Administrator SzajBajk Opublikowano 1 Września 2017 Administrator Opublikowano 1 Września 2017 Myjka mobilna Karcher Mobile Outdoor Cleaner OC 3 to urządzenie, które testuję na moich rowerach. Częste treningi oraz starty w zawodach są dla moich maszyn źródłem kurzu, brudu, nierzadko błota. Czy mobilna myjka spełnia swoje zadanie? Z odpowiedzią na to pytanie nie ma potrzeby czekać do końca tego artykułu. Myjka Karcher OC 3 to praktyczne urządzenie, które przyda się do wykonania wielu zadań wokół domu. Zacznę od wymienienia jej podstawowych cech, a potem podam kilka praktycznych informacji, które warto poznać jeszcze przed zakupem urządzenia. Cechy myjki Karcher OC 3: mobilność - urządzenie jest zasilane akumulatorowo i bardzo lekkie (po rozpakowaniu i uniesieniu go zacząłem szukać dodatkowych części, ale myjka była już kompletna i gotowa do użycia), waga 2,2 kg, bezpieczne dla skóry dłoni, czy sierści zwierząt ciśnienie (do 5 Bar), niewielkie wymiary (urządzenie wożę bez problemu w bagażniku Corsy na zawody rowerowe), 277 x 235 x 201 mm, czterolitrowy zbiornik wody, wystarczający na podstawowe umycie roweru (ja zużywam około 8 litrów), spiralny wąż o długości 2,8 m, dający dużą swobodę przy pracy, podawany przez producenta czas pracy na "jednym ładowaniu" to 15 minut (wartość realna). Mycie naszych psów, rowerów, narzędzi ogrodniczych itp. to zadania dla OC3. Mój egzemplarz był wyposażony w dwie końcówki: pryskającą oraz szczotkę z otworami. Wygodny uchwyt do noszenia składa się dla zaoszczędzenia miejsca. Po otwarciu jednej części uchwytu zdejmujemy pojemnik na wodę. Pod pojemnikiem na wodę znajdziemy spiralny wąż z końcówką. Długość i elastyczność węża dobrze dobrane. Rower myję dookoła bez przestawiania urządzenia. Po wciśnięciu szarych uchwytów dostajemy się do małego schowka. Schowek pomieści np. ładowarkę, ściereczki i wymienne końcówki. Mycie za pomocą myjki mobilnej - co warto wiedzieć: W zależności od użytej końcówki, możemy spryskiwać brudne obiekty, bądź też czyścić je za pomocą szczotki. Dedykowana dla zwierząt szczotka do futra ułatwi dopieszczenie naszego psa. 4 litry wody to niecałe 4 minuty ciągłego mycia. Sądzę, że solidne umycie dużego psa, podobnie jak mojego roweru, będzie wymagało przynajmniej jednej dolewki. Jeżeli więc chcecie zabierać myjkę np. na zawody kolarskie, by umyć siebie i rower, warto wrzucić do bagażnika dodatkowy zbiornik wody. Istnieje możliwość dokupienia węża zasysającego wodę bezpośrednio z większego, zewnętrznego zbiornika, co umożliwia używanie myjki aż do wyczerpania baterii. To urządzenie jest bezpieczne dla skóry, więc nie da się go używać jako myjki wysokociśnieniowej. Usuwanie mchu ze starych płytek, czy też mycie całej elewacji domu przed malowaniem to nie są zadania dla OC3. Po wstępnym namoczeniu zaschniętego błota, spryskuję rower z niewielkiej odległości. Rower gotowy do drugiej fazy mycia... Czas na dolewkę wody. Zakładam szczotkę. Szczotka zużywa wodę szybciej, ale daje możliwość dokładnego umycia roweru. Polecam urządzenie Karcher OC 3. Cena katalogowa urządzenia wynosi 699 zł, ale w niektórych sklepach jest ono znacznie tańsze. Oto link do porównywarki cen z tą myjką. Udanego czyszczenia Zapraszam również do obejrzenia wideo:
egzo23 Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 Fajne, ale drogie IMO. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
trollu Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 (edytowane) za wygodę się płaci ale ogólnie może być przydatne. Ja mam kombiaka, zanim kupiłem uchwyt na rower, woziłem go w aucie. Chyba nie muszę mówić, że ubłocony rower w środku samochodu nie jest czymś dobrym. Jak ktoś nie ma możliwości umycia roweru pod domem (bo np mieszka w bloku) to taka myjka może się okazać przydatna. żeby był full-wypas to do szczotki jakaś piana by się przydała Edytowane 4 Września 2017 przez trollu
Red Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 Trochę słaba ta wygoda zważywszy na pojemność. Po powrocie z trasy Dukli czy innego Pruchnika chyba bym tylko latał napełniać zbiorniczek. Ogólnie fajne ale mało wydajne.
aju Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 Zawsze można wozić dwie bańki z wodą.. ale fakt mały zbiornik, a cena spora. 9 godzin temu, trollu napisał: Ja mam kombiaka, zanim kupiłem uchwyt na rower, woziłem go w aucie Hah, znam uczucie
Łukasz82 Opublikowano 5 Września 2017 Opublikowano 5 Września 2017 (edytowane) Przeczytałem cały wątek i wpadła mi pewna myśl. Czy do wyczyszczenia wstępnie już umytego roweru nadawała by się parownica Karcher-a? Próbował już ktoś z Was czyścić rower w ten sposób? Edytowane 5 Września 2017 przez Łukasz82 Literówka
Rekomendowane odpowiedzi