Skocz do zawartości

Głuchy strzał z suportu?

Artur87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Szajbajkowie,

mam problem, który daje mi do myślenia.

Wszystko jest sprawne, rower regularnie serwisowany, dbam o części, wydaje mi się że wszystko dokręcone - sprawdzałem :) Serwisuję samemu, lubię to :) Dzięki kanałowi Szajbajka poszerzyłem swoją wiedzę na ten temat.

Rower nie jest ekstremalnie wykorzystywany, szosa, ścieżki leśne. Model roweru: Merida cyclocross 500, kupiony jako nowy w 2016 roku. Przejechane 1500 km. Napęd 2x11.

Problemem jest to, że bardzo rzadko, powiedzmy raz na 200 km, podczas lekkiego pedałowania, zazwyczaj po mocniejszym wysiłku (nacisku na napęd) usłyszę głuchy, pojedynczy strzał z okolicy suportu, przechodzący przez ramę, aż do siodełka.

Nie ma dźwięku, bardziej jest to wibracja. Wizualizując - jadąc na rowerze odbija Ci kamień z przedniego koła i uderza w suport. Takie głuche odbicie.

Mam dwa blaty z przodu, jeżdzę głównie na najwyższym, problem wystąpi po przerzuceniu na niższy (zdarza mi się to nieczęsto), chociaż właśnie ostatnio zdarzyło się to na dużym blacie.

Problem nieczęsty, ale zastanawiający. Taki strzał zdarzył mi się może 5-6 razy od nowości.

Może to łańcuch, naprężenia? Może SPD, wkręcone w korbę na sucho (bez smaru)? Suport?

Nie wiem... może ktoś miał podobny problem i znalazł jego rozwiązanie?

Opublikowano

Polecam sprawdzić czy zacisk sztycy jest zamknięty z odpowiednią siłą. Trzaski mogą sie również wydobywać z tej okolicy. Sprawdź tez połączenie jarzma sztycy z siodełkiem. Tam tez może być jakieś ziarenko piasku. 

Opublikowano

Ewentualnie sprawdź czy nie poluzowały się śruby mocujące blaty, tzw. kominy. Fabrycznie często coś jest nie dokręcone.