Andys74 Opublikowano 2 Września 2017 Opublikowano 2 Września 2017 Witam, Czy ktoś z Was używał pedałów SPD M540 i M8000 i może je porównać. Oprócz różnicy w cenie i masie, M8000 sprawiają wrażenie posiadania większej powierzchni podparcia dla buta. Do tej pory od kilkunastu lat używam SPDów Shimano, najpierw M520, od kilku lat M540 (520-ki poszły do szosy). Ponieważ 520-ki poległy z mojej winy (brak klucza do plastikowej tuleji), wymienię je na 540-ki, chyba że nowe XT-ki warte są dopłaty? Byłbym zobowiązany głównie za opinie osób posiadających własne doświadczenia z oboma modelami, spodziewam się, że większość z Was stwierdzi, że nie warto dopłacać 100, ale ... może się mylę. Pozdrawiam, Andrzej
trollu Opublikowano 2 Września 2017 Opublikowano 2 Września 2017 ja bym brał XT. Gdzieś się chwalili, że zwiększyli powierzchnię styku z butem.
dziurawa skarpeta Opublikowano 9 Listopada 2017 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) mam każdy z tych pedałów (520,540,m8000) i nie widzę żadnej różnicy jedyne co to m 8000 mają odrobinę większą powierzchnię (ale tego i tak jeśli nie jesteś prosem nie odczujesz ) no i ładniejszy wygląd ale ejjj to tylko pedały ja bym brał 540 Edytowane 9 Listopada 2017 przez dziurawa skarpeta
Andys74 Opublikowano 9 Listopada 2017 Autor Opublikowano 9 Listopada 2017 Dzięki, w zeszłym tygodniu kupiłem M8000
Gość Opublikowano 9 Listopada 2017 Opublikowano 9 Listopada 2017 Ja po serwisie M520 odkryłam luzy spowodowane wytarciem plastikowej tulei. Na jednym i na drugim pedale podobne - jakby brakowało z 2mm materiału. Wszystko skręcone jak trzeba, założone w odpowiedniej kolejności, łożyska wyregulowane, a luzy nie do skasowania. Zakupiłam więc pedały M8000, bo są ładne, mają metalową tuleję i udało mi się je wyrwać za 259 złotych z przesyłką (nowe). Nie mogę się doczekać, aż przyjdą
Gość Opublikowano 13 Stycznia 2018 Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Jak najbardziej M8000, tym bardziej jak Twój budżet na to pozwala to nawet bym się nie zastanawiał. M520/540 potrafią czasami przysparzać trochę kłopotów - w moim wypadku myślałem, że mam wytarte bloki w butach, po 3 miesiącach były spore luzy po wpięciu. Zakupiłem wyższy model, który z jednej strony ma platformę, a z drugiej zatrzask SPD i nie ma w ogóle luzów, nawet na maksymalnie poluzowanej sprężynie napinającej - a jeżdżę w nich już prawie 8 miesięcy. Także w przypadku pedałów SPD warto dopłacić. Edytowane 13 Stycznia 2018 przez Gość
piotr.solek Opublikowano 14 Stycznia 2018 Opublikowano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Warto zerknać na Shimano XT PDT 780. Mają mniejszą platformę ale to ta sama grupa (jeśli ktoś na to zwraca uwagę). Z racji posiadania kilku rowerów musiałem kupić dwa komplety ale w sumie wyszło i tak taniej niż za M8000. 4500km przejechane "(w rożnych warunkach) i jedyne co przy nich robię to "przecieram". Edytowane 14 Stycznia 2018 przez piotr.solek
Rekomendowane odpowiedzi