jedras Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) Jakiś czas temu nabyłem marsa, trafił się na allegro tanio, wyglądał tak sobie, ale stwierdziłem że poeksperymantuje z serwisem amorka na nim. Manual udało się znaleźć, jest to taka wersja: https://www.pinkbike.com/photo/11741288/ Czyli carbonowy booster (i tak wygląda, jest na nim odprysk lakieru) i korona tytanowa ? - wersja hyperlite, znalazłem też w sieci marsy z tak samo wyglądającym boosterem, ale ze zdecydowanie inną koroną. Wracając do tematu, laga z blokadą jest w srednim stanie (blokada nie działą, jest obrobione pokrętło od niej, końcówka jest plastikowa, na razie plan mam taki że wysmaruję ją jakimś poxipolem i zeszlifuję jego nadmiar, tak żeby dało się nakręcać normalnie pokrętło blokady, ewentualnie przykleję je na stałe, choć wolał bym tego nie robić), laga z powietrzem w trochę lepszym, jeszcze pojeździ, nie chcę na razie pakować się w kosztowne serwisy w polecanych firmach na oryginalnych częściach, myślałem żeby go na razie wyczyścić i zalać świeżym olejem bez zmiany uszczelek (lagi są niestety zażygane olejem) i zobaczyć jak będzie pracował i czy warto dalej inwestować, ewentualnie kupić jakieś zamienniki w rozsądnej cenie. Znalazłem gdzieś na jakiejś zagranicznej stronie uszczelki Enduro do Marsa, polecicie jakiś sklep gdzie mają sporo uszczelek tej firmy/są dystrybutorem i można by u nich sobie coś takiego zamówić ? Ewentualnie czy do Manitou wystarczy kupić uszczelki sugerując się jedynie średnicą lag ? Z tego co wstępnie rozpytałem tu i tam nie do końca niestety tak jest ;( Chyba z enduro nic nie wyjdzie, nie pasuje do Marsa CL http://www.enduroforkseals.com/id45.html Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez jedras aktualizacja
LukasFR22 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Cześć! pokaż jak wygląda ten widelec na zdjęciu. Co do uszczelek to można się ratować zamiennikami kurzowe jeżeli są w dobrym stanie zostawić. A najlepiej jak tak bardzo zależy to z cierpliwością czekać może ktoś będzie wystawiał na stronach typu olx,allegro. Rozbierz wszystko przeczyć porób zdjęcia i pokaż te części które masz do zrobienia to coś doradzimy i może ktoś jeszcze pomoże. Jeżeli golenie nie będą wytarte i w środku bebechy będzie opłacało się go robić
jedras Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) Mie ma go w manualu manitou, uszczelki enduro są niekompatybilne, już go prawie poskładałem, dałem nowy smar od środka, wyczyściłem syf, uszczelek nie ruszałem, zalałem nowy olej. Mam tylko kłopot z wkręceniem śruby trzymającej lagę z tłumikiem, dzisiaj już mi się nie chce i powinno być ok, w tym momencie potrzebuje do niego smarownicy + smaru manitou bo to na tym głównie działa, pod uszczelkami jest szczelina wypełniona tym smarem. Byłem w zaprzyjaźnionym serwisie, bo nie miałem klucza 24 akurat płaskiego, lagi są w lepszym stanie niż myślałem, ale nie jakimś super, ogólnie mogą być, to co mi się wydawało dziwne zeszło po wyczyszczeniu, jedna jest lekko wytarta, druga ma małe obicie, ale jest lepiej niż mi się wydawało na początku. Piękny retro amor. 1256 gram. -- UPDATE: Drop Offa zaczołem rozbierać, niestety na starcie porażka - nie mam nasadki 12mm z wąskimi ściankami żeby odkręcić dolne śruby ;( Poczytałem trochę mannuala, chyba zainwestuję jeszcze w nabijak, z tym że inny będzie potrzebny do kurzowych, a trochę inny do olejowych, coś tam może uda się znaleźć, w nim planuję tylko olejowe na razie zmienić, no chyba że ktoś ma patent na zakladanie bez tego ? Czas najwyższy był na to bo z 2x180ml zalecanego oleju zostało może ze 100 w sumie i to jeszcze strasznego syfu, ale lagi i reszta na razie w stanie super, za dlugo sie w piwnicy to kisiło. Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez jedras
LukasFR22 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Gratuluje zakupu. Nie sprzedawaj za żadne miliony tego widelca. Ciężko już o taki Zapraszam ciebie na forum Retromtb.pl gdzie grono pasjonatów pomoże tobie w wskrzeszeniu widelca. Aż sam się zdziwisz ile skarbów tam możesz odkryć na temat twego widelca
jedras Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Dzięki, rzucę okiem. Na razie na spokojnie musze zrobić zakupy zestaw uszczelek do fox float 2000-2002, klucz nasadowy 12 z cienkimi sciankami, klucz do supportu na imbus albo grzechotkę, lejek do odpowietrzania shimano, klucz płaski 24, nabijak do uszczelek, klucz do headshocka, smar do amortyzatorów, olej 7,5W, najprawdopodobniej oliwki i przewód do starych XT 755 (niestety klamki musze na silikon uszczelnic, bo uszczelek nie da się prawie dostać). BTW. - jaki adapter IS/IS na 203 kupić do Drop Offa ? Shimano ma jakiś inny do Marzocchi, ale raz opisują go sprzedawcy że to do bombera na oś 20, inni ze do każdego... Jak Mars będzie bardzo ciekł to jeszcze wchodzi w grę takie cos: http://ggtrading.pl/o-firmie/
LukasFR22 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Raczej to nie ma różnicy na jaką oś ważne by się zgrywało z zaciskiem hamulca i wejściem przy dolnej ladze. Każdy będzie pasował IS/IS na tarczę 203mm http://www.mcsport.pl/pl/adaptery/42-adapter-is-is-2030mmp-180mmt-4712831651424.html
jedras Opublikowano 5 Września 2017 Autor Opublikowano 5 Września 2017 Moje wątpliwości wzbudza to: https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/adaptery/p,adapter-tarczy-203-mm-do-m975a-marzocchi-os-20-mm-shimano,7810.html Na innych stronach nie ma dopisku że dotyczy osi 20mm, ja mam tam zwykłe QR, zamówię więc pewnie standardowy adapter, albo założe na tym co mam jakiś hamulec PM, jeżeli będzie ok to tym bardziej zamówię standardowy IS/IS. Wracając do Marsa, macie może namiar na smarownicę do niego ? W jednym zaprzyjaźnionym serwisie mają taką na własny użytek tylko niestety, ewentualnie czy podejdzie coś innego ? Wstępnie rozmawiałem z serwisantem z Plusa, byli dystrybutorem, powinna podejść dowolna smarownica, kwestia odpowiedniej końcówki, nie jestem też pewien czy oryginalną się po prostu dociska, czy może wkręca ? Na pewno się do nich wybiorę, po przetestowaniu go jak będzie wszsytko ok, będę kombinował z dobraniem uszczelek, ewentualnie dorobieniem, na tych przez jakiś czas jeszcze powinno być ok, nie ma tam otwartej kompieli. W tym tygodniu myślę że zakończę temat Marsa i Marcoka, zostanie mi headshock, ale to chyba sobie na zimowe wieczory zostawię, klucz już chyba na mnie czeka, przy okazji z kluczem do piasty DT.
Rekomendowane odpowiedzi