Kacper Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Kolega posiada Rockrider'a 520 na kołach 27.5". W ostatnim czasie zastanawia się nad zmianą jakiegoś elementu w swoim rowerze, i teraz pytanie co będzie najbardziej opłacalne i odczuwalne, dodam że kolega nie chce zmieniać roweru. Z góry dziękuję za porady w imieniu swoim i kolegi. Specyfikacja rowerku: https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-520-275-id_8351007.html?gclid=EAIaIQobChMI6uz9w6aB1gIVWuAZCh3jLACtEAYYASABEgJpJ_D_BwE
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Nigdy nie zrozumiem chęci zmiany "czegoś". Ma ten rower. Zna go. Jeździ na nim. On sam najlepiej wie do czego go używa i co mu w tym rowerze przeszkadza, czego mu brakuje itd. Mam ten rower. Zmieniłem w nim - siodło Na Witkopp Medicus - bo miałem nieprzyzwyczajony tyłek - sztycę na amortyzowanego Suntoura NCX - Bo zależy mi na komforcie i bezpieczeństwie kręgosłupa - Gripy na Ergon Gc2 - bo miałem problem z bolącymi, drętwiejącymi nadgarstkami. co uważam za wymagające wymiany? - przednia przerzutka bo łaskę robi ze zmieni przełożenie - prawdopodobnie korba bo popiskuje rusza się na boki i niewiele ma wspólnego ze sztywnością - pedały - bo to podstawowe plasticzaki śliskie kiedy jest mokro. Nie wyczytałem tego w internetach. przejechałem tym rowerem 650 km i to wnioski które nasuwają się same. Pamiętaj tez że rower jest na gwarancji. Mieszanie w nim na własną rękę może poskutkować jej utratą. A w Decathlonie to akurat fajne że cokolwiek jest nie tak zaprowadzasz rower i poprawiają to za free.
ZiemniaL Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Też mam ten rower i wymienilem amortyzator i przednie koło, planuję wymieniać napęd i tylne koło a na końcu hamulce i zostnaie mi praktycznie sama rama. Opony to odrazu wymień bo to najgorsze co moze być żadna wiązanka tego nie opisze. Pedały też wymienić a pozniej napęd a szczególnie korbe i przednia przezutke 1
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 (edytowane) @ZiemniaL opisz dokładnie co zamontowałeś, najlepiej wstaw też fotki. dlaczego koło? jakie opony masz teraz? Edytowane 31 Sierpnia 2017 przez Gość
suchy Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 55 minut temu, Kacper napisał: W ostatnim czasie zastanawia się nad zmianą jakiegoś elementu w swoim rowerze, i teraz pytanie co będzie najbardziej opłacalne i odczuwalne, dodam że kolega nie chce zmieniać roweru. A tak z ciekawości, ile kolega ma lat? 1
suchy Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 (edytowane) To bądź dobrym kolegą i odwiedź kolegę o takich wymian... Bardziej przekonałbym twojego kolegę o dbaniu o rower niż cokolwiek przy nim modyfikowanie. Ma 17 lat to i zaraz mu się odmieni... i poprostu będzie szukać czegoś więcej od roweru niż update tego co ma....a pare zł zostanie na przyszłość jeżeli wogóle pozostanie przy rowerze. Ten rower z założenia ma być tani i niech tak zostanie... regularny serwis wydłuży życie poszczególnych elementów i tyle... a w podwajaniu jego wartości nie widzę większego sensu. Jakby już się uparł to w pierwszej kolejności amor i hamulce... i pedała. Napędu, korb i kół na początek nie ma sensu ruszać... to i tak zużywa się jako pierwsze, więc dać tym rzeczom spokojnie wypracować się i wtedy wymieniać na bierząco. Edytowane 31 Sierpnia 2017 przez suchy 1
Rekomendowane odpowiedzi