PiotrRockrider Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 W dniu 13.09.2019 o 08:45, lukaszko napisał: Do celów treningowych pomiar mocy najlepszy. Ale nie każdemu to potrzebne i nie każdy ma taki cel. Trenażer smart wysyła też dane mocy więc do pewnego stopnia zastępuje on pomiar mocy, aczkolwiek nie jest tak dokładny. Na zwift da się jeździć na zwykłym trenażerze jak się ma miernik prędkości na tylnym kole. Koleś tak jeździ cały czas i mu to wystarcza. Trenażer smart jednak jest dużo wygodniejsze, daje więcej zabawy i łatwiej robić treningi interwałowe. Do zwift nic więcej nie trzeba żadnego dodatkowo oprogramowania. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Hej, Jaki to by musial byc miernik na tylne kolo do zwyklego trenazera?
lukaszko Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 No zwykły sensor prędkości ale z obsługą bt lub ant w zależności od urządzenia na którym będziesz uruchamiał aplikacje. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Robbie878787 Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 W dniu 10.09.2019 o 22:29, Sziva napisał: A masz licznik rowerowy z pomiarem na tylnym kole? Jeśli tak, to w każdym przypadku będziesz wiedział ile przejechałeś. Nie mam, ale kupię, choć ostatnio kupiłem bezprzewodowy i nie zmieściłem go z przodu, zbyt duży zrobili. I czujnik zbyt bardzo wystawał. Można jakiś model podpowiedzieć.
Gość Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 3 minuty temu, Robbie878787 napisał: Nie mam, ale kupię, choć ostatnio kupiłem bezprzewodowy i nie zmieściłem go z przodu, zbyt duży zrobili. I czujnik zbyt bardzo wystawał. Można jakiś model podpowiedzieć. Jeśli już masz jakiś bezprzewodowy i łączy się przez BT, to spróbuj zamontować go na tylnym kole. Ja jeżdżę na czujnikach i liczniku Garmina. Mam do tego gwizdek ANT+ do laptopa i Zwift bardzo ładnie mi wszystkie czujniki rozpoznaje.
PiotrRockrider Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 (edytowane) Dziś kupiłem Vortexa z Decathlonu. Może jutro uda mi się rozpakować. Nie wiem, czy jest antena ant+ w zestawie. Na stronie Decathlon jest napisane, że antena w zestawie, przez telefon pracownik działu rowerowego sam mówił, ze flow sie nie opłaca bo awaryjny i bez anteny i jak się ją dokupuje, to roznica w cenie do vortexa się, zaciera o 40%. Na miejscu jednak pracownik mówił mi, że anteny nie ma, że była jak cena wynosiła 1600 zl, a po.obniżce do 1500 jej nie ma. Edytowane 21 Września 2019 przez PiotrRockrider
Gość Opublikowano 22 Września 2019 Opublikowano 22 Września 2019 23 godziny temu, PiotrRockrider napisał: Dziś kupiłem Vortexa z Decathlonu. Może jutro uda mi się rozpakować. Nie wiem, czy jest antena ant+ w zestawie. Na stronie Decathlon jest napisane, że antena w zestawie, przez telefon pracownik działu rowerowego sam mówił, ze flow sie nie opłaca bo awaryjny i bez anteny i jak się ją dokupuje, to roznica w cenie do vortexa się, zaciera o 40%. Na miejscu jednak pracownik mówił mi, że anteny nie ma, że była jak cena wynosiła 1600 zl, a po.obniżce do 1500 jej nie ma. Coś kręci ten pracownik. Na stronie Decathlonu antena jest w zestawie: https://www.decathlon.pl/trenaer-vortex-interaktywny-id_8406860.html
surround Opublikowano 22 Września 2019 Opublikowano 22 Września 2019 Coś kręci ten pracownik. Na stronie Decathlonu antena jest w zestawie:https://www.decathlon.pl/trenaer-vortex-interaktywny-id_8406860.html Kupiłem ostatnio Vortexa i nie było. Dostałem wiadomość, że mają błąd w opisie na stronie www, gdyż obecnie producent już nie proponuje w zestawie ant+. W zamian decathlon proponuje bon o wartości 100złWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Gość Opublikowano 22 Września 2019 Opublikowano 22 Września 2019 Teraz, surround napisał: Kupiłem ostatnio Vortexa i nie było. Dostałem wiadomość, że mają błąd w opisie na stronie www, gdyż obecnie producent już nie proponuje w zestawie ant+. W zamian decathlon proponuje bon o wartości 100zł Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Dobre i to.
PiotrRockrider Opublikowano 25 Września 2019 Opublikowano 25 Września 2019 (edytowane) Kupiłem ant+ usb i wszystko ladnie samo sie wykrywa. Piotrzebuje jednak troche czasu na obczajenie jazdy z moca itd. Dzis zgodnie z cotygodniowym planem chce zrobic trening na sile, na zewnatrz robie podjazdy. Jak na zwifcie samemu z klawiatury zmieniac opor trenazera, zeby sobie zasymulowac podjazdy? Narazie bym takie rzeczy robil manulanie dopoki nie wybadam jak korzustac z creatora treningow. Edytowane 25 Września 2019 przez PiotrRockrider
korea83 Opublikowano 25 Września 2019 Opublikowano 25 Września 2019 Nie jestem pewien czy w ogóle jest taka opcja w zwift aby samemu symulować podjazdy. W końcu w zwift chodzi o to, żeby wszystko odbywało się automatycznie. Jest tam coś takiego jak "Trainer Difficulty", ale to bardziej kwestia tego jak się odczuwa poszczególne podjazdy. Co innego modyfikacja obciążeń podczas typowych programów treningowych, tu już można modyfikować choćby korzystając ze zwift companion app
PiotrRockrider Opublikowano 25 Września 2019 Opublikowano 25 Września 2019 Znalazlem ,ze mozna obciazenie zwiekszac wciskajac +. Slizgala mi sie opona przy maksie, a mam trenazer ustawiony pod rozmiar kola i bardziej docisnac sie nie da. Musialbym chyba przemontowac rolke pod kolo 26 (mam kola 27,5) to by bardziej docisniete bylo. Orientuje sie ktos, czy rolka w trenazerze sie przy mocniekszym docisku duzo szybciej psuje?
Jacek19 Opublikowano 26 Września 2019 Opublikowano 26 Września 2019 W dniu 12.09.2019 o 17:24, PiotrRockrider napisał: Używasz jeszcze ten trenażer flow smart? jakieś problemy z nim się pojawiły/pojawiają? Cześć, sporo kręcę na trenażerach km. pytacie czy warto kupić Tacx flow smart ? cóż ja gościa wykończyłem po 4 miesiącach !!. nie polecam tego sprzętu, co chwile się wiesza( a to mocno irytuje w trakcie treningu ), nie chce się łączyć się ani po Blu ani po Ant+., W końcu u mnie zaczęło coś trykać w środku i się rozsypało. Jak już to zakup tylko w Decat. wymiana gwarancyjna lub wymiana na inny model bez zbędnych trudności. W tej chwili mam Tacx Vortex i jest miód, te trenażery są tylko do siebie podobne ale kultura pracy, szybkość łączenia się z Ipad, cicha praca ! same zalety., polecam.
Red Opublikowano 26 Września 2019 Opublikowano 26 Września 2019 W dniu 21.09.2019 o 22:58, PiotrRockrider napisał: przez telefon pracownik działu rowerowego sam mówił, ze flow sie nie opłaca bo awaryjny i bez anteny i jak się ją dokupuje, to roznica w cenie do vortexa się, zaciera o 40%. Czyli wcisnął Ci kit bo do Vortex'a antena była okresowo a teraz dostajesz goły trenażer za jedyne pięć stów więcej. A co do awaryjności to Tacx tak ma że jednemu będzie służył latami a innym padnie w połowie sezonu. Ogolenie nie polecam marki.
dmxzor Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 Witajcie, podłączę się do tematu. Chciałbym zacząć jeździć na trenażerze, jednakże mam problem z miejscem w mieszkaniu - mała kawalerka i nie za bardzo mam gdzie trzymać zimą rower (balkon z wiadomych względów odpada). Czy macie na to jakiś pomysł?
jhartman Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 Niestety, nie mam dobrych wieści... Będziesz potrzebował miejsca bo nie wyobrażam sobie, żeby codziennie składać i rozkładać cały sprzęt. To zabijałoby całą moją motywację....U siebie też za dużo miejsca nie mam, wcisnąłem się między biurko i szafę. Właśnie zmierzyłem: Tacx Neo, rower, wiatrak, uchwyt na tablet. Całość mieści się w prostokącie 82x170 cm.Pozdrawiam, JarekSent from my iPhone using Tapatalk
Nex0xeN Opublikowano 8 Listopada 2019 Opublikowano 8 Listopada 2019 Nowe pytanie - do użytkowników Zwifta - jakie są największe podjazdy w tej aplikacji z którymi poprzez trenażer musi się zmierzyć użytkownik. Pytanie dla osoby przymierzającej się do zakupu trenażera istotne? Zatem co tam mamy 7, 12 czy 15%?
korea83 Opublikowano 8 Listopada 2019 Opublikowano 8 Listopada 2019 Patrząc w ten sposób to raczej trzeba by wybrać trenażer symulujący podjazdy 15%. Gdzieś mi kiedyś nawet mignęło na moment 22%. 1
4diwr0c Opublikowano 9 Października 2025 Opublikowano 9 Października 2025 Witam wszystkich Mam trochę inne pytanko. Mój rower to gravel Cube nulane 2023 na hydraulicznych tarczach i shimano claris 2x8. Koła montowane na przelotkach, nie na szybkozłączach. Mam okazje kupić używke bushido smart z bt razem z kompletem przelotek do tylniego koła, oponą treningową i matą. Czyli teoretycznie mógłbym swojego cube "posadzić" i trenować. Zgadza się? Tutejsza pogoda (Holandia) I nadmorskie wiatry i deszcze lubią pojawiać sie z zaskoczenia w weekend akurat jak mam czas i potrzebe pojeździć. Dodatkowo jest opcja za dopłatą dostać 2 obręcze ale tutaj jest trochę podchwytliwie. Po 1sze nie ma na nich tarcz hamulcowych, w tylnim kole w sumie chyba zbędna jesli koło miało by pracować tylko pod trenażerem. Po 2gie tylnie koło ma bęben shimano ale na kasetę 11. Kasete 8 dokupić koszt niski, o ile się orientuje wejdzie ale trzeba by dokupić podkładkę dystansową racja? Czy raczej się obejdzie?
Rekomendowane odpowiedzi