Skocz do zawartości

pierwsza komfortowa szosa

norbi108

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Po kilkunastu latach jazdy MTB przyszedł czas na szosę. Nie wiedziałem że będzie to takie skąplikowane, nie wiedziałem wcześniej że szosy mają teraz tak różną geometrię i producenci ją podzielili na wyścigowe, komfortowe endurance, czasówki itd. Jako że nie chcę ryzykować i się nie zniechęcić, chcę kupić coś bardziej komfortowego. Analizując wymiary ram szos można po wymiarze ramy stwierdzić czy na rowerze  będę miał mniej lub bardziej komfortową pozycję? Mam 179cm 80kg i przykładowo znalazłem rower Kuota z ramą długość od środka rury podsiodłowej  do środka rury sterowej 54cm  długość od środka suportu do rury podsiodłowej 54cm, a np inny rower 54,2/52 inny Spec 53/51, Giant 54/51. Czy może inne wymiary wskazują o tym czy będzie to wyścigówka czy wygodny długodystansowiec???

Proszę o pomoc

pozdro

Najważniejsze to by rama była odpowiednio dobrana pod użytkownika. Mniej lub bardziej komfortowa pozycja to wypadkowa wysokości główki ramy, ilość podkładek pod mostkiem, rodzaju kierownicy i siodełka. W szosie decydują czasem różnice pół centymetra by poczuć się bardziej lub mniej komfortowo. 

Oglądnąłem chyba wszystkie filmy szajbajka, podobają mi się te cannondale caad, pytanie czy warto dać za takiego 1-2 latka na sorze czy 105 tyle co za szose innej firmy w carbonie.