Skocz do zawartości

Trenażer stricte pod Zwift :)

Inz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hey, powoli zbliża się koniec sezony i zaczynam się rozglądać za trenażerem ale zęby to miało sens :P hece koniczynie mieć możliwość jazdy na Zwifcie. 

Pytanie, jaki trenażer polecacie/ co powinien mieć żeby działał bez problemowo ze Zwiftem ? 

Edytowane przez Inz
Opublikowano

Minimum to chyba Tacx Satori Smart a optymalny wydaje się model Bushido który również jest "Smart"

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Ok poczytałem trochę i juz wiem ze jesli decyduje sie na trenazer firmy Tacx to mam dwa modele do wyboru Vortex i Bushido. Oba te trenazery lacza sie ze smartfonem i na obu aplikacja jest w stanie automatycznie dobierać obciążenie - fajnie tylko mam jeszcze jedno pytanie na ktore nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Pytanie,  czy maja jeden z wyzej wymienionych trenazerow jestem w stanie na smartfonie scigac sie online czyli na zwifcie odpalonym na smartfonie ? 

Edytowane przez Inz
Opublikowano

Jest jeszcze tacx flow smart, prawie jak Vortex ale dostępny tylko w Decathlon. Sam takiego kupiłem i testowałem w tym tygodniu. Wszystko działa ok. Zwift działa na pc, tablecie z Android. I chyba na iPhonie. Na telefonie z Androidem nie.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

ok ale co ma do tego tablet, system na tablecie i na smart fonie jest ten sam. Z kad masz informacje i dlaczego mialo by nie dzialac na smartfonie z androidem ? 

Opublikowano

Sorry, teraz doczytałem Android wogóle nie jest wspierany tylko pc/laptop lub iPhone i iPad. Ja używałem na laptopie.

Opublikowano

ok czyli kupuje Tacx-a Vortexa z odbiornikiem ANT+ i instaluje Zwifta :)

Opublikowano

Witam :) 

Inz, daj znać jak działa tacx (szczególnie aspekt kultury pracy - jak głośno to ryczy)  :), porób jakieś fotki :D .

• 1 rok później...
wozniaklinka@gmail.com
Opublikowano

Hej czy na początek przygody poniższe trenażery wystarczą?? chcę sprawdzić czy w ogóle porwie mnie wirtualna przygoda :)

https://allegro.pl/oferta/tacx-blue-motion-smart-t2600-vp-special-edition-7676611981

https://allegro.pl/oferta/trenazer-tacs-flow-smart-700w-7907009580

i czy ewentualnie coś trzeba do nich dokupić?

Opublikowano
i czy ewentualnie coś trzeba do nich dokupić?

Będziesz potrzebował (wg ważności):

- wentylator

- pulsometr na bluetooth

- matę ochronną na podłogę (Decathlon)

- ochraniacz na górną rurę roweru (https://www.decathlon.pl/ochraniacz-roweru-do-trenaera-id_8056757.html)

- jeśli będziesz używał tabletu - to uchwyt Tacx (http:// https://www.decathlon.pl/uchwyt-do-tabletu-do-trenaera-id_8315766.html)

Chyba wszystko

Pozdrawiam

Opublikowano

Jakbyś wolał coś lepszego to właśnie wystawiłem Kickr Snap

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.08.2019 o 17:23, jhartman napisał:

Będziesz potrzebował (wg ważności):

- wentylator

- pulsometr na bluetooth

- matę ochronną na podłogę (Decathlon)

- ochraniacz na górną rurę roweru (https://www.decathlon.pl/ochraniacz-roweru-do-trenaera-id_8056757.html)

- jeśli będziesz używał tabletu - to uchwyt Tacx (http:// https://www.decathlon.pl/uchwyt-do-tabletu-do-trenaera-id_8315766.html)

Chyba wszystko emoji4.png

Pozdrawiam

Po dwóch sezonach jazdy na trenażerze powiem tak. Żadna z rzeczy o których wspomniał kolega nie jest niezbędna. Sam jeździłem bez nich na początku. Trzeba jednak przyznać, że warto je mieć. Jeśli jednak Masz ograniczony budżet to spróbuj bez nich. Albo Znienawidzisz trenażer i go Sprzedasz po miesiącu albo Stwierdzisz, że to jest jednak to i stopniowo Będziesz sobie te rzeczy dokupywać. Ja bym jednak zmienił kolejność zakupów: 

- pulsometr czyni trening bardziej efektywnym. Dzięki niemu lepiej Jesteś w stanie oszacować swoje zmęczenie a jeśli np. dzięki trenażerowi Chcesz schudnąć to Zyskujesz dokładniejszy pomiar spalanych kalorii. Kupowałbym go więc w pierwszej kolejności.

- mata ochronna - do dzisiaj jej nie mam i nadal nie planuję jej kupić.

- wentylator. W naszym kraju klimatyzacja nie jest zbyt powszechna. Ludzie obchodzą problem włączając wentylatory. Jeśli takowy Masz to pewnie w zimie gdzieś zalega - starczy go wyciągnąć...

- ochraniacz na rurę - to tylko kwestia wygody. Na początku Przeżyjesz i bez tego ale szybko Wkurzysz się bo będziesz musiał wycierać pot z ramy w czasie treningu. Warto go kupić ale też bym z tym poczekał.

Reasumując. Cały czas uważam, że nie ma nic gorszego niż rozpoczęcie uprawiania sportu od wydawania pieniędzy. Jeśli nigdy nie Siedziałeś na trenażerze a jazda w Decathlonie to dla Ciebie to za mało to po prostu kup trenażer i sprawdź czy to jest zabawa dla Ciebie. Sprawdź też sobie ile kosztuje miesięczny abonament ZWIFT'a: bo jakoś nikt nie pisze, że to nie są tanie rzeczy. Dopiero jak Stwierdzisz, że trenażer Cię kreci to inwestuj dalej. 

Znam sporo ludzi, którzy kupili trenażer premium po czym po kilku treningach przestali z niego korzystać. Warto uczyć się na błędach innych - jest to znacznie tańsze niż nauka na swoich :)

Edytowane przez edmundo
Opublikowano

A podpowie mi ktoś co kupić. Chce sporadycznie zimną jeździć na trenażer. Obecnie posiadam tylko rower MTB 29 koła. Co oczekuje od trenażer, a tylko tego abym widział ile przejechałem i najlepiej aby to można było wrzucić do Garmin connect lub strava? 

Bo to tylko dodatek do biegania. A zimą średnio mi się jeździ rowerem. Choć jak jest sucho i ciepłej niż -5 stopni to ok. 

Opublikowano
W dniu 6.09.2019 o 17:16, Robbie878787 napisał:

A podpowie mi ktoś co kupić. Chce sporadycznie zimną jeździć na trenażer. Obecnie posiadam tylko rower MTB 29 koła. Co oczekuje od trenażer, a tylko tego abym widział ile przejechałem i najlepiej aby to można było wrzucić do Garmin connect lub strava? 

Bo to tylko dodatek do biegania. A zimą średnio mi się jeździ rowerem. Choć jak jest sucho i ciepłej niż -5 stopni to ok. 

A masz licznik rowerowy z pomiarem na tylnym kole? Jeśli tak, to w każdym przypadku będziesz wiedział ile przejechałeś.

Opublikowano
W dniu 28.08.2017 o 16:35, lukaszko napisał:

Jest jeszcze tacx flow smart, prawie jak Vortex ale dostępny tylko w Decathlon. Sam takiego kupiłem i testowałem w tym tygodniu. Wszystko działa ok. Zwift działa na pc, tablecie z Android. I chyba na iPhonie. Na telefonie z Androidem nie.

Używasz jeszcze ten trenażer flow smart? jakieś problemy z nim się pojawiły/pojawiają?

Opublikowano

Używam. Wszystko ok. Jak masz jakieś konkretne pytania to pisz.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
3 godziny temu, lukaszko napisał:

Używam. Wszystko ok. Jak masz jakieś konkretne pytania to pisz.

Po prostu zastanawiam sie, czy kupic wlasnie ten z decathlonu, czy tanszy b'twin, ktory nie jest smart. Biore pod uwage, ze trenazer moze mi sie nudzic, a ze zwiftem niekoniecznie, to moze byc zupelnie inna jazda. 

Aby polaczuc tego Tacka z pc musze miec specjalma antene ant+ tacka za 200 zl, czy moze byc taka za 20 zl z neta? 

Opublikowano

Trenażer smart daje dużo więcej możliwości i zabawy. Każda odbiornik ant+ będzie działać. Ja mam chyba adidasa. Pozatym jak masz telefon Samsunga to pewnie masz ant+ w telefonie. I ze smartfonem działa po BT też.
Musisz tylko pamiętać że jeśli chcesz korzystać z zalet trenażera smart potrzeba aplikacji. A najlepsze są płatne i to sporo.

Opublikowano
8 godzin temu, lukaszko napisał:

Trenażer smart daje dużo więcej możliwości i zabawy. Każda odbiornik ant+ będzie działać. Ja mam chyba adidasa. Pozatym jak masz telefon Samsunga to pewnie masz ant+ w telefonie. I ze smartfonem działa po BT też.
Musisz tylko pamiętać że jeśli chcesz korzystać z zalet trenażera smart potrzeba aplikacji. A najlepsze są płatne i to sporo.

A zwift sam w sobie jest juz aplikacja jedna z takich, ktore masz na mysli? Czy chodzi o jakas aplikację,  co obsłuży polaczenie bezprzewodowe.

Zwift chyba 60 zl miesiąc,  i tak taniej niż jakis indoor cycling czy spinnning. Do tego wystarczy chyba od listopada do marca, bo przyjemniej jezdzic outdorowo :)

Opublikowano

Lepsza inwestycja to pomiar mocy i jakiś zwykły trenazer jak chce się efektywnie spędzić zimę pod kątem kolarskim. Z pomiarem zdaje się też można cisnąć dobrze na Zwiftcie, a jego pomoc na trenigach na zewnątrz jest nieoceniona.

Opublikowano

Do celów treningowych pomiar mocy najlepszy. Ale nie każdemu to potrzebne i nie każdy ma taki cel.
Trenażer smart wysyła też dane mocy więc do pewnego stopnia zastępuje on pomiar mocy, aczkolwiek nie jest tak dokładny.
Na zwift da się jeździć na zwykłym trenażerze jak się ma miernik prędkości na tylnym kole. Koleś tak jeździ cały czas i mu to wystarcza.
Trenażer smart jednak jest dużo wygodniejsze, daje więcej zabawy i łatwiej robić treningi interwałowe.
Do zwift nic więcej nie trzeba żadnego dodatkowo oprogramowania.

Opublikowano

Dzieki.

Z pomiarem mocy bym nie przesadzal. Tani nie jest, ani nie jest warunkiem do tego, zeby sie wytrenowac. Nie tak dawno nie bylo tej technologii i zawodnicy nie byli slabsi od tych z obecnych czasow uzywajacych pomiaru. 

Opublikowano

Niedawno wyszedł ciekawy trenażer od Elite - Suito. Tak się zastanawiam między nim a Direto X. Tyle, że ten pierwszy to całkowita nowość i w dużym stopniu niewiadoma. Drugi to deko ulepszony Direto, cichszy, z nieco lepszymi parametrami i z kiepskim trybem ERG. Tak przynajmniej wynika z recenzji DCrainmaker. Macie jakieś przemyślenia?