Skocz do zawartości

[Rama paxson]- czy jest sens budować rower

bruno824

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, znalazłem w garażu rame firmy paxson. Rama MTB pod kólka 26 cali, jej waga to 1700g. Planuje zbudować na niej rower do jazdy  po szutrach/ lasach/ korzeniach. Co myślicie o tej ramie? czy jest sens taki rower budować?  Chciałbym, aby miał napęd 1x10, czy tylny trójkąt mi na to pozwoli? Jest możliwość tego sprawdzenia? Poniżej zdjęcia

rama.jpg rama1.jpg
Opublikowano

Tylny trójkąt Ci na to pozwoli. Jak to sprawdzić? Zmierz rozstaw wewnętrzny haków, będzie 135mm :)

Czy jest sens? Zależy jak drogie części chcesz tam dać. Główka ramy mało przyszłościowa ze względu na średnice 1,1/8'. Koła 26, też idą mocno na bok. Coraz trudniej będzie znaleźdź fajne obręcze.

Czy jest sens? Jest. Ale do pewnego momentu :)

Opublikowano

Pytanie, co chcesz uzyskać. Jeśli pasjonują cię nowinki techniczne w rowerze to sobie daruj. To będzie rower na kole 26, które, jak to mówią, odchodzi do lamusa.

Ogólnie, jeśli masz tylko ramę, to nie wiem czy opłaca ci się w ogóle składać rower. Ponieważ ludzie masowo się przesiadają z 26 na większe koła, można za niewielkie pieniądze, wyrwać naprawdę fajny używany rower na kole 26. Chyba, że chcesz składać dla samej frajdy składania.

Opublikowano

Ogólnie podobają mi się rowery 26 cali. Chciałbym uzyskać coś lekkiego, czy na takiej ramie jest szansa zejść nisko z waga ?

Opublikowano

Jest szansa. Lekkie koła, fajny amor, napęd 1xX, możesz zastosować karbonową kierownicę i sztycę - spokojnie da się zrobić rower sporo poniżej 10 kg.

Jeśli planujesz składać rower na kole 26, to wiele części możesz szukać używanych. Czasem można wyrwać fajne koła albo amor za śmieszne pieniądze

Opublikowano

Możesz pojechać z ramą do dobrego sklepu gdzie pracownicy są mocno przyjazni do klientów i sprawdzić czy się uda władować napęd 1x11 na pewno wszedł by tam 1x10 co do rowerów na kołach 26" to nie tak prędko odejdą do lamusa na pewno wielką konkurencją dla wszystkich kół sa 27,5. Lecz najwięcej fajnych sprzętów wychodziło na 26 a na 28 to same kozy.

Opublikowano

A dlaczego na pewno wejdzie 1x10 a 1x11 nie pewne ? Raczej interesuje mnie 1x10 bardziej budżetowy wybór, ale pytam z ciekawości 

Opublikowano (edytowane)

Bo brak wiedzy. Jeśli w ramę wejdzie 3x6, to wejdzie nawet i 1x12.  Ta rama jest za młoda, by były problemy z kompatybilnością.

Edytowane przez Fenthin
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak chcesz zbudować fajny rower do jazdy nie do ścigania to na 26 jest teraz dobry czas bo części od tego rozmiaru idą mocno w dół i można coś fajnego zbudować za nie wielka kasę ,,, jak ma to być maszyna która ma dawać radochę to czemu nie ,,,,