Eisteufel Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Witam! Czy taki support bedzie pasował do Krossa Level B6? (Bottom Bracket: XT M800 BSA Threaded)
RainbowHunterPL Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Dużo lepszym wyborem będzie Accent BB-EX1 lub EX-PRO
Eisteufel Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Pytam o taki support ponieważ taki dają do grupy shimano slx którą chcę zakupić, ale nie wiem czy taki support wejdzie mi w miski w ramie.
Franz Mauer Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 3 minuty temu, RainbowHunterPL napisał: Dużo lepszym wyborem będzie Accent BB-EX1 lub EX-PRO Dlaczego dużo lepszym wyborem będzie Accent? 59 minut temu, Eisteufel napisał: Czy taki support bedzie pasował do Krossa Level B6? Z którego roku masz tego levela,bo o ile pamiętam produkowany bbył zarówno z suportem wciskanym typu press fit jak i wkręcanym.
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Pewnie chodzi o to, że w przypadku Accenta można dużo łatwiej wymienić same łożyska. A z którego roku masz tego Krossa? Tam przypadkiem nie ma mufy typu press fit? Znajdź swój konkretny rower na stronie Krossa i sprawdź w opisie.
Franz Mauer Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 @Sziva No właśnie nie do końca, bo tam oryginalnie jest korba SR Suntour, a ta firma chyba nie stosuje press fit'a.
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 W tym Krossie Level B6 jest press fit: https://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-29quot/level-b6
Franz Mauer Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Ale korba Shimano I rower jest z 2014r. Ustaliłem, że Eisteufel chwalił się Krossem z 2017r., więc ma korbę SR Suntour z suportem wkręcanym @Eisteufel rzuciłem okiem na Twojego rumaka i uważam, że masz wkręcany wkład suportu (dla pewności sprawdź czy widzusz miski wkręcone w ramę). Jeśłi masz wkrecany to wkłąd XT bedzie pasował. Sam go używam. Jednak musisz upewnić się czy do niego otrzymasz specjalny klucz lub adapter do już posiadanego (jeśli będziesz wymieniał go sam). Ten najnowszy model wkładu suportu XT ma miski mniejsze niż poprzednie i kupując sam wkłąd suportu dostajesz do niego adapter do klucza standardowego. 1
Eisteufel Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2017 21 minut temu, Franz Mauer napisał: Ale korba Shimano I rower jest z 2014r. Ustaliłem, że Eisteufel chwalił się Krossem z 2017r., więc ma korbę SR Suntour z suportem wkręcanym @Eisteufel rzuciłem okiem na Twojego rumaka i uważam, że masz wkręcany wkład suportu (dla pewności sprawdź czy widzusz miski wkręcone w ramę). Jeśłi masz wkrecany to wkłąd XT bedzie pasował. Sam go używam. Jednak musisz upewnić się czy do niego otrzymasz specjalny klucz lub adapter do już posiadanego (jeśli będziesz wymieniał go sam). Ten najnowszy model wkładu suportu XT ma miski mniejsze niż poprzednie i kupując sam wkłąd suportu dostajesz do niego adapter do klucza standardowego. Przepraszam za zwłoke, tak, mam wkręcany support ale przrażają mnie te cyfry 68/73mm. Na stronie suntoura przy mojej korbie jest napisane bb70 więc kompletnie oszalałem. Myślicie, że support xt wejdzie bez problemu? Mam klucz do ściągania supportu, ale w SR suntour jest jedna taka dziwna śruba którą nie wiem jak usunąć. Jest ona pomiędzy ramieniem korby a supportem. Ostatnio nie mogłem przez to wyjąć całej korby
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 68 czy 73mm to szerokość mufy. W przypadku suportu HT2 reguluje się to podkładkami dołączonymi do suportu, więc nie masz się czym przejmować. Do tej "dziwnej śruby" potrzebny jest specjalny klucz - w przypadku korb Shimano TL-FC16: http://biostern.abstore.pl/klucze-klucz-tl-fc16-do-ht2,c129,p828,pl.html
Franz Mauer Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Nie przejmuj się, wkład suportu będzie pasował na pewno. Nie wiem tylko o jaką śrubę Ci chodzi. Musiałbyś wrzucić zdjęcie. Do odkręcenia misek starego wkładu suportu będziesz potrzebował klucz np. ten: http://www.bitul.pl/Sklep/Produkty/44-Klucz-do-suportu-Hollowtech-II-z-adapterem A do nowego, z uwagi na mniejsza średnicę misek potrzebujesz adapter, który wkłądasz np. do klucza powyżej: http://www.cyklomania.pl/shimano-adapter-tl-fc25-do-montazu-i-demontazu-suport-sm-bbr60,id5282.html Ten wkłąd suportu pasuje do mufy o szerokości zarówno 68 jak i 73mm.
Eisteufel Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2017 7 minut temu, Franz Mauer napisał: Nie przejmuj się, wkład suportu będzie pasował na pewno. Nie wiem tylko o jaką śrubę Ci chodzi. Musiałbyś wrzucić zdjęcie. Do odkręcenia misek starego wkładu suportu będziesz potrzebował klucz np. ten: http://www.bitul.pl/Sklep/Produkty/44-Klucz-do-suportu-Hollowtech-II-z-adapterem A do nowego, z uwagi na mniejsza średnicę misek potrzebujesz adapter, który wkłądasz np. do klucza powyżej: http://www.cyklomania.pl/shimano-adapter-tl-fc25-do-montazu-i-demontazu-suport-sm-bbr60,id5282.html Ten wkłąd suportu pasuje do mufy o szerokości zarówno 68 jak i 73mm. Chodzi mi o to, strzałkami zaznaczyłem wypustki.
Franz Mauer Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Szczerze mówiąc to nie wiem. Moze kluczem jak wyżej tylko w wersji półotwartej?
Eisteufel Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2017 4 minuty temu, Franz Mauer napisał: Szczerze mówiąc to nie wiem. Moze kluczem jak wyżej tylko w wersji półotwartej? Używam półotwartej i niestety nie pasuje. Klucz do suportu ma wypustki a ten element ze zdjęcia potrzebuje chyba klucza z wycięciami. Spróbuje użyć klucza uniwersalnego lub czegoś w ten deseń.
Franz Mauer Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Tylko ostrożnie, abyś nie zaszkodził sobie
ponczi Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Warto dodać, że ten suport może wymagać dodatkowej podkładki. Wszystko zależy od korby. W swoim rowerze zmieniałem z chińskiego na mt800 i okazało się, że ile wcześniej było ok, tak teraz musiałem dołożyć podkładkę.
Eisteufel Opublikowano 5 Września 2017 Autor Opublikowano 5 Września 2017 Dnia 30.08.2017 o 13:57, ponczi napisał: Warto dodać, że ten suport może wymagać dodatkowej podkładki. Wszystko zależy od korby. W swoim rowerze zmieniałem z chińskiego na mt800 i okazało się, że ile wcześniej było ok, tak teraz musiałem dołożyć podkładkę. korba to SLX, dzis powinno do mnie wszystko dojść, ale problemem jest to, że jutro o 4 rano wylatuje na wakacje a za 30 min idę do pracy
Rekomendowane odpowiedzi