Skocz do zawartości

RD640 a kółka z m8000 lub inne.

ponczi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemaneczko.

Czy kółka z przerzutki m8000 (11 rzędów) mogłyby podejść do Zee? Tzn. czy wszystko by działało i nie było problemów ze zmianą. Ogólnie polecacie jakąś ciekawą alternatywę, poprawiającą zmianę biegów i ogólną płynność napędu? Chciałem kupić Tacxy z decathlonu, ale okazuje się, że nie mają (po co w takim razie były w ofercie, jak nie mieli? ). Dotychczas jeździłem na jakiś chińskich z amelinium, ale coś chyba wpływają na regulację przerzutki.

Opublikowano

Kółka powinny pasować. Ja z kolei wymieniłem w drugą stronę bo z oryginalnych kółeczek SLX przeszedłem na chińskie na łożyskach dzięki czemu napęd działa płynniej i ciszej.

Opublikowano

Ja miałem jedne z tańszych chińskich. Jednakże z nimi to loteria. Czasem po dokręceniu prawie nie chcą się kręcić. Bądź są (chyba) do łańcuchów na mniej przełożeń. Z tego wszystkiego wróciłem do fabrycznych, ale zamówiłem ten z M8000. Może podejdą do Zee (do m670 na pewno) i poprawi się jakość zmiany przełożeń. Ostatnimi czasy miałem spore problemy z tym, ale chyba jestem na dobrej drodze poprawy. Coś mocowanie haka było nie teges. Dając inny wózek szedł jakby prościej, ale to już inna historia.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja używam tych kółeczek M8000vw przerzutce XT ED-M786. Musze przyznać, że pracują bardzo płynnie i przez to, że dolne jest powycinane nie sydi się tak jak poprzednie modele. Trzeba tylko pamiętać o ich prawidłowym załozeniu,bo inaczej bedzie kwas :)

18 minut temu, ponczi napisał:

Czasem po dokręceniu prawie nie chcą się kręcić

Te kółeczka nie zakłada się przypadkowo, więc sprawdź oznaczenia nich,bo być może zamontowałeś je nie w tym miejscu co trzeba lub nie kierunkowo.

Kółeczka po dokreceniu nawet nieco mocniejszym (ale bez przesady) powinny się bez problemu kręcić jeśli sa łożyskach kulkowych lub tego typu. No chyba,że są na ślizgowych to mocniejsze ściśnięcie boczne może je hamować.

Opublikowano

@up

w tych najtańszych chińskich, w stylu:

https://pl.aliexpress.com/item/11T-Aluminum-Alloy-MTB-Bicycle-Rear-Derailleur-Pulley-Jockey-Wheel-Road-Bike-Guide-Roller-Idler-Part/32720141499.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.7VD47N

nie ma raczej nic, co by determinowało, jak mają być wsadzone. To co fajnie się kręci, w moim odczuciu ciasno siedzi w łańcuchu (patrząc jak wygląda anoda i sam metal).

Mam tylko nadzieję, że te od m8000 ładnie będą współgrały z Zee (czy to "większe" kółko prowadzące nie będzie gdzieś blokowało łańcucha w ciasnej prowadnicy.

Swoją drogą, kupując te kółka od nowego XT z Chin, można zaoszczędzić ok. 10zł

Opublikowano

Wymiana kółek w przerzutce może dać jakieś wymierne korzyści? 

Opublikowano

thnx @ponczi

U nas Janusze liczą po 25-30zł za sztukę... takich :P

Zamówię sobie chyba kilka sztuk :D

Opublikowano

@up

jak coś może się zdarzyć, że łożysko kręci się, jakby nie mogło, bądź, jak wcześniej wspominałem, po mocnym dokręceniu stoi. Ogólnie szerokościowo pasowało do 10 rzędów (inne kółko jednak jakby szersze było, ale kręciło się fajniej).

Podobnie wygląda sprawa z tarczami N/W. Na allegro potrafią kosztować ok 80zł, tymczasem z Ali ok. 30zł. Teraz jak jest wyprzedaż można by może zejść poniżej 20zł. Sam zamówiłem dodatkowe, na zapas.

Godzinę temu, Papynsky napisał:

Wymiana kółek w przerzutce może dać jakieś wymierne korzyści? 

Poza +10 do lansu (kwestie wizualne), może być poprawa w pracy napędu oraz lepsza zmiana przełożeń. Równie dobrze może działać gorzej.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kółeczka założone. Wszystko śmiga ładnie. Dobrze pasuje. Jednakże ze względu na asymetryczność kółeczek, trzeba wziąć to pod uwagę przy regulacji.