Skocz do zawartości

Kellys - rowery szosowe, opinie.

de Villars

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Być może w niedalekiej przyszłości będę miał okazję nabyć w dobrej cenie nową szosę marki Kellys. Niestety, nazwa tej firmy z rowerami szosowymi niezbyt mi się kojarzy i jakoś też opinii o ich szosówkach za bardzo nie ma. Stąd moje pytanie – czy ktoś z Was miał z tymi rowerami do czynienia i mógłby coś o nich napisać? Jak się prezentują na tle innych marek, i jak się sprawują? To poziom Romet/BTWIN czy jednak coś lepszego? Głównie chodzi mi o to, jak u nich z jakością ramy (to chyba najważniejsze, bo osprzęt wiadomo w zasadzie wszędzie to samo, zależy tylko co producent daje w danej cenie). Warto iść w tą markę, celując w półkę cenową rzędu 3000-3500 PLN? 

Wertując forum znalazłem tylko, że rowery te występują zaledwie w 3 rozmiarach przez co może być problem z doborem ramy (choć dla mnie akurat M by pasowało bo mam 183 cm) i że są problemy ze sztywnością, choć to akurat chyba nie tyczyło się szosówek.

Opublikowano

Do wczoraj bardzo poważnie brałem pod uwagę zakup modelu arc50 (do wczoraj bo kupiłem w tych samych pieniądzach super okazyjnie treka emonda alr4). Co do jakości ram tej marki to nie uważam żeby kellys mógł sobie pozwolić na jakieś niedociągnięcia. To bardzo dobra marka a faktycznie w mediach traktowana jest trochę po macoszemu( może słaby p.r., a może nie dają w łapę za pochlebne recenzje). Ja używam mtb kellysa (model cool tool expert) na potrójnie cieniowanej ramie z alu 7005 i jak dla mnie rewelka. Jeżeli chodzi o stosunek cena-osprzęt-jakość to kellys wydaje się nie mieć konkurencji. I zwróć uwagę czy aby na pewno pasi Ci m a nie l.

Opublikowano

Możliwe, że to kwestia PR. Do tego ich rowerów nie używają chyba profesjonaliści, więc choćby z tego powodu ranga marki może być  inna (albo inaczej postrzegana) niż jakiegoś Gianta czy innego Treka. Co oczywiście nie oznacza od razu że jest gorsza, być może nie i tego właśnie chciałbym się dowiedzieć.

Co do rozmiaru, to obecnie używam roweru nominalnie w rozmiarze 56, który jednak rurę górną ma o długości 58 cm. Być może jest to ciut za dużo, ale nie mam porównania bo to jedyna szosa na jakiej w życiu jeździłem. Z wyliczeń na stronie competitivecyclist.com wyszła mi długość górnej rury 57,2-57,6. Kellys w rozmiarze M ma efektywną długość górnej rury 57,4 cm, więc jeśli dobrze podają rozmiar, to byłby idealny.  Do tego te rowery są całkiem ładne, przynajmniej wg mnie ;)

Opublikowano (edytowane)

Nie chcę wprowadzić w błąd, ale gdzieś obiło mi się o uszy , że Kellys kładzie nacisk bardziej na MTB niż szosę. 

Sam natomiast posiadam crossa tej marki - Kellys Neos z 2013r.

Edytowane przez Papynsky
Opublikowano

Wydaje mi się że kellys sponsoruje polską reprezentację młodzieżową ale nie jestem pewien czy szosa czy mtb. Jeżeli sora to wiadomo 18 biegów, według mnie literówka, przy innych opisach też się często zdarza, ale zadzwoń, zapytaj bo wyższy model jest na 105 więc może tiagra?.

Jeżeli nie jeżdzisz po górach to ta kaseta ma zdecydowanie za dużą rozpiętość.

Z opisu na www.bikko.pl wynika że to nie jest najnowsza wersja sory, jeżeli to dla Ciebie ważne.

Opublikowano

Mam koło Krakowa trochę górek, więc ta kaseta nie była by jakąś wielką wadą. Dotąd jeździłem na 12-27 i 11-28 i dawało radę, ale jakby mi przeszkadzała, to najwyżej bym sobie tę kasetę wymienił. natomiast co do samej Sory - ze zdjęcia wygląda że ma prowadzenie linek pod owijką, więc jakaś bardzo stara chyba nie jest i tak byłby postęp w stosunku do tego co mam teraz ;)

Opublikowano

Widzę że poważnie Ci chodzi ten rowerek po głowie. A czy oglądałeś np. Meridę scultura 300 lub kross vento 4, bo oba również mieszczą się w Twoim budżecie? A dokładając ok. 250zł. jest wspomniany już przezemnie arc 50 na 105 i tarczówkach.

Opublikowano

To jest najnowsza wersja Sory (Sora R3000), bo wszystkie linki idą pod owijką. Poprzednia wersja Sory (Sora 3500) miała linki przerzutkowe wychodzące z klamkomanetek na zewnątrz. Co ciekawe, kaseta wygląda na kasetę dedykowaną do MTB. Kaseta Sory to CS HG50 i ma maksymalnie 30 zębów na największej zębatce.

Opublikowano
6 minut temu, Jakbog napisał:

Racja Jakbog pomyliłem się.

Opublikowano
15 godzin temu, Kacper 600 napisał:

Widzę że poważnie Ci chodzi ten rowerek po głowie. A czy oglądałeś np. Meridę scultura 300 lub kross vento 4, bo oba również mieszczą się w Twoim budżecie? A dokładając ok. 250zł. jest wspomniany już przezemnie arc 50 na 105 i tarczówkach.

Nie ukrywam, wizualnie spodobał mi się, bardziej na pewno niż Kross. Merida też w sumie niczego sobie, ładna jest :) W sumie wszystko zależy od pieniędzy - Kellysa "w dobrej cenie" wstępnie zaproponowano mi w serwisie gdzie naprawiam obecną szosę, a że nic o tej marce nie wiedziałem dotychczas, stąd robię research ;) Wszystko zależy na dobrą sprawę od tego, jaka ta oferta ostatecznie będzie, tzn. jaki rower za jaką cenę. Jeśli rachunek ekonomiczny na to wskaże, to nawet tego Krossa nie wykluczam. Właściwie to wykluczam tylko BTWINy i Romety które wybitnie mi się nie podobają, zresztą ich dostępność jest co najmniej mocno wątpliwa. Kellys ma wg fajną kolorystykę i o ile dobrze odczytuję zdjęcia, nie ma tych okropnych kwadratowych rur jakie mają np. Tribany. Co do jakości ramy nie znalazłem na razie jakichś negatywnych ocen Kellysa, więc jak na razie subiektywne względy estetyczne są decydujące :) 

Opublikowano

No i spoko, to fajny rowerek. Życzę udanych zakupów.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

A jednak carbon, życze dużo pokonanych kilometrów :) Fajny sprzęcik

Opublikowano

Dzięki, rowerek jest na prawdę ładniutki. Z tym, że z karbonu jest tylko widelec, rama to aluminium. Nie żebym to uważał za wielką wadę, nawet wolałem aluminium, bo z karbonem to różnie bywa - gdzieś się rower przewróci i już człowiek ma myślenice, czy aby nie ma jakiegoś uszkodzenia, którego nie widać a które jest groźne. Zresztą, w tych pieniądzach całego karbonowego roweru raczej bym nie znalazł :)