norbi108 Opublikowano 1 Września 2017 Opublikowano 1 Września 2017 Witam wszystkich Po kilkunastu latach jazdy MTB przyszedł czas na szosę. Nie wiedziałem że będzie to takie skąplikowane, nie wiedziałem wcześniej że szosy mają teraz tak różną geometrię i producenci ją podzielili na wyścigowe, komfortowe endurance, czasówki itd. Jako że nie chcę ryzykować i się nie zniechęcić, chcę kupić coś bardziej komfortowego. Analizując wymiary ram szos można po wymiarze ramy stwierdzić czy na rowerze będę miał mniej lub bardziej komfortową pozycję? Mam 179cm 80kg i przykładowo znalazłem rower Kuota z ramą długość od środka rury podsiodłowej do środka rury sterowej 54cm długość od środka suportu do rury podsiodłowej 54cm, a np inny rower 54,2/52 inny Spec 53/51, Giant 54/51. Czy może inne wymiary wskazują o tym czy będzie to wyścigówka czy wygodny długodystansowiec??? Proszę o pomoc pozdro
hanus Opublikowano 1 Września 2017 Opublikowano 1 Września 2017 Duże znaczenie ma wysokość główki ramy. Ogólnie na kanale szajbajka jest filmik o porównaniu ram szosowych i ich geo. @edyta O, tutaj o tym mówi
norbi108 Opublikowano 2 Września 2017 Autor Opublikowano 2 Września 2017 Dzięki Wieczorkiem będę oglądał :-)
Rosebikes Opublikowano 3 Września 2017 Opublikowano 3 Września 2017 Najważniejsze to by rama była odpowiednio dobrana pod użytkownika. Mniej lub bardziej komfortowa pozycja to wypadkowa wysokości główki ramy, ilość podkładek pod mostkiem, rodzaju kierownicy i siodełka. W szosie decydują czasem różnice pół centymetra by poczuć się bardziej lub mniej komfortowo.
norbi108 Opublikowano 4 Września 2017 Autor Opublikowano 4 Września 2017 Oglądnąłem chyba wszystkie filmy szajbajka, podobają mi się te cannondale caad, pytanie czy warto dać za takiego 1-2 latka na sorze czy 105 tyle co za szose innej firmy w carbonie.
Rosebikes Opublikowano 4 Września 2017 Opublikowano 4 Września 2017 Może warto zajrzeć do nas: https://www.rosebikes.pl/bike/rose-pro-sl-2000-bike-now-821326/aid:821333 dwa malowania, solidna aluminiowa rama z wygładzonymi spawami, pełna grupa Shimano 105, koła Mavic Aksium. Rama w zależności od długości wew strony nogi 55 lub 53 cm.
norbi108 Opublikowano 13 Września 2017 Autor Opublikowano 13 Września 2017 No i Szajbajk zaraził, kupiłem Cannona supersix rama 54, znajdę chwilkę to zamieszczę fotki.
Rekomendowane odpowiedzi