biskusz Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 witam, od jakiegoś czasu drażni mnie moja korba Deore m590 - hallowtech 2 (skrzypienie albo tarcie na pierwszym i drugim biegu) caly napęd to 3x10 . nie mając wcześniej wiedzy na temat obsługi takiej korby oddałem rower do serwisu. Facet w serwisie mowil że wystarczyło ją przeczyscic i gitara, 3 miesiące później to samo, znowu serwis . a drugi gościu powiedział że ta korba nie powinna być w tym rowerze . kellys cliff 50. czy rzeczywiście tutaj jest przyczyna ???? dzisiaj zabieram się za przesmarowanie wszystkich gwintów na korbie. bo już nie mam więcej pomysłów
Franz Mauer Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Skrzypienie i tarczie to określenie tego samego odgłosu? Może wystarczy odkręcić korbę, potem miski wkładu suportu i sprawdzić czy tam się jakiś syf nie dostał. Potem przesmarować i zamontować z powrotem.
biskusz Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) ciężko poprostu nazwać ten odgłos, wszystko ostatnio bardzo dokładnie wyczyściłem benzyną ekstr. oczywiście uważałem na łożyska maszynowe. nasmarowane miski i wszystkie elementy które mają styk. dodam że mam dwa dystansy z lewej i jeden z prawej. i efekt ten sam Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez biskusz
Kacper 600 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Być może pomoże wymiana łożysk. Słyszałem opinie że, podobnie jak w pressfitach jakość może zależeć dosłownie od tego na jaką sztukę trafisz, ale głowy za to nie położę. W sumie to nie taki duży wydatek. Najlepiej (wg.mnie) to spróbuj to jeszcze raz od nowa poskładać sam(poszukaj na yt jeżeli nie czujesz się zbyt pewnie np.szajbajk) to nie takie trudne bo z serwisami to różnie bywa. Ostatnio w serwisie usłyszałem że kwadrat najlepszy.
Franz Mauer Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 @biskusz Ilośc podkładek pod miskami zalezy od szerokości rury suportu. Jeśli masz 68mm to powinieneś mieć 2 podkładki po stronie napędu i 1 po przeciwnej. Jeśli 73 mm to jedna po stronie napędu. Poaz tym, jeśli dobrze zrozumiałem to łożysk nie ruszałeś? Moim zdaniem powineineś jeszcze raz wyciagnąć korbę, wykręcić miski i ściągnąć osłonki tych łożysk (takie oringi). Może okazać się, że tam twki problem. Przeczyść pędzelkiem z benzynką, potem nasmaruj. Załóż osłonki i poskręcaj. Jak to nie pomoże to może oznaczać,że nie jest to wina wkłądu suportu. A, i sprawdż czy miski wraz z łożyskami równo Ci się wkręciły w ramę. Jeśłi nie wiesz jak to zrobić to poszukaj na yy filmik szajbajka lub Dominika z onthebike.com. Tłumaczą jak to zrobić
biskusz Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2017 dzięki , zaraz sprawdzę szerokość rury . ups, 68mm . czyli powinna być tylko jedna po stronie napędu ? zastanawiałem się podczas czyszczenia nad rozebraniem tych łożysk ale słyszałem że lepiej takich się nie powinno rozbierać, i czy czasem nie zniszczylbym tych blaszek przy wyciaganiu...
Rekomendowane odpowiedzi