Skocz do zawartości

Czy hamulce powinny blokować koło

youzek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dziś odebrałem rower z naprawy , rower miał wymienianą oś i był regulowany lecz teraz hamulce  nie blokują koła mechanik stwierdził że tak ma być lecz wole się upewnić z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam .

Opublikowano

powinny, to rider klamką decyduje czy zablokować koło czy nie. Być może wystarczy odtłuścić tarczę 

a mechanika możesz zmienić :ph34r:

• Pomógł 1
Opublikowano

Hamulce przy maksymalnym naciśnięciu powinien blokować koło przynajmniej jak nikt nie siedzi na rowerze - stajesz obok naciskasz przedni hamulec i idziesz do przodu wtedy tylne koło się podnosi. Jak jesteś osobą o słusznej masie to może być problem z zablokowaniem przedniego koła podczas jazdy na asfalcie ale tył powinien się bez problemu blokować.

• Pomógł 1
Opublikowano

ważę 75 kg więc chyba wszystko powinno być bez problemu jutro po prostu bardziej dokręcę hamulce i będzie spoko 

Opublikowano

O jakich hamulcach piszesz?W jakim rowerze?

Opublikowano

Jakie to ma znaczenie? Skoro do tej pory hamowały dobrze, a po wizycie w serwisie przestały, ktoś coś upaprał tłustym.

Swoją drogą, ocenianie hamulca po tym, że blokuje koło roweru bez użytkownika jest kompletnie żadną oceną. Klocki, tarcza czy obręcz muszą być ładnie uświnione, by hamulce tego nie zablokował. A hamulec już wcześniej może nie być w pełni sprawny. Zaś tył zablokuje byle najsłabsze torpedo.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Yan napisał:

Jak jesteś osobą o słusznej masie to może być problem z zablokowaniem przedniego koła podczas jazdy na asfalcie ale tył powinien się bez problemu blokować.

Dlaczego?

4 minuty temu, Fenthin napisał:

Jakie to ma znaczenie?

Serio? Zasadnicze

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano (edytowane)

Serio, serio. Skoro autor napisał (może nie wprost, ale jednak), że do czasu serwisu blokowały, rodzaj hamulca nie ma znaczenia. Działały wystarczająco dobrze.

Znaczenie ma to, że mechanik jest partaczem i dotykał obręczy albo tarczy brudnymi rękami, nie oczyścił tego, względnie przy hamulcach obręczowych źle ustawił klocki i wmawia klientowi, że wszystko jest jak najbardziej w porządku.

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

jeśli to są hamulce mechaniczne to może wystarczy naciągnąć linkę? Jeśli szczękowe lub v-breake to może zbliżyć klocki do obręczy śrubami regulacyjnymi? A może mechanik sprawdził,że hamulce działają za gwałtownie i wyregulował pod siebie? Nie wiemy co mogło się stać,bo nie wiemy o jakich hamulcach pisze właściciel postu.

Opublikowano

tarcza nie musi być mocno uświchtana. Kupić w sklepie zmywacz do hamulców, spryskać szmatkę lub ręcznik papierowy i dokładnie odtłuścić tarczę. Klocki też lepiej wyjąć i wyczyścić. A mechanicy są różni, jeden robi wszystko jak należy a inny "na akord" i leci byle było 

Opublikowano
2 godziny temu, Franz Mauer napisał:
13 godzin temu, Yan napisał:

Jak jesteś osobą o słusznej masie to może być problem z zablokowaniem przedniego koła podczas jazdy na asfalcie ale tył powinien się bez problemu blokować.

Dlaczego?

Dlaczego co? Jeżeli nie zgadzasz się z moim stwierdzeniem to proszę o szczegóły ale nie na zasadzie jak kupisz heble Y z klocki X to każde koło zablokujesz.

Zgodzę się ze stwierdzeniem @Fenthin że rodzaj hamulców w tej sytuacji może nie ma większego znaczenia ale staramy się pomóc Koledze który nie ma smykałki do majsterkowania i próbuje rozwiązać problem z hamulcami. Różne rodzaje hamulców wymagają różnego postępowania więc dobrze było by to wiedzieć.

Swoją drogą ja wolał bym sam naprawić hamulce mając pod ręką takiego "mechanika" :)

Opublikowano

moi drodzy dziś wyczyściłem tarcze hamulcowe co prawda zaczął blokować koło lecz teraz zaczął on trzeć .

Opublikowano

@Yan  to Ty wyjaśnij mi swoje twierdzenie,bo jestem osobą o słusznej wadze i mnie interesuje dlaczego może być problem z zablokowaniem hamulca na asfalcie. Nie do końca skumałem Twój post. Po prostu. Mam heble, w których na asfalcie (oczywiście z nie przesadzoną prędkością) mogę zatrzymać rower w miejscu bez używania tylnego. Muszę tylko wystawić tyłek za siodło, aby dociążyć tył. Ważę 100 kg.

Opublikowano

@youzek jak masz hydrauliczne to powinno ustąpić. Jeżeli masz mechaniczne to musisz podregulować. Chyba że masz skrzywioną tarczę to musisz ją wyprostować.

@Franz Mauer wszystko się zgadza. Ja też ważę +-100Kg i siedząc bez wychylania tyłka nie zablokuje koła czyli nie przelecę kierownicy.

Opublikowano
Dnia 27.08.2017 o 12:14, aju napisał:

Ja ważę 83kg i zablokuję hamulec przedni.

98kg, blokuję bez problemu każdy przedni hamulec w rowerach u mnie w domu... oprócz 20" roweru syna, na niego nie wsiadam :P

Opublikowano

Według mnie hamulec powinien blokować kiedy kierownik chce :)

Opublikowano
11 minut temu, aju napisał:

Według mnie hamulec powinien blokować kiedy kierownik chce :)

Musi blokować... :P Reszta w rękach kierownika...

Opublikowano

Tak poza tematem... 

Rano jadę lasem, stromo z górki. Prędkość jaka taka 40+kmh. Sarna mi wyskoczyła, przestraszyłem się. Klamka przedniego do oporu. Paprocie koło drogi całkiem spore :) szkoda że nie takie miękkie ;)

Opublikowano

no niestety xD ja kiedyś ledwo się wyratowałem - przyzwyczajony do M315 na żywicznych klockach gdzie dozowalność ok ale nie ma kotwicy i można śmiało łapać za klamkę - zdusiłem klamkę w SLX kumpla - stójka na przednim kole bezcenna, cudem wróciłem z powrotem na koła xD

a sarny są nieszkodliwe, chyba w czerwcu jechałem z 2 kumplami przez las i spotkaliśmy lochę dzika z warchlakami :| do lochy jakieś 50m, piaszczysta leśna droga, dookoła same sosny i buty spd z twardą podeszwą - pierwsza myśl - jak ja wejdę na drzewo i jak wtargać rower ze sobą xD na szczęście locha w poszła w jedną stronę a my nawrotka i w drugą. Później jeszcze 2 razy widzieliśmy dziki ale już nieco dalej więc bez większego strachu 

• Lubię to! 2