Skocz do zawartości

Pomiar ciśnienia

suqub

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zmontować samemu urządzenie do sprawdzania ciśnienia w oponach :) Pracuję w firmie, która robi manometry, także mogę mieć każdy możliwy z podziałką jaką chcę :)

Teraz tylko muszę rozwiązać problem samego podłączenia do wentyla. Chcę mieć możliwość sprawdzenia ciśnienia w kole z schraderem i prestą.

Myślałem aby kupić takie cudo, jednak tutaj potrzebuję jeszcze przejściówkę i trzeba ją wcześniej wkręcić na zawór presta. Słabe rozwiązanie.

Mogę jeszcze kupić to, tylko nie wiem czy będę musiał zamykać zawór przed sprawdzeniem.

Pozostaje jeszcze kwestia spuszczania powietrza w trakcie pomiaru - jakiś zawór.

Może macie jakiś pomysł jak rozwiązać mój problem?

Opublikowano
6 minut temu, suqub napisał:

Mogę jeszcze kupić to, tylko nie wiem czy będę musiał zamykać zawór przed sprawdzeniem.

Tym presty nie sprawdzisz. Potrzebne jest ciśnienie do przełamania oporu powietrza, które otwiera zawór.

Opublikowano

Faktycznie. O tym nie pomyślałem. W takim razie, musi być jakiś boleć aby wcisnąć zawór. Tylko do około jakaś uszczelka aby powietrze nie uciekło.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Końcówka do pompek Lezyne ABS2 otworzy zawór przy zakładaniu. Nie będzie to jednak ekonomiczne -- taniej kupisz kompletną pompkę z manometrem i wężykiem.

Edytowane przez Andrzej Sawicki