Skocz do zawartości

Kross B8 rozmiar ramy

DomenikZet

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chciałbym prosić was o pomoc, otóż mam wątpliwość jaki rozmiar ramy Kross'a B8 2017 powinienem wybrać dla siebie (niestety zakup prawdopodobnie przez internet). Wybieram między rozmiarem 16'' a 17''.  Mam 174,5 cm wzrostu i długość nogi 80, posiadam ramę Accent Shannon w rozmiarze 18'' i szosę B'Twin Ultra 900 AF rozmiar S, oba te rozmiary mi odpowiadają.  Proszę was o poradę, z kalkulatora wychodzi 17,9. 

Edytowane przez DomenikZet

Wiem, że średnio można ufać takim wyliczeniom. Z tego, co słyszałem, to nowe levele są mniejsze od poprzednich roczników. Ostatecznie chyba będę musiał znaleźć podobne modele i się przymierzyć 

Przymierz obojętnie jaki model B z 2017 i później zamów przez internet. Ja kupowałem B7 w 2016 i z wyliczeń wychodziło pomiędzy M i L. Dopiero po "przymiarce" umocniłem się w przekonaniu, że pewniej czuje się na M. Niestety ale są na tym świecie rzeczy, których zakup musi być przemyślany. 

Zykle jak rozmairówka wychodzni pomiędzy dwoma wartościami to przy dużymkole lepiej wybrać mniejszą ramę. Rower wtedy będzie zwrotniejszy. Inaczej można czuć się jak na kobyle. Pozycję zawsze można wydłużyć poprzez zastosowanie sztycy z offsetem lub dłuższego mostka, ale dużo trudniej ją zmniejszyć :)