Skocz do zawartości

Czy SPD nadaje się do rekreacyjnej jazdy?

łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.Czy do jazdy po mieście,po lesie,po drogach polny opłaca się kupno butów i pedałów SPD ?

Edytowane przez Matt
Opublikowano

uważam ,że po mieście nie do końca to sprawdzony pomysł, w reszcie sytuacji raczej tak.

po za tym jest już temat o spd v platforma

Opublikowano

Na leśne i polne drogi warto jest używać SPD na miasto do codziennej jazy lepiej mogą się sprawdzić platformy ale nie trzeba od razy z czegoś rezygnować ani też zamieniać ciągle pedały użytecznym rozwiązaniem mogą być nakładki platformowe na pedały SPD i wówczas można jeździć w "cywilnych" butach na rowerze z pedałami SPD :)

000000pedpla.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, alfine-11 napisał:

użytecznym rozwiązaniem mogą być nakładki platformowe na pedały SPD i wówczas można jeździć w "cywilnych" butach na rowerze z pedałami SPD

Mam, użyłem kilka razy, walnąłem w kąt - odradzam! Po pierwsze taka plastikowa "platforma" na SPD nie jest do końca stabilna, po drugie ten plastik jest śliski, powierzchnia mała, jedzie się zdecydowanie niepewnej niż na normalnych platformach. Po trzecie w końcu - ta część z tym nałożonym plastikiem jest cięższa i za każdym razem jak stopę oderwiemy od pedała trzeba go przekręcać do góry, irytujące... Jak mam potrzebę jazdy w cywilnych butach to po prostu przekręcam całe padały, co jest czynnością prostą i szybką. 

• Pomógł 1
Opublikowano
3 minuty temu, Karol napisał:

prostu przekręcam całe padały, co jest czynnością prostą i szybką. 

Masz 100% racji ale jest to niewykonalne dla mojej żony :)

Opublikowano

Jazda w SPD ma za zadanie wspomóc nas w jeździe. Głównie w terenie i na szosie ale dla ludzi, którzy startują w jakiś zawodach bądź mają większe ambicje rowerowe. Do jazdy po mieście  z punktu A do punktu B chyba nie ma sensu inwestować minimum 300 PLN, tym bardziej, że trzeba trochę popracować nad ustawieniem bloków. Stracony czas i pieniądze jak dla mnie tym bardziej, że w mieście często zsiadamy roweru co wiąże się z częstym wypinaniem i wpinaniem, które na początku wcale nie jest takie łatwe. Zresztą dołożenie tych kilku watów na pedały przez sztywne podeszwy butów SPD nie zrobi różnicy w mieście.

Pozdrawiam,

Artur 

• Pomógł 1
Opublikowano
1 godzinę temu, alfine-11 napisał:

użytecznym rozwiązaniem mogą być nakładki platformowe na pedały SPD

Lepszym rozwiązaniem jest wtedy takie coś

i-force-mtb-pedaly-spd-i-platforma.jpg

• Pomógł 1
Opublikowano

Najwygodniej jest posiadać kilka odpowiednich kompletów pedałów opartych o system QRD

0000003wel.jpg

0000004wel.jpg

0000005wel.jpg

0000002wel.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, łukasz napisał:

Czy do jazdy po mieście,po lesie,po drogach polny opłaca się kupno butów i pedałów SPD ?

zależy jakie masz tereny w lesie, jeśli to zwykłe ścieżki, a najczęściej jeździsz po mieście i drogach polnych, to moim zdaniem się nie opłaca, bo nawet nie wykorzystasz zalet tego systemu

• Pomógł 1
Opublikowano

Kolego, poczytaj posty w pierwszym temacie jaki założyłem, znajduje sie tam już wiele cennych porad. Ja chyba narazie zrezygnuje z zakupu SPD, z racji gotówki i potrzebności takiego rozwiązania.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pisze kolejny post tutaj, aby go ktoś zobaczył. Aktualnie dostałem do testów od kolegi zestaw SPD - pedały shimano PD M540 i buty, które wydają się do mega hardcorowego terenu - Shimano MT182. Przejechałem 3 kilometry i jedyne co moge powiedzieć, to:
1. Wypinanie się przy najbardziej poluzowanych śrubach to pestka, zero problemu, lekki ruch nogą na zewnątrz i nogi uwolnione, nie wiem jak nagła musiałaby być sytuacja żeby nie zdążyć się wypiąć.

2. Tragiczne chodzenie w takich butach.

3. Lekki ból kolan po zaledwie trzech kilometrach, czym to może być spowodowane? Źle ustawione bloki w bucie?

4. Wpinanie wymaga wprawy, kwestia czasu.

5. Nie ma się czego bać.

6. Nie odczułem żadnej róznicy pomiędzy platformami, ale to z racji tego, że przejechałem malutki "dystans"

Opublikowano
5 godzin temu, Karolson napisał:

Lekki ból kolan po zaledwie trzech kilometrach, czym to może być spowodowane? Źle ustawione bloki w bucie?

zdecydowanie tak i/lub zła wysokość i/lub wychylenie siodełka

Opublikowano

Przyjechałem na takim ustawieniu siodełka 1700 km i zero bólu, a tu po trzech km ból więc chyba te bloki. Ustawić je bliżej pięty? Bo mam ustawione prawie przy samych palcach jeśli można tak to zobrazować. Wywnioskowalem z filmu Danielskiego, ze właśnie ustawienie bardziej po środku bloku powinni zalatwic sprawę.

Opublikowano
Dnia 9.04.2017 o 16:06, Karol napisał:

Mam, użyłem kilka razy, walnąłem w kąt - odradzam! Po pierwsze taka plastikowa "platforma" na SPD nie jest do końca stabilna, po drugie ten plastik jest śliski, powierzchnia mała, jedzie się zdecydowanie niepewnej niż na normalnych platformach. Po trzecie w końcu - ta część z tym nałożonym plastikiem jest cięższa i za każdym razem jak stopę oderwiemy od pedała trzeba go przekręcać do góry, irytujące... Jak mam potrzebę jazdy w cywilnych butach to po prostu przekręcam całe padały, co jest czynnością prostą i szybką. 

Zgadzam się, mam dokładnie takie same nakładki i rzadko z nich korzystałem - największa wada to mała powierzchnia tych nakładek.

Teraz będę próbował tego:   7AiTF.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Karolson napisał:

Przyjechałem na takim ustawieniu siodełka 1700 km i zero bólu,

tak ale zazwyczaj (nie zawsze) siodełko po przejściu na spd powinno iść trochę wyżej

Opublikowano

Mam prośbę do kolegi scarecrowa o recenzję i opinię za jakiś czas tych pedałów XT. Chcę je nabyć ale miło poznać by było opinię kogoś kto je używa.:)

Opublikowano
Mam prośbę do kolegi scarecrowa o recenzję i opinię za jakiś czas tych pedałów XT. Chcę je nabyć ale miło poznać by było opinię kogoś kto je używa.

Jak tylko dotrą (lada dzień) i śnieg stopnieje (!) to potestuję i na pewno opisze wrażenia :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk