Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Nabyłam ostatnio przyrząd do ustawiania klocków v-brake Tacx T4580. Wszystko pięknie i ładnie, ale gdy ustawię i przykręcę klocki, to po usunięciu tego narzędzia z obręczy, klocki trafiają mi nie centralnie w obręcz, ale są sporo poniżej górnej krawędzi, przez co gdzieś 1/3 klocka na dole nie opiera się na obręczy. Moje koła to Alexrims DH19, klocki Author 3cc z wymiennymi okładzinami, a hamulce Avid SD7. Gdy ustawiam klocki ręcznie, to praktycznie cała powierzchnia obręczy jest pokryta klockiem z zachowaniem 1mm odstępu od górnej krawędzi. Wygląda na to, że górna wypustka w urządzeniu Tacx i sama grubość tego urządzenia dają mi w bonusie około 3mm odstępu od górnej krawędzi. Gdyby klocki potem zbliżały się w linii poziomej do obręczy, to byłoby ok, ale one idą po łuku z racji budowy hamulców i jest problem. Miał ktoś podobne doświadczenia? Ja coś robię źle czy moje koła lub hamulce nie nadają się do tego urządzenia? A może moja obręcz ma zbyt małą powierzchnię? Znalazłam artykuł opisujący podobny problem do mojego: http://handsonbike.blogspot.com/2013/09/tacx-brake-shoe-tuner.html Ludzie radzą spuścić powietrze z opon i ustawić urządzenie trochę wyżej. W przypadku obręczy z większą powierzchnią pod hamulec, nie ma takiego problemu. Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez Gość
egzo23 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Tak trzeba zrobić. Mam ten przyrząd. On jest dedykowany do szosy. Z kołem szosowym, na wąskiej oponie działa idelanie. Do mtb trzeba powietrze spuszczać.Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
suqub Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Gdzie sens? Gdzie logika? Warto kupować do MTB i spuszczac powietrze? A może jest dedykowany do MTB? Może zakładają, że w MTB już tylko tarcze?
egzo23 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Jeśli nie ma się bezdętek, to jaki problem powietrze spuściłć? Jak są... To problem. Mam w domu 3 rowery na hamulcach obręczowych. Moją szosę i dwa trekking rodziców. I na szosie działa super, na jednym trekingu z cienką oponą też, na drugim z szeroką oponą już trzeba powietrze lekko spuścić Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Czyli póki co spuszczam powietrze i mam kolejny powód, aby kupić szosę
hanus Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 A nie lepiej załączyć dwie karty typu vitay, clubcard i włożyć po obu stronach obręczy? Szybki tani i sprawdzony sposób.
suqub Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 A nie lepiej załączyć dwie karty typu vitay, clubcard i włożyć po obu stronach obręczy? Szybki tani i sprawdzony sposób. Jasne, ale nie o to chodzi
hanus Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Jasne, ale nie o to chodzi No wiem, ale dałem szybki sposób na nie wydawanie pieniędzy
egzo23 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Sposób znany i dobry . Z jedną wadą, nie trzyma kąta
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 No właśnie do tej pory jechałam na zużytych kartach bankowych, ale chciałam czegoś, co mi po obu stronach ustawi klocki tak samo. Gdy brat zapytał, co bym chciała na imieniny, to od razu wskazałam to urządzenie. No i wczoraj siedziałam do późna i walczyłam.
Franz Mauer Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 14 godzin temu, Sziva napisał: Czyli póki co spuszczam powietrze i mam kolejny powód, aby kupić szosę nie taniej będzie kupić same hamulce do szosy? Zdecydowanie taniej
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 A to da się hamulce od szosy zamontować na piwotach?
egzo23 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Nie. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Franz Mauer Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Dnia 24.8.2017 o 09:25, Sziva napisał: A to da się hamulce od szosy zamontować na piwotach? Chodziło mi o to, aby się urządzenie nie zmarnowało. Będziesz mogła ustawiać sobie hamulce kiedy chcesz Z drugiej strony to bardzo ciekawe - kupić narzędzie i dokupić do niego rower. Typowo kobiece podejście. Jak z torebką, gdy po jej zakupie trzeba jeszcze dokupić buty i palto
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Oj tam, oj tam! Z torebkami nie chodzę, palta nie mam, buty za to posiadam, ale wszystkie z płaską podeszwą Nad szosą się od jakiegoś czasu poważnie zastanawiam i każdy powód jest dobry, aby podjąć ostateczną decyzję o zakupie.
rysib Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Dnia 27.08.2017 o 19:29, Sziva napisał: ... buty za to posiadam...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Jak dobrze wszystkie policzyć, to mąż ma ich więcej
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Par butów. O innych żonach nic nie wiem.
pe_be Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 Identyczny problem mam z podobnym narzędziem "NARZĘDZIE BRAKCO DO REGULACJI KLOCKÓW HAMULCA" https://allegro.pl/oferta/narzedzie-brakco-do-regulacji-klockow-hamulca-mb-7349272730 I powyższe odpowiedzi mi rozjaśniły w głowie. Przy najbliższej okazji spróbuję spuścić powietrze przed ustawianiem klocków.
Rekomendowane odpowiedzi