Skocz do zawartości

Budżetowy rower górski Kross Hexagon - który model wybrać?

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

W tym artykule chcę uprościć sprawę początkującym  miłośnikom kolarstwa górskiego, przyglądającym się ofercie polskiego producenta rowerów - marki Kross. Skupię się jedynie na kluczowych elementach, pokazując Tobie w kilku krokach, jak dokonać wyboru, który okaże się trafny, nie trefny ;)

Krok pierwszy - ILE CHCĘ WYDAĆ NA ROWER?

Zakładam, że tutaj decyzja już zapadła, ponieważ mówimy o najtańszych modelach MTB - Kross Hexagon. Mamy więc możliwość wydania od 1200 zł do 2200 zł. Wytypowałem dla Ciebie trzy modele, kosztujące odpowiednio 1200 zł, 1400 zł i 1800 zł.

Krok drugi - JAK PLANUJĘ EKSPLOATOWAĆ ROWER?

3 najczęstsze opcje:

• niedzielne wycieczki do lasu i sporadyczne wyjazdy w góry,
  • dojazdy do pracy przez drogi o kiepskiej nawierzchni (wciąż sporo osób stawia tutaj na "górala"),
  • treningi w terenie i być może starty w maratonach MTB.

Do każdej z powyższych opcji za chwilę coś Tobie polecę, ale muszę zaznaczyć, że rowery MTB w tej kategorii cenowej NIE SĄ stworzone do agresywnej jazdy w terenie. Trudno jednak wydawać od razu powyżej 3000 zł na rower, jeżeli nie wiemy, czy intensywne treningi to "nasza działka"...

Krok trzeci - JAKI ROZMIAR KOŁA?

Mówimy o rozmiarze KÓŁ, nie RAMY! Wśród najtańszych rowerów MTB mamy do wyboru 26 cali, 27,5 cala oraz 29 cali. W ofercie Krossa wygląda to następująco:

• Hexagon X - 26",
  • Hexagon R - 27,5",
  • Hexagon B - 29" (tzw. "duże koło").

W tej kategorii cenowej większe koło powoduje odczuwalny wzrost masy roweru. Weź pod uwagę fakt, że moje wskazówki byłyby tutaj inne w przypadku rowerów znacznie droższych. 29 cali toczy się najlepiej na nierównościach i wybrałbym je do jazdy po niezbyt górzystym terenie. W trudniejszym terenie początkujący kolarze mogą mieć problemy z opanowaniem dużego koła. Widziałem takie osoby na tzw. singletrack'ach, schodzące z roweru na ostrych zakrętach. Do wycieczek w góry i codziennego użytku wybrałbym najtańszą opcję, czyli małe koło - 26". Większość niedoświadczonych kolarzy nie zauważyłaby różnicy pomiędzy kołem małym i średnim. Jeżeli myślisz o ściganiu się, to możesz od razu przyzwyczajać się do dużego koła, ale też nie za wszelką cenę.

Krok czwarty - CZAS PRZYJRZEĆ SIĘ MODELOM!

Hexagon X jest dostępny w wersjach: 1, 2, 2 Disc, 3. Hexagon R: 2, 3, 5, 6, 8. Hexagon B: 3 oraz 5.

KAŻDY z powyższych będzie wyposażony w tanie i ciężkie komponenty, dlatego nie przykuwałbym uwagi do drobnych różnic. Rozważyłbym poniższe kwestie:

• wolnobieg, czy kaseta (wolnobiegu nie da się wymienić na kasetę z większą ilością biegów, bez wymiany piasty),
  • hamulce tarczowe, czy V-Brake (nie przejmowałbym się tym, ponieważ każda rama Hexagona jest przystosowana do tarczówek, więc będzie można je zamontować, jeśli uznasz, że V-Brake'i są za słabe).

MOJE PROPOZYCJE Z KOMENTARZEM I ALTERNATYWĄ:

hexagon_x1_gray_white_red_glossy_0.jpg

Kross Hexagon X1. Wydajesz 1200 zł i masz pieniądze na ewentualne naprawy. 350 zł wolałbym zainwestować w ulepszenie JEDNEGO elementu roweru, niż wszystkiego po trochę. Wszystkie modele "X" są wyposażone w wolnobieg. Alternatywa: model X3 Disc, jeżeli naprawdę chcesz mieć tarczówki, choć te niekoniecznie będą dużo skuteczniejsze od V-Brake'ów.

hexagon_r2_black_green_white_matte.jpg

Kross Hexagon R2. Jeżeli zależy Tobie na trochę większym kole. Alternatywa dla myślących trenowaniu: Kross Hexagon R5 - to najtańszy model wyposażony w kasetę, a nie wolnobieg.

hexagon_b5_black_graphite_red_matte.jpg

Kross Hexagon B5. Jeżeli już duże koło, to dorzućmy trochę kasy i mamy model z kasetą i hamulcami tarczowymi. Dobry na kiepską nawierzchnię i do oswajania się z geometrią 29'era, jeżeli masz zacięcie zawodnicze.

zdjęcia: kross.pl

• 2 lata później...
Opublikowano

Teraz są wyprzedaże rowerów. Np. na tej stronie https://www.najlepszyrower.pl/rower-kross-hexagon-10-m-26-czarno-bialo-niebieski-p-1006.html rower Kross Hexagon 1.0 jest poniżej 1000 zł. Teraz jest dużo wyprzedaży i można bez problemu kupić taniej rower.