blitzer Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Cześć! Pytanie do użytkowników piast DT Swiss: Czym smarujecie zapadki systemu Ratchet? Używacie oryginalnego smaru czy może jakiegoś zamiennika? Pozdrawiam!
Franz Mauer Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Najlepiej dedykowany smar do zapadek Star Ratchet: http://www.bikestacja.pl/pl/dt-swiss-smar-do-zapadek-star-ratchet-31970.html
specialized34 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Tak jak napisał poprzednik lepiej dedykowanym smarem sam zakupiłem i smaruje nie trzeba się martwić czy zda egzamin czy nie Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka 1
Red Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Godzinę temu, Franz Mauer napisał: Najlepiej dedykowany smar do zapadek Star Ratchet: http://www.bikestacja.pl/pl/dt-swiss-smar-do-zapadek-star-ratchet-31970.html Możesz wyjaśnić czemu? Inne preparaty to jakieś "podsmary"? A na poważne to od lat smaruję ratchet'a różnymi smarami od oryginalnego poprzez Shimano po smar do kosiarki żyłkowej. Jedyna różnica jest dla ucha (no i na ducha) więc nie ma powodów by pisać że tylko dedykowany smar.
Franz Mauer Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) @Red jakbyś czytał powoli to byś zauwazył, że napisałem "najlepiej dedykowany" i nie wykluczyłem żadnych innych - nieprawdaż? Opieram się na wiedzy ludzi, kórzy składają koła i je serwisują zawodowo, więc nie mam podstaw aby proponować jakieś wynalazki, o których działaniu niewiele wiem. Mi serwisują własnie tym samrem, bo jest dobry . Jak w każdych smarach różnica między nimi jest, chociażby w lepkości. Inaczej były jeden smar do wszystkiega, a jednak nie ma. Czy to będzie miało akurat wpływ na system zapadek DT Swiss nie wiem. Jeden będzie sie chciał zaryzykować, a drugi postawi na pewniaka. Jeśli masz inne sugestie to sprecyzuj je, aby pytający miał konkrety, a nie jakieś przemyślenia Janosza Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez Franz Mauer
Red Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Nie jestem pewien ale tyle to chyba autor tematu sam jest w stanie się domyślić a chyba nie po to zakładał temat. Nie rób z ludzi nieogarniętych debili.
Franz Mauer Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Nie robię. Odpowiadam na Twój post. Jeśli poczułeś się debilem to przepraszam,bo nie miałem takiego zamaru. Za to jeśli chcesz komuś pomóc to bądź bardziej precezyjniejszy, a nie polemizuj dla zasady. Napisz,że używasz tego konkretnego smaru i działa. To wtedy bedzie pomoc. 1
Red Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Raczej zauważyłem że to ty potraktowałeś autora tematu jak debila i zasugerowałem abyś więcej razy tego nie robił. Zamykam offtop. A co do tematu napisałem co sądzę o specjalnym smarze i w ogóle o smarowaniu ratchet'a. Podałem nawet że okej jest choćby smar Shimano. A dopisać mogę że najlepiej stosować coś w miarę rzadkiego.
Franz Mauer Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Przeczytaj jeszcze raz pytanie, a potem moją odpowiedź. Jeśli ktokolwiek chce robić z kogoś debila to mam wrażenie,że Ty ze mnie, bo ja czytam ze zrozumieniem, aTy nie i dlatego nadal nie podałeś żadnych konkretów. Napisałeś kolejnego posta i nadal nic z niego konkretnego nie wynika. Po prostu zaśmiecasz autorowi posta tablicę. Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez Franz Mauer 1
blitzer Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Panowie spokojnie. Wcale nie czuję się potraktowany jak debil ;). Póki co mamy 2:1 dla dedykowanego rozwiązania. @Red poczciwego ŁT43 też używałeś? Tak się zastanawiam co się może stać jeśli użyję nieoryginalnego smaru? Szybciej się "wypłuka"? Koło się będzie blokować? Przestanie uroczo "cykać"? Kasztany szybciej zaczną z drzew spadać? Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez blitzer
Red Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 ŁT43 w ogóle nie używam do roweru. Generalnie wolę nieco lżejsze smary. A co do użycia innego smaru to jak pisałem wyżej, różnica odczuwalna w tym cykaniu. Natomiast nic nigdy mi się nie blokowało a wypłukać smar w jakby nie patrzeć uszczelnionego mechanizmu jest naprawdę ciężko.
Rekomendowane odpowiedzi