Skocz do zawartości

Pełne tarcze hamulcowe?

Innominates

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o tego typu tarczy hamulcowej?

XLC Brake Disc BR-X59

xlc-brake-disc-br-x59-203-mm-silver-red-two-piece.jpg
Opublikowano

Tarcza pływająca. Skuteczna kotwica :)

Ja używam tarcz Cloud Perform, ale oprócz tego, że moje są na części ciernej nawiercane to widzę wielkie podobieństwo ;)

Opublikowano

Chodziło  właśnie o brak tych nawierceń. Wszak tarcze samochodowe występują też bez nawierceń.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Innominates napisał:

Chodziło  właśnie o brak tych nawierceń. Wszak tarcze samochodowe występują też bez nawierceń.

Nawiercenia służą głównie do odprowadzania ciepła i oczyszczania się z błota etc. Zaś taka tarcza to może być właśnie kotwica przez dużą powierzchnię tarcia ;) 
Tarcze które mają dużo wycięć są też mniej sztywne - przykład: Mam tarczę Hope standard z przodu i dzwoni o klocki gdy skręcam, problem nie występuje na tarczach takich jak Hope standard 2002r lub Hayesa

.hope-standard-disc.jpgHope standard

CAM00133.thumb.jpg.11581536dc03ed55fc29e9c26cd90616.jpgHope standard 2002r

hayes-disc-rotor-4408-p.jpghayes

Edytowane przez Zalas
Opublikowano

Ciekawi mnie to jak poradzi sobie z odprowadzeniem błota które wejdzie między klocki a tarczę. Jeździł ktoś na pełnych tarczach? 

14 godzin temu, Zalas napisał:

Zaś taka tarcza to może być właśnie kotwica przez dużą powierzchnię tarcia

Jeśli będzie idealnie czysta to na pewno :)

16 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Tarcza pływająca. Skuteczna kotwica :)

Nie dzwoni Ci ona? :)

Opublikowano

@aju Szczerze mówiąc nie zwróciłem na to w ogóle uwagi, być może dlatego że nie dzwonią :)

Te moje Cloudy nie są jakąś filigranową konstrukcją, więc same w sobie są dość sztywne. Miałem jednak w swojej kolekcji tarcze wykrawane jednego kawałka i zdarzało się, ze one dzwoniły. Może to kwestia zastosowanego materiału lub technologii...nie wiem?:)

8 godzin temu, aju napisał:

Jeśli będzie idealnie czysta to na pewno

Z tym czyszczeniem się tarcz to nie ma co przesadzać. Wg mnie to trochę wyolbrzymianie zalet przez marketingowców.

Rowki w XLC też mają za zadanie odprowadzanie syfu. Może nie będzie to tak szybkie niż w powycinanych, ale za to będzie zdecydowanie lepiej hamować.

Opublikowano

Wydaje mi się że tarcze pływające mniej dzwonią niż lite. Miałem Hope Saw który lubił zadzwonić, teraz mam Hope Floating Saw i nic nie dzwoni. Może tamta była krzywa? :P