Skocz do zawartości

Wymiana kasety CS HG50 na CS HG400

Stampede

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szajbajki ,

Planuje wymienić kasetę 9-cio rzędową CS HG50 w swoim rowerze Kellys Salamander model z 2009 (pełna specyfikacja tutaj) myślałem nad wymianą na trochę lepszą też 9-cio rzędową CS HG400 https://www.rowertour.com/p/54947/shimano-zestaw-9rz.-kaseta-cs-hg400-lancuch-cn-hg53#54955-rozmiar-12-36 ale rodzi się pytanie czy będzie ona kompatybilna z resztą napędu. Próbowałem znaleźć odpowiedz korzystając ze strony http://productinfo.shimano.com ale te wszystkie wykresy i tabelki to jest czarna magia dla mnie :/

Byłbym wdzięczny jakby mógłby ktoś mi poradzić w tej sprawie.

Pozdrawiam

Witam,

zauważyłem, że fabrycznie w swoim rowerze masz następującą liczbę zębów na kasecie: 11-34, a przesłałeś link do 12-36. Rozumiem, że chcesz wymienić również łańcuch, skoro przesyłasz nam link z łańcuchem w komplecie?

Jeżeli nie wiesz co będzie skutkiem zmiany liczby zębów na kasecie na skrajnych przełożeniach, to już Ci tłumaczę. Im więcej zębów na największym blacie, tym łatwiej będzie Ci wjeżdżać pod bardziej strome górki (aktualnie masz 34, a chcesz kupić 36). Im mniej zębów na najmniejszym blacie, tym większe prędkości uda Ci się wykręcić na prostej (aktualnie masz 11, a chcesz kupić 12).

Jeśli chodzi o łańcuch, to polecam zainwestować w coś nieco bardziej wytrzymałego i sprawdzonego w moim przypadku: KMC X9.93 9-rzędowy - od kiedy go mam, skończyły się moje problemy z głośnym napędem itd., mam złe doświadczenia z łańcuchami Shimano.

Wymiana kasety --> wymiana łańcucha, bo ludzie na forach mają później problemy mp. z przeskakiwaniem na kasecie jeżeli zostawiają nieco starszy wyciągnięty łańcuch. Oczywiście trzeba pamiętać o odpowiednim skróceniu łańcucha.

Kaseta, którą przesłałeś jak najbardziej będzie kompatybilna z Twoim napędem.

W razie dodatkowych pytań jesteśmy do dyspozycji :)

Edytowane przez Gość

Dzięki za odpowiedź. Było późno i nie zauważyłem, że przesłałem link do konkretnej kasety, chodziło mi oczywiście o 11-34. Częściej brakuje mi wysokich przełożeń, rzadko kiedy niskich. Chcę kupić zestaw od razu z łańcuchem, nawet nie sprawdzałem czy się wyciągnął. Fakt, że czasami muszę czekać z 5 obrotów korbą zanim wskoczy mi przerzutka mówi sam za siebie :) Zmyliło mnie to, że hg400 należy do grupy Alivio, a moja obecna do Deore i stąd ten post. Teraz doczytałem, że jedyna róźnica między tymi modelami to jakieś 11% mniejsza waga na korzyść hg400.  Co do łańcucha to jeszcze poczytam i się zastanowię nad tym który podałeś tym bardziej, że czytam same pozytywne recenzje o łańcuchach KMC.

Pozdrawiam