dobrym miejscem na wyprzedzanie jak i nie każdy podjazd. Najlepiej czekać na błędy kolegów i wtedy atakować. Ciśnięcie np. na prostej by wszystkich wyprzedzić nie jest dobrym pomysłem bo zaraz bedzie podjazd i Cię łykną bo przed chwilą wykorzystałeś swoje siły. 

Staraj się trzymać prosty tor jazdy, nie lataj po ścieżce jak omotany. Oczywiście dobrze jest blokować ale jak widzisz że ktoś ma kopyto to po prostu lepiej jest puścić i nie tworzyć chorych sytuacji. 

Nie oglądanie sie za siebie zbyt często. Raz na jakiś czas warto by zobaczyć jak wygląda sytuacja ale nie nadużywaj tego lepiej się skupić co jest przed nami. Staraj się unikać jechania w grupce na tyłach. Jak jeden sie wyłoży to leci efekt domina. Lepiej sie trzymać na uboczu, ale analizuj cały czas sytuacje i podejmuj decyzje.

Opublikowano

Dzięki. Oczywiście zapraszam do dodania swoich uwag innych forumowiczów.

• Administrator
Opublikowano

To może pomóc:

Opublikowano

Dziekuje za podeslanie filmiku. Nie wiem jakim cudem ale musialem pominąć go i nie widziałem.