MrTofu Napisano 27 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 27 Sierpień 2017 (edytowane) Witam serdecznie Posiadam napęd Hollowtech Deore FC-615. Korba jest nowa. Ok 100km przejechane. Z okolic lewego ramienia korby (chyba. źródło dźwięku bywa mylne) dobywa się dość ciche trzeszczenie (wydaje mi się że tylko pod obciążeniem i występuje tylko w jednym położeniu ramienia korby co pełen obrót). Słyszałem że jest to objaw niewłaściwego dokręcenia lewego ramienia (chodzi o dwie śruby po oby stronach ramienia), które trzeba dokręcać naprzemiennie co 1/4 lub 1/2 obrotu. Wydaje mi się że właśnie tak je dokręcałem lecz problem i tak występuje. Raczej nie jest to dźwięk pedałów bo też są świeżo zakupione (shimano saint PD-MX80). Śruba plastikowa oraz zawleczka na swoim miejscu bez luzów. Suport również nowy. Ktoś ma jakiś sposób na poprawne dokręcenie lewego ramienia? Wykręcić śruby do końca i tak zacząć ich wkręcanie? A może stawiacie na inne źródło problemu? Szajbajk wspomina o takim trzeszczeniu w 6:40 tego filmiku Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam Edytowane 27 Sierpień 2017 przez MrTofu Odnośnik do komentarza
Yan Napisano 27 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 27 Sierpień 2017 Ja też miałem nowy suport, nową korbę no i nowe pedały ostatecznie okazało się że trzeszczy pedał zatrzaskowy shimano. Przekręć inne pedały i sprawdź czy hałas ustąpi. W moim przypadku trzeszczenie powraca i znika co jakiś czas. Nauczyłem się z tym żyć Odnośnik do komentarza
Papynsky Napisano 27 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 27 Sierpień 2017 Blaty są dobrze dokręcone do ramion korby? Może na ich mocowaniu występuje ten dźwięk. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi