Grzegorz_Macko Opublikowano 10 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2023 Zapewne znacie temat, więc nie opisuje co to jest. Ale zastanawia mnie, czy ta zmiana w geometria roweru o 0,5 stopnia, przy główce ramy, albo gdzieś przy tylnim amortyzatorze, to jest jakaś mega zmiana? Czy to jest dla dopasowania pod konkretnego ridera, żeby zmienić i zapomnieć, czy majta się tym w kółko w zależności gdzie się jedzie na szlaki. Taki flip chip ma zmienić zachowanie roweru na szlaku nie do poznania, czy jak. Czy ktoś tego używa w jakimś konkretnym celu? Czy to jakiś po prostu kolejny trick, żeby przekonać klientów do swojego roweru, że niby nasz rower ma więcej bajerów, bo możesz zmienić geo. Odnośnik do komentarza
Motke Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 13 godzin temu, Grzegorz_Macko napisał: Ale zastanawia mnie, czy ta zmiana w geometria roweru o 0,5 stopnia, przy główce ramy, albo gdzieś przy tylnim amortyzatorze, to jest jakaś mega zmiana? Jak dla mnie to raczej efekt uboczny podnoszenia lub opuszczenia suportu (co według mnie jest istotą tego rozwiązania). Cytat JAK TO WPŁYWA NA WRAŻENIA Z JAZDY? POZYCJA WYSOKA: Bardziej stromy kąt główki ramy poprawia zwinność roweru, a kąt rury podsiodłowej ustawia rowerzystę w bardziej agresywnej pozycji do podjeżdżania. Wyższy suport to większy prześwit przy pedałowaniu, dzięki czemu trudniej zahaczyć korbą na podjazdach usianych korzeniami i kamieniami. Pozycja wysoka jest zalecanym ustawieniem w wolniejszym, ciaśniejszym i bardziej technicznym terenie. POZYCJA NISKA: Łagodniejszy kąt główki ramy zwiększa stabilność przy dużych prędkościach i pewność jazdy w stromym terenie dzięki wysunięciu przedniego koła nieco dalej do przodu. Dodatkowo niższy suport obniża środek ciężkości roweru i rowerzysty, dzięki czemu jest on jeszcze bardziej stabilny na szybkich zjazdach. Pozycja niska jest idealna na szybsze, bardziej otwarte trasy. Źródło: https://www.giant-bicycles.com/pl/flip-chip Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi