kristo Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Cześć, Mam pytanie do użytkowników mio cyclo 205 i innych modeli. Jak wyglada u was sytuacja jeżeli chodzi o pokazywanie nachylenia podczas podjazdu i zliczania pod górę i w dół. U mnie czasami jak podjeżdzam pod krótki ale stromy podjazd to pokazuje nachylenie na" -" za moment pewnie odświeża gps i jest plus. Natomiast standartem jest pokazywanie takich samych wartości pomimo że nie wracam tą samą trasa pod górę i w dół. W porównaniu do innych aplikacji jak endomondo czy inny licznik bywa różnica nawet o 200m. Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez kristo
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Cześć. Endomondo czy inne aplikacje pokazują przewyższenia w oparciu o mapy topograficzne lub mamy google. Natomiast urządzenie MIO wyposażone jest w barometr i na jego podstawie naliczana jest wysokość. Z tego tez względu odczyt z barometru czyli różnicy ciśnienia dokładniej pokazują te wartości. MIO odświeża % nachylenia co 20 sekund wiec czasami pokazuje że jedziesz pod górkę gdy Ty zaczynasz już zjeżdżać. Nie ma to jednak wypływu na rejestrowanie trasy bo ta rejestruje się w sposób prawidłowy. Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez Gość
kristo Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Dziękuję za informacje. Co lepsze to dzwoniłem do Mio szkoda, że tam nie uzyskałem od razu wskazówek technicznych a sugestie żeby wysłać na serwis.
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Aby dobrze pokazywało urządzenie wysokości musi być dobrze skalibrowane. Dobrze jest kalibrować wysokość ręcznie przez każdą jazdą. Sprawdzasz na internecie gdzie jesteś, i wprowadzasz wysokość n.p.m taka jaka jest na twoim punkcie startowym. Następnie od razu przełączasz z ręcznego kalibrowania na auto, aby podczas treningu sam zmieniał już wysokości. Testowałem MIO podczas wejścia na Gerlach który ma 2655 m i urządzenie pokazało mi 2651 m. Więc 4 metry przekłamał pomimo idealnego skalibrowania. Jednak dla mnie taka mała różnica jest jak najbardziej akceptowalna.
Marek Karnecki Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Czasem też na kilka sekund zgubi zasięg ( w lesie - mam dwa takie miejsca u siebie, że po nawrotce na wykresie podaje mi często ponad 100km/h
Nurek_ Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 (edytowane) 20 godzin temu, Kufir napisał: Aby dobrze pokazywało urządzenie wysokości musi być dobrze skalibrowane. Akurat przy nachyleniu kalibracja nie ma nic do rzeczy bo mierzymy różnicę poziomów, a nie sam poziom. Nie wiem jak w 200 ale w Mio 105 jest możliwość przełączenia pomiaru wysokości pomiędzy barometrem a GPS-em Przy pomocy GPS-u pokazuje kompletne głupoty, szkoda załączać. Przy pomocy altimetru, działa w ten sposób, że co 10, 20 lub 30s (do ustawienia) mierzy wysokość npm. i odległość i na tej podstawie wylicza nachylenie. Czyli np. jestem na wysokości 250 npm, po 20 sek. jestem na 252 npm, a przejechałem 40 m. Więc mam 2m przewyższenia na 40 m, czyli nachylenie 5%. Wiadomo - jest to orientacyjnie, nie sprawdza się na bardzo krótkich górkach. Ale na nieco dłuższych podjazdach działa przyzwoicie. Edytowane 29 Sierpnia 2017 przez Nurek_
Rekomendowane odpowiedzi